Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Temat: Klima nabita a słabo chłodzi

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Literowka, miałem na myśli kabinowy.

Sent from my HTC Flyer P512

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KrystianoCC
    Mieszka w
    Ligota ,Cz-dz
    Auto
    cc1,1rally [*] ktm+atv+yamaha=cross 156 2,4jtd

Domyślnie

dodajac do tego cow czesniej pisałem ..
    po 20 minutach przychodze odpalam pyk klika fajnie dmuchawiec jak sa jakies podstawowe podejrzenia to piszcie jest to akurat 1moj wozek z klimka wiec ne wiem co go boli

Użytkownik Alfa i Omega Avatar stopczyk26
    Mieszka w
    Malczyce
    Auto
    Peugeot 407 3.0 V6 211KM 2005, Peugeot 307 1.4 88KM 2005

Domyślnie

Witam. A co może być powodem tego że po wyłączeniu klimy przez chwilę czuć nieprzyjemny zapach z nadmuchu? Klima w zeszłym roku była nabita i odgrzybiona, w tym roku tylko odgrzybiona. Filtr wymieniony na nowy. Co do chłodzenia to też trochę pozostawia do życzenia w porównaniu np do drugiego mojego auta (Peugeot 607).

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Shenk
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 144km (99r)

Domyślnie

Co do zapachu, ja mialem zapach zgnilizny przez to ze w podszybiu zebralo mi sie troche lisci, blota i wody, rowki odprowadzajace sie zatkaly, wyczyscilem, przeplukalem, przetkalem i teraz jest wporzadku.
    Co do mojej klimatyzacji, wrocilem z servisu, bylem 2 samochodami bo w jednym robilem zbieznosc a w swoim kontrole klmiatyzacji, gosciu podszedl zerknal i wrocil po czym rzucil mi chamsko kluczki mowiac "przykro mi, chlodnica dzirawa, chlodnica 800zl, wymiana 400zl", po czym w domu na spokojnie zlokalizowalem wyciek i jest on spokojnie dozrobienia , i wcale nie na chlodnicy tylko wczesniej na laczeniu, na uzsczelce...
    a co do drugiego auta i zbieznosci, to zaczal mi opowiadac bajki ze sie zwrotnice poprzestawialy, ze sa krzywe wachacze, ze z tylu jest belka i ze wogole sie nie da ustawiac, jak on to ujal, jest nieregulowalna, i ze teraz powinna byc lepiej niz przedtem, i zaczal kombinowac i sie bronic ze kierwonica moze byc lekko skrzywiona na prostych kolach. MASAKRA.M-Centrum jaworzno ul krakowska, nie polecam,partacze, w aucie co byla zbieznosc chodzilo tylko o to ze wymienilem koncowki drazkow i najprawdopodobniej przestawil mi sie sam drazek o pol obrotu z prawej strony, auto przed tem jezdzilo dobrze po wymianie sciagalo w prawo, ale kierwonica prosto, teraz po "zbieznosci" auto sciaga, kierwonica lekko skrzywiona" a zbieznosc 80zl.
    przepraszam za off ale musialem sie wyzyc.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Cytat Napisał czarek82 Zobacz post
    to wymień osuszacz bo napewno naciągnął wilgoci i niech ci dobrze osuszą układ przez próżniowanie minimum dwie godziny
    Sprawdzenie ciśnienia w układzie i osuszacza - może być zapchany.

Tak było w mojej. Zaniechanie tego może pociągnąć niefajne konsekwencje i zwiększyć koszty, a osuszacz nie jest drogi. Sprawdzenie trwa moment.

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

W takim razie wspomnę jutro w serwisie o osuszaczu. Jak ktoś będzie miał jeszcze pomysł to proszę pisać, nie chcę jechać jutro do serwisu na tzw. "suchara".

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał KrystianoCC Zobacz post
    pytanko chłopaki poczatkiem tego roku robiłem z klima i tak odessany gaz 0,32kg gaz naładowany 0,71kg olej naładowany 30gr czas prozni 20min takie parametry na wydruku zjawisko mam obecnie takie ze siadam do auta pyk klima fajnie dmucha jest oki byłem na stacji zatankowałem pyk klima nie załacza leci ciepłe powietrze a rurki z agregatu ciepłe;/ta wychadzaca co jest zawsze lodowata kilka krotnie probuje właczyc wyłaczyc ale nic ;/ prosze o mala pomoc gdzie szukac i na co zwrocic uwage <bolid 156 2.4 klima 2strefowa>
    Z opisu wnioskuje że masz rocznik minimum 2002, czyli po lifcie wnętrza (dwustrefowa klima)? Jeśli tak to powinieneś miec 500 - 550g czynnika chłodniczego (fiat podawał niby 550, a wszystkie inne katalogi od "klimatologów" podają 500g).

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

To dodam, że u mnie też lift wnętrza i dwustrefowa klima. Wciąż jednak ciekawi mnie dlaczego klima nagle zaczęła słabiej chłodzić, pomimo uzupełnionego czynnika. Wentylator chodzi prawidłowo.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał matezoma Zobacz post
    Wentylator chodzi prawidłowo.
    Czyli rozumiem, że działa Ci 1 jak i 2 bieg wentylatora? Test wentylatorów można wykonac fesem. Pochyl sie nad chlodnicą i sprawdz jak wygląda, czy nie jest np. poobijana od kamieni, jak wyglądają lamelki, czy nie jest już zabrudzona, lub w najgorszym wypadku zmęczona życiem.
    U mnie pomogło czyszczenie tej chlodnicy jedynie pędzelkiem (małym) specjalnym preparatem (własciwie płynem) do myjek. Uwazaj przy czyszczeniu myjką wysokocisnieniową, gdyż można ją łatwo uszkodzic (lamelki). Raczej nie polecam tego zabiegu.

Czy spadek wydajnosci klimy zauważyłeś dopiero gdy nastały upały ponad 30st.C?

Następna sprawa to poprawna ilośc czynnika chłodniczego wprowadzona do układu (po uprzednim odessaniu starego czynnika, oleju jak i barwnika). To musisz wiedziec, ew. dopytac ile go nabili.
    możliwe jest też nagle rozszczelnienie układu. Jak nabili barwnik to powinno byc to widac.
    Ostatnio edytowane przez majster ; 08-07-2012 o 19:11

Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Działają 1 i 2 bieg wentylatora. Chłodnica śliczna nie jest, ale tragedii nie ma. Jednak czyszczenie jej się przyda, skoro mówisz że to pomogło to tak zrobię. Czy ściągałeś do tego zderzak?

Owszem, dopiero przy temp. 30st. C rzeczywiście zauważyłem spadek wydajności. Jednak rok temu przy tych temperaturach chłodziła lepiej, stąd moje zmartwienie tym spadkiem wydajności. No i oczywiście sprawa uciekającego czynnika.

Dopytam w serwisie ile nabili czynnika, barwnik został dodany by wyłapać nieszczelności.