Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Czy ktoś z okolic Kielc może odczytać odometer itp. z Alfy 156 2004R JTD?

Użytkownik Ogier Avatar marekshino
    Mieszka w
    Czeladź
    Auto
    147 Q2

Domyślnie

A to przepraszam nie wiedziałem. Czekałem właśnie na wypowiedź, kogoś kto ma przebieg wiarygodny, a odometr pokazuje 0. Co prawda moja sprawa dotyczy 147 JTD, gdy byłem w ASO to obsługa powiedziała mi, że moja Alfa ma najprawdopodobniej cofnięty przebieg ponieważ odometr pokazuje 0. Skoro nie jest to reguła, że 0 równa się cofnięty to być może wcale nie była cofana. W każdym razie jeśli to prawda to co mówi użytkownik majster, to błędny odczyt "odometra" nie równa się cofaniu. W sumie to dobra wiadomość.
    Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    156 1.9 JTD 16V M-Jet 2004r.

Domyślnie

Alfy z Polskich salonów miały chyba nie aktywowany odometr. Przynajmniej jeśli chodzi o wersje po FL w każdej jest 0.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał konrad86 Zobacz post
    Alfy z Polskich salonów miały chyba nie aktywowany odometr. Przynajmniej jeśli chodzi o wersje po FL w każdej jest 0.

że jak ?? kto tak twierdzi ? skąd takie info ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Tekken666
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    156 1,9 JTD 2000r 77kW

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    A dupa zbita nieprawda

To co tam jeszcze wyskoczyło po wybraniu 2.4?
    To samo co w 1,9 tyle że tu można było zczytać cokolwiek. Najdziwniejsze było to, że FES łączył się z centralką bez problemu tylko nie potrafił odczytać parametrów. Po kilku próbach i zmianie ustawień sterownika RS232 zaczął odczytywać (akurat w wersji Alfa 156 silnika 2,4 ale myślę że to to samo co 1,9 ). Dziwne tez było to że po kilkunastu minutach znowu odmówił czytania parametrów (zaznaczam parametr który chcę odczytać i nic sie nie pokazuje, nawet wspomniane 0 w odometrze choć kilka chwil wcześniej było), ale nie rozłączał połączenia z centralką... dziwne to było...
    Alfa Romeo 156 1,9JTD (77kW) 2000r.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    156 1.9 JTD 16V M-Jet 2004r.

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    że jak ?? kto tak twierdzi ? skąd takie info ?
    Jak kupowałem swoją to kilka krajowych sprawdzałem przed zakupem, wszystkie 3 w tym ta co kupiłem miały 0. Faktury i serwis potwierdzał autentyczność przebiegu każdego z aut. Kiedyś była już dyskusja na forum w tym temacie, inni użytkownicy też to zauważyli.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa 156 sedan 1.9JTD 115KM, R2004

Domyślnie

Dzieki za informacje. W sumie tez gdzies na forum wyczytalem - ze bywa odometer ze wskazaniem 0 i jest to normalne
    Silnik brzmi dobrze, nie ma wyciekow, dobrze sie zbiera, wnetrze tez jest 'świeże' - jestem w stanie uwierzyć w przebieg 140tys...

Po wybraniu 2,4 - wyskoczyl tylko blad czujnika sprzegla.... reszta odczytanych danych chyba w 'normie'. Zakupilem juz sobie sobie osobistego Viakena i przeprowadze dokladniejsze testy turbiny, wtryskow i EGR'a (nie jest zaslepiony). Mysle, ze znajde 'poprawne wartosci' na forum - to porownam.

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

to że często bywa 0 nie znaczy od razu że tak zaplanowali sobie w Polskiej sieci sprzedaży

dla tego pytam o konkrety : kto , gdzie , kiedy , czemu ?

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

to że często bywa 0 nie znaczy od razu że tak zaplanowali sobie w Polskiej sieci sprzedaży

dla tego pytam o konkrety : kto , gdzie , kiedy , czemu ?
    Ja tam nie wiem, ale miałem dwie 156 1.9jtd 115km jedna z włoch rocznik 2001, a druga z niemiec rocznik 2002 (obydwie kupione od pierwszych włascicieli, do końca serwisowane w ASO! - powód sprzedaży owych 156 przez poprzednich włascicieli? Zakup nowej 159 i oddanie owej 156 w rozliczeniu do "komisu" salonu ASo w którym była zakupiona). Obydwie posiadały ksiazki serwisowa, serwisowane w ASO gdzie zostały zakupione, przebiegi potwierdzone po zakupie w polskim ASO!!! wraz z czynnosciami, jakie były robione w danym serwisie, przez lata i przy jakim przebiegu.

Wspomniana wyżej 156 z 2001 - wersja przed liftem silnik 1.9jtd 115km - przebieg w hodo prawie identyczny jak na zegarach (różnica była chyba 3tkm przy przebiegu 150tkm),
    Następny pacjent to równiez 156 ale z 2002 - wersja po lifcie środka (aktualna) silnik równiez 1.9jtd 115km - przebieg na zegarach potwierdzony w książce i w ASO, lecz w hodo stan 0 i nic sie nie zmienia.
    Nie pamiętam dokładnie czy były tam różne sterowniki silnika, gdyż po 2002r. sam twórca FESa przyznal iż program ma problem z odczytem przebiegu zapisanego w hodo sterownika silnika (związane to było z rocznikiem, silnikiem i owym sterownikiem).

U mnie jest sterownik BOSCH EDC15C7 CF3 - teraz nie pamiętam, czy w starszej o 1 rok 156 nie miałem innego EDC15C.....- tutaj nie pamiętam co była za cyfra.
    Ostatnio edytowane przez majster ; 12-07-2012 o 18:30

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

no ok - rozumiem
    ale to że są problemy z odczytem to nadal dla mnie nie jest poważne info potwierdzające że hodo niby było fabrycznie blokowane

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

no ok - rozumiem
    ale to że są problemy z odczytem to nadal dla mnie nie jest poważne info potwierdzające że hodo niby było fabrycznie blokowane
    Napisz do autora fesa lub lepiej do ASO) może czegoś ciekawego się dowiesz. Ja sprawdzałem to starymi jak i najnowszymi wersjami fesa i zawsze 0, podpinałem nawet alfadiaga i równiez 0, ostatnio miałem ALFAOBD i tak samo. Tylko ja nie mam sie czym martwic