Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Znowu alternator czy nie ?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Grajewo
    Auto
    Alfa Romeo 156 T.spark 2.0 Benza+gaz sekwencja 16 v

Domyślnie Znowu alternator czy nie ?

Witam problem pojawia sie znowu na poczatku taki sam jak wczesniejjj. Wymienialem na miesiac temu alternator kupiony od uzytkownika z tego forum uzywka. Miesiec temu zostal wymieniony poczatkowe objawy brak wskazywania predkosci na obrotomierzu pozniej co raz czesciej takie objawy az po wlaczenie abs i ustanie samochodu brak ladowania aku. Teraz wracam z pracy moze mi sie wydawalo a moze i nie jakis zgrzyt z pod maski jade dalej i nie pokazuje mi predkosci.... zgasilem odpalilem ponownie i znowu brak reakcji na predkosciommierzu..... znowu alternator zla wymiana czy taki kupilem ?? otrzymalem tutaj od osoby tutaj zarejestrowanej ? prosze o odpowiedzi kto jak mysli pozniej napize czy bedzie wskazywac mi

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar jaras 155
    Mieszka w
    Wiekowo
    Auto
    obecnie Alfa 156 1.9 JTD 02r.

Domyślnie

Witam.
    Najprościej było by wziąć miernik /multimetr/ w rękę i sprawdzić napięcie ładowania. Jeśli kontrolka nic nie sygnalizuje to wydaje się ,że ładowanie ok. Nie jestem pewien czy alternator ma coś wspólnego z prędkością i obrotomierzem, a abs-em w ogóle? Masz chyba coś więcej do sprawdzenia.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

a sprawdzałeś na aku czy klemy dobrze stykają?
    Sprawdź podłączenia przy alternatorze, masy
    możesz mieć też walniętą skrzynkę bezpieczników BSI ( ja tak miałem )

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał sdn18 Zobacz post
    Witam problem pojawia sie znowu na poczatku taki sam jak wczesniejjj. Wymienialem na miesiac temu alternator kupiony od uzytkownika z tego forum uzywka. Miesiec temu zostal wymieniony poczatkowe objawy brak wskazywania predkosci na obrotomierzu pozniej co raz czesciej takie objawy az po wlaczenie abs i ustanie samochodu brak ladowania aku. Teraz wracam z pracy moze mi sie wydawalo a moze i nie jakis zgrzyt z pod maski jade dalej i nie pokazuje mi predkosci.... zgasilem odpalilem ponownie i znowu brak reakcji na predkosciommierzu..... znowu alternator zla wymiana czy taki kupilem ?? otrzymalem tutaj od osoby tutaj zarejestrowanej ? prosze o odpowiedzi kto jak mysli pozniej napize czy bedzie wskazywac mi
    Czytam trzy razy i nie wiem o co chodzi.Ładowanie łatwiej sprawdzić woltomierzem niż gdybać o reakcji na prędkościomierzu.Prawidłowe napięcie przy obrotach wyższych od biegu jałowego to 14,2..14,4 V
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

lesio - mam to samo, ale może to perła niepasteryzowana. Pytanie, czy u mnie, czy u kolegi.

Ogarnij się i zmierz napięcie na pracującym silniku. Punto.
    166 2.4 JTD '00 - była
    164 2.0 V6 TB '91 - była
    156 1.9 JTDm '04 - już nie
    156 1.8 TS '00 - juz nie ma
    164 2.0 V6 TB '93 - jest
    Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
    MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
    Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Grajewo
    Auto
    Alfa Romeo 156 T.spark 2.0 Benza+gaz sekwencja 16 v

Domyślnie

ok dzisiaj juz nie mam jak bo wrocilem z imprezy ale jurto sprawdze jak sie do prowadze do normalnego stanu. Wypisalem tak bo wczesniej mialem takie objawy poczatkowe do walniecia alternatora zaczelo sie wlasnie od wskaznika predkosci a skonczylo sie jak wyzej wymienilem wiec jutro postaram sie sprawdzic i dam znac pzd i dzieki za odp

- - - Updated - - -

to tak : miesiac temu wymienialem alternator ( wlozylem uzywke kupiona od kolesia z tego forum) pierwsze objawy padniecia alternatora. 1 - wariowanie na obrotomierzu raz pokazywal predkosc a raz nie czyli 2. calkowity brak pokazywania predkosci. 3.kontrolka abs , aku, i dead brak ladowania. po miesiacu parkuje patrze na licznych i stoi w miejscu nie pokazuje predkosci a wtedy od tego sie zaczelo i o to pytanie czy znowu alternator bede czkeal co czas pokaze

- - - Updated - - -

dla lesio 146 napisalem 2 raz

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

O matko... pisz "wyraźnie" , tak na przyszłość... aaa!

Zmierzyłeś jakie masz napięcie na klemach przy odpalonym silniku? Tak przy około 1500 obrotów? Jak nie to zacznij od tego.
    Bo po objawach które wypisałeś nie można się sugerować czy to aby na pewno alternator.