Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: [156] klimatyzacja - problem z załączaniem sprężarki

rebellion1
    Gość

Domyślnie

A może kolesie od klimy nabili Ci za dużo czynnika u mnie w jtd powinno być 650 g a przxez pomyłkę nabili mi 850 i preostat co chwilę włanczał i wyłanczał sprężarkę, wentylator pracował non stop ( klima ma rozkaz pracy jednak po chwili preostat odłacza ją ze względu na zbyt duże ciśnienie w układzie) , jednak zauważyłem to dopiero jak sie ociepliło ( temperatura na zewnątrz była większa niż żadana wewnątrz auta) po kolejnyje wizucie u magików okazało sie że koleś popatrzył w tabelkę do 166 i stąd cała szopka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał rebellion1
    A może kolesie od klimy nabili Ci za dużo czynnika u mnie w jtd powinno być 650 g a przxez pomyłkę nabili mi 850 i preostat co chwilę włanczał i wyłanczał sprężarkę, wentylator pracował non stop ( klima ma rozkaz pracy jednak po chwili preostat odłacza ją ze względu na zbyt duże ciśnienie w układzie) , jednak zauważyłem to dopiero jak sie ociepliło ( temperatura na zewnątrz była większa niż żadana wewnątrz auta) po kolejnyje wizucie u magików okazało sie że koleś popatrzył w tabelkę do 166 i stąd cała szopka
    Ja też powoli zauważam taką prawidłowość, że dzieje się tak gdy jest bardzo gorąco na zewnątrz. Dzisiaj np. temp trochę spadła (jest 20*C) i póki co klima działała cały czas (przez jakieś 7-8 min), wczoraj było znacznie cieplej i sprężarka się zawieszała...
    Czy jeśli podjadę do jakiegoś speca od klimy (innego niż poprzednim razem), to sprawdzi czy ciśnienie czynnika chłodzącego w układzie jest właściwy? Czy znów będzie musiał spuszczać i nabijać gaz od nowa?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

rebellion1
    Gość

Domyślnie

wszystko będzie musiał zrobiuć od nowa, ale przed tem pojedź do tego u którego byłeś z reeklamacją

Yaro
    Gość

Domyślnie

Cisnienia pracy ukladu sprawdza po podlaczeniu maszyny do nabijania (tam sa manometry). Obserwujac cisnienia dobry spec od klimy wiele powie Ci o ukladzie. Bo mozliwe, ze masz np. zabity osuszacz, ktory powoduje drastyczny spadek wydajnosci i przegrzewanie ukladu.
    Presostat jest na metalowym przewodzie nad prawym halogenem przednim, obok podluznicy. Przynajmniej w JTD .
    Pamietaj ze w wersji po FL zmienila sie sporo elektronika sterujaca praca ukladow. Sterowanie wentylatorow, zalaczanie sprzegla klimy, presostat klimy - to wszystko idzie do ECU. To ECU wydaje "decyzje" o wlacz/wylacz klimy .
    I sprawdz czy wentylator pracuje na I biegu - powinien sie wlaczac zaraz po uruchomieniu klimy.

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Yaro
    I sprawdz czy wentylator pracuje na I biegu - powinien sie wlaczac zaraz po uruchomieniu klimy.
    sprawdziłem - załącza się na 1 bieg zaraz po załączeniu klimy.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

monter
    Gość

Domyślnie

Witam,
    a ja mam taki objaw z klimą (rzadko używam, bo.. nie lubię, ale ostatnio używałem) ze jak ją załączam to czuję ewidentny opór w jeździe samochodem. Naciskam na gaz i muli... jak wyłączę sprężarkę to jedzie tak jak trzeba...

Klima chłodzi dobrze, czyli czynnika nie brakuje raczej. Nie wiem co może być przyczyną. Elektrosprzęgło się już zużyło? Czasami jak jadę, ale częściej jak stoję na biegu jałowym to spod klapy silnika słyszę taki dźwięk jakby ktoś szafę po podłodze przesuwał... Słychać to tylko jak załączę klimę. Chyba agregat będzie do wymiany...

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał monter
    Witam,
    a ja mam taki objaw z klimą (rzadko używam, bo.. nie lubię, ale ostatnio używałem) ze jak ją załączam to czuję ewidentny opór w jeździe samochodem. Naciskam na gaz i muli... jak wyłączę sprężarkę to jedzie tak jak trzeba...
    klima niestety zabiera sporo mocy. Czuć to zwłaszcza na mniejszych silnikach, przede wszystkim podczas ruszania. Po prostu z załączoną klimą trzeba ruszać z troszkę większych obrotów. Ja mam 1.8 i czuję obciążenie sprężarki, Ty masz 1.4 więc pewnie tym bardziej. Czasem kiedy trzeba mocno przyspieszyć, to można sprężarkę na chwilkę wyłączyć, a np. po wyprzedzeniu samochodu załączyć z powrotem.
    Nie wiem ile w tym prawdy, ale słyszałem, że w niektórych 156 JTD jest tak, że po mocnym wciśnięciu pedału przyspieszenia sprężarka sama się wyłącza. Czy to prawda?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Yaro
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1
    w niektórych 156 JTD jest tak, że po mocnym wciśnięciu pedału przyspieszenia sprężarka sama się wyłącza
    Potwierdzam, u mnie na pewno tak jest. Bardzo to pozyteczne . Ale skoro jest w JTD, to tym bardziej powinno byc w TS, bo te generalnie cierpia na brak niutkow przy przyspieszaniu .
    Klima zabiera nawet 15% mocy silnika, wiec przelicz sobie monter ile konikow Ci zostaje .

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Yaro
    Cytat Napisał alces1
    w niektórych 156 JTD jest tak, że po mocnym wciśnięciu pedału przyspieszenia sprężarka sama się wyłącza
    Potwierdzam, u mnie na pewno tak jest. Bardzo to pozyteczne
    Jak to działa?
    Tzn, że wciskasz gaz do dechy i klima się wyłącza, czy np. przy odpowiedniej prędkości obrotowej? A co potem? Zdejmiesz nogę z gazu i sprężarka załącza się z powrotem?
    Przetestuję, może i T.S. ma takie fajny bajer
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Rowerzysta Avatar sylwiniusz
    Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Auto
    1.8 TS 156 98r

Domyślnie

nie odczulem aby mi sie wylaczala klimka jak daje wiecej mocy