Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 70

Temat: Przepływomierz - BOSCH czy zamiennik?

Fred
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał wal_kon
    Fred - czy możesz podać numery przepływki MM jaką testujesz ? A najlepiej link do jakiejś karty katalogowej.
    A z innej beczki
    Czy ty masz w swoim aucie Motronic'a M2.10.4 - ja do diagnostyki mam euroscana + Visa 1.83 - ale jeszcze nie przetestowałem (brak czasu). Z tego co czytałem - to program ten powinien się dobrze komunikować z M2.10.4.
    Przepływka to 213719616010. Na poprzedniej strone tego wątku wkleilem przykladowy link do jakiego sklepu ktory je sprzedaje.

W Gtv z 1996r jest Motronic 2.10.4 i wlasnie euroscan + unidiag (Alfadiag) nie potrafią sie dogadac z tym ECU. Do unidiaga potrzeba pliku definicji ktorego po prostu jeszcze nikt nie napisał ((

O Visa slyszalem ale nie mam go wiec i nie mam jak sprawdzic. Jesli wiesz gdzie go zdobyc w dzialającej na 100% wersji to bede wdzieczny za pomoc . Co prawda obilo mi sie o uszy ze Visa jest pod DOSa a jesli tak to nie zobaczy kabla na USB ;//

U Ciebie w Alfie prawdopodobnie siedzi motronic 1.5.5 wiec nie powinienes miec problemu by podpiąc sie unidiagiem.

fred

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubasz
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm automat 2013r.

Domyślnie

Cytat Napisał Fred
    U Ciebie w Alfie prawdopodobnie siedzi motronic 1.5.5 wiec nie powinienes miec problemu by podpiąc sie unidiagiem.
    Niestety w mojej Alfie mam M2.10.4 (taki krótki wypust był z tymi Motronicami).
    Właśnie dlatego kupiłem euroscana z dwoma COM'ami.
    No i musiałem też kupić kartę PCMCIa z dwoma COM'ami
    Niestety Visa faktycznie działa tylko pod DOS'em.
    Nowe notebooki widzą pendrive USB jako wymienne dyski nawet w dosie. Potrafią też z niego wystartować.
    Mam przygotowanego już pendriv'a z dosem jako dysk startowy.
    Sprawdziłem - dos ładnie startuje z pena. Ale nie miałem jeszcze czasu przetestować działanie euroscana.
    wal_kon

provokator
    Gość

Domyślnie

odświeżę temat, co sądzicie o używanej przepływce? warto się w to bawić? pytam bo namierzyłem jedną, koleś pisze że wymienił przepływkę w ASO w Mławie, zrobił na niej 300km i zatarł silnik... Faktury z datą wymiany raczej nie znajdzie ale ma za to pudełko i starą przepływkę...

Fred
    Gość

Domyślnie

Jak Ci sprzeda za symboliczną kwote to zaryzykowac mozesz ale pamietac trzeba ze nie dowiesz sie czy ma przejechane 300 czy 30000 i czy jest sprawna w 100%

fred

provokator
    Gość

Domyślnie

no jednak odłożę zakup o jakieś 2 tyg i kupię oryginał bo przecież 270zł w sklepie to nie majątek

provokator
    Gość

Domyślnie

no i prośba o sprecyzowanie danych techniczych sprawnej przepłwki, bo jedni piszą że powinna mieć 408kg a inni 480? wiec ile w końcu, moja ma 360-370 i chyba podlega wymianie ( do tego dziura między 4 a 5 tys obr i ogólnie tak sobie się wkręca na obroty)
    pytam bo nie wiem co pierwsze wymieniać, świeczki czy przepływkę

Fred
    Gość

Domyślnie

Dokladnie to 480 kg/h przy 4,45 V. Tyle powinna miec w granicach odcięcia.

fred

provokator
    Gość

Domyślnie

to chyba przyznasz że przepustowość mojego jest conajmniej śmieszna do tego strasznie niestabilne daje te parametry, tzn za każdym razem znacznie się różnią dla każdego zakresu obrotów

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

provokator nad czym się zastanawiasz - jeśli silnik na tej przepływce przejechał 60-80 tys. km to podlega ona wymianie ze względu na zużycie eksploatacyjne. Podobnie w przypadku świec jak mają więcej niż 100tys km przelotu to trzeba je wymienić, a i przewodami wysokiego napięcia się zainteresuj
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

provokator
    Gość

Domyślnie

o przewodach pamiętam tymbardziej że kiedyś zalały mi się olejem, tak jak i świece - ostatnio czyściłem i po czyszczeniu nie widać na nich aż takiego zużycia...
    Ogólnie auto chodzi bez zarzutów, wymieniłem przepływkę - brak falujących obrotów, brak dziury powyżej 4 tys... jednak powiedzcie mi panowie jak wy mierzycie ten przepłwomierz... bo mi zawsze wychodzi 408kg/h a nie 480... jak to możliwe? bo już nie wiem co jest grane, przepływka Bosha