Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Wojtek O.
    Gość

Domyślnie

Ja sie spotkałem też z czymś takim że pewna firma (chyba od ceramiki) ze śląska pozbywała sie swoich flotowych aut z dniem zakończenia gwarancji. Co najdziwniejsze auta szły do serwisu i wymieniano jak leci wszystko co serwis zakwestionował czyli raczej dużo. Logiki i ekonomiczności w tym nie widzę. Choć z drugiej strony podobno na przetargi ustawiały sie tłumy i auta schodziły po cenach wyższych niż rynkowa. Mimo przebiegów po 200-250tyś. Tylko że oni Skodami i Toyotami śmigali.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Wojtek O. Zobacz post
    Ja sie spotkałem też z czymś takim że pewna firma (chyba od ceramiki) ze śląska pozbywała sie swoich flotowych aut z dniem zakończenia gwarancji. Co najdziwniejsze auta szły do serwisu i wymieniano jak leci wszystko co serwis zakwestionował czyli raczej dużo. Logiki i ekonomiczności w tym nie widzę. Choć z drugiej strony podobno na przetargi ustawiały sie tłumy i auta schodziły po cenach wyższych niż rynkowa. Mimo przebiegów po 200-250tyś. Tylko że oni Skodami i Toyotami śmigali.
    Akurat nie jest to dla mnie zadna dziwna rzecz, bo za granicą większość aut firmowych, które są w ostatnich latach leasingowane, są eksploatowane na zasadzie "klient płaci ratę miesięczną, koszty serwisu go nie interesują". W Polsce też już są takie oferty - wtedy auto masz serwisowane tak, jak dociekliwy był właściciel - a każdemu zależy na tym, żeby mieć auto w 100% sprawne. Powód - prozaiczny - płatność za serwis nie idzie z kieszeni użytkownika, tylko płaci firma - więc jak coś skrzypi, stuka, puka, trzeszczy - serwis i wymiana. Później przy odsprzedaży takich aut dalej firmę obowiązuje gwarancja na sprawność mechaniczną - każdy defekt musi być wypisany na karcie dot. informacji o samochodzie. Dlatego lepiej nie mieć defektów w samochodach, bo osiąga się za nie wyższe ceny na licytacjach - stąd praktyka serwisowania aut dosłownie do końca.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Wojtek O.
    Gość

Domyślnie

W sumie to sam tak robię ze swoim prywatnym, niby myślę o sprzedaży, a auto poszło do gruntownego przeglądu i robimy wszystko co się da, mimo iż Tomek dostał zlecenie na poszukiwanie mi autka w terminie tak za 2 miesiące. Dzięki takiemu podejściu jest szansa kupić używkę w naprawdę dobrym stanie, mimo dużego przebiegu.
    Też słyszałem o tym sposobie leasingowania auta. O ile się nie mylę to i w Polsce można już prywatnie sobie tak autko wziąć, tylko to drogo wychodziło jak kilka miesięcy temu kolega liczył dla roomstera.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kaidrol
    Mieszka w
    SO XXXXH
    Auto
    AR 159 sedan 1,9 8V 120km

Domyślnie

Co panowie sądzicie o Belli z tego ogłoszenia ?
    http://moto.allegro.pl/alfa-159-sw-1...425918249.html
    Auto z PL salonu, z fajnym wyposarzeniem.
    Ogólne poszukuje sedana, ale chyba będe musiał rozszerzyć swoje kryteria do SW z powodu braku godnych ofert.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar babus11
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    159 JTDm 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał kaidrol Zobacz post
    Co panowie sądzicie o Belli z tego ogłoszenia ?
    http://moto.allegro.pl/alfa-159-sw-1...425918249.html
    Auto z PL salonu, z fajnym wyposarzeniem.
    Ogólne poszukuje sedana, ale chyba będe musiał rozszerzyć swoje kryteria do SW z powodu braku godnych ofert.

wyglada fajnie , wyposazenie tez okej, chlop wie co pisze i raczej sie zna na 159, ale tyl mi nie pasuje cos bylo kombinowane nie rowno sa napisy popros o VIN i napisz w odpowiednim dziale

kluska23
    Gość

Domyślnie

Warto jechać 200km by oglądnąć?
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-sko...C24488457.html

Z rozmowy dowiedziałem się (co widać w sumie na zdjęciach) że jest lekko przerysowany przedni zderzak po lewej stronie. Przebieg ponoć udokumentowany itd.

Proszę o opinie.

Użytkownik Świeżak Avatar Falarek
    Auto
    AR MiTo

Domyślnie

Autko z Belgii ze zdławioną mocą ale jaki na ten rocznik i wyposażenie coś tanio.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Indy
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 Distinct., 2.4 JTDM, 210KM

Domyślnie

Plac poleasingowy raiffeisen bank to jedna wielka żenada, ludzie pracujący tam kompletnie nie znają się na tym co sprzedają i jeszcze kłamią.
    Temat czerwonej alfy 159 z Rawy padł już na tym forum i takie ogłoszenie można spotkać na oto moto:

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C24625201.html
    http://www.autotrader.pl/alfa_romeo_..._r/119512496/d

Według sprzedających tam auta, wspomniane auto stoi na placu od dwóch miesięcy, a tak naprawdę auto zostało przejęte przez raiffeisen leasing przed 8 listopada 2011.
    Czyli już przezimowała tam i jest w trakcie lata, a niedługo powoli pora na jesień.
    Akumulator tego auta jest kompletnie padnięty, dla przypomnienia jest to Alfa 159. 1.9JTDM (150KM) z 2008.
    Panowie specjaliści próbowali uruchomić to auto z samochodu benzynowego i z mizernym skutkiem, zapomnieli chyba, że diesela najlepiej odpalić z diesela.
    Auto nie posiada książki serwisowej, cała karoseria auta posiada dużą liczbę odprysków lakieru i ogólnie jest bardzo zaniedbana, dodatkowo opony 17" są w 90% zużyte.

Odradzam jakikolwiek zakup w tym miejscu.

Wojtek O.
    Gość

Domyślnie

A 1,9 nie miały w Belgii 120KM ?? 136 to chyba 2,0 ma. Szkoda ze rano nie widziałem tego ogłoszenia byłem niedaleko mogłem podskoczyć, coś może bym zauważył.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał Wojtek O. Zobacz post
    A 1,9 nie miały w Belgii 120KM ?? 136 to chyba 2,0 ma. Szkoda ze rano nie widziałem tego ogłoszenia byłem niedaleko mogłem podskoczyć, coś może bym zauważył.
    kolego w Belgi 150 mialy 136KM,a 120 chyba 106 KM. 2.0 maja 170 i 136 KM