Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Temat: Skrzynia AISIN rozłącza napęd po 20 minutach

Użytkownik Świeżak Avatar barkonar
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 166 JTD 2002r.

Domyślnie Skrzynia AISIN rozłącza napęd po 20 minutach

Cześć,

Od jakiegoś czasu rozglądam się za Alfą 166. Szukam JTDm w automacie. Znalazłem coś takiego: http://otomoto.pl/alfa-romeo-166-ful...C24818881.html Sprzedawca mówi, że poza skrzynią wszystko jest ok (nie do końca mu wierze, podobnie jak w przebieg). Co do skrzyni to powiedział mi, że po odpaleniu samochodu działa przez jakiś czas (20-30 min) normalnie, a później rozłącza napęd. I tu pojawia sięmoje pytanie: jak tą skrzynię najprościej zdiagnozować? Wiem powiecie mi, że podpiąć kompa: ok, ale jakim programem to sprawdzić? Znalazłem też gdzieś na forum (niestety nie mogę znaleźć ponownie), że to może po prostu być winą zbyt niskiego poziomu oleju.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

ta alfa juz dlugo wisi na allegro ciekawe dlaczego jeszcze nikt jej nie kupił...

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

alfaobd i fes ma połączenie z automatami, z aisinem jeszcze się nie łączyłem, ale w tym tygodniu będę miał okazję zobaczyć czy to działa,
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

kapselek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał barkonar Zobacz post
    Cześć,
    Sprzedawca mówi, że poza skrzynią wszystko jest ok (nie do końca mu wierze, podobnie jak w przebieg).

1 sprawa - powiem Ci jak ja kupiłem swoją Alfę,
    Sprzedawca mówił że auto przez pół roku nie jeżdżone, stan super, och i ach.
    kupiłem
    po kupnie zaczęło skrzypieć zawieszenie po czym wymieniłem z przodu 2 wahacze dolne i 1 górny, łożyska kół przednich oraz tarcze hamulcowe i klocki (klocki dostałem z autem) dalej co pewien czas skrzypi ale to prawdopodobnie tulejka. Dodatkowo małe problemy ze skrzynią + duże spalanie (prawdopodobnie winna sonda Lambda ewentualnie przepływomierz)
    Morał z tego taki że choćby mówił że stan jest super super ach i ech to jeżeli nie da Ci na papierze gwarancji że tak jest to jego słowa są gówno warte.

2 sprawa - nawet z uszkodzoną skrzynią 166 po lifcie nie może kosztować 9900 zł

reasumując - jeżeli da Ci gwarancję NA PIŚMIE że wszystko prócz skrzyni jest ok to bierz
    jeżeli nie to trzymaj się daaaaaaaaaaaaaaaaaleko.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

że to może po prostu być winą zbyt niskiego poziomu oleju.
    Jakby to była wina oleju to koles juz dawno by to zrobił.
    Obawiam się, że koszty reanimacji tej alfy będa kosmiczne i poza skrzynią na bank kilka gratisów się trafi.
    Co z tego ze polift i ładne ma felgi i lux skórkę.
    Chcesz być sprytny i kupić tanio. Ale takie rzeczy tylko w bajkach.
    Lepiej poszukaj uszkodzonej blacharsko i wyklep.
    Albo jak Ci enie stać wydać 25 tysi na polifta to moze przedlift albo jaki ford mondeo 10 letni bo chyba nie wiesz co to 166

3 tysiące dolicz na dzień dobry na "pakiet startowy" bo w 166 pakiet startowy to standard nawet jakbyś miał sprawną skrzynię.
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 15-07-2012 o 21:17
    [C

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Za kpl. naprawę swojej skrzyni zapłaciłem prawie 8 tys. netto (nawet obudowa nowa), więc jeżeli doliczysz 9,9 tys. to musi być jeszcze jakaś niespodzianka.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

ten samochód stoi na otomoto już prawie rok. Wcześniej stał jako nie uszkodzony nawet za około 20-22 tys. Wnetrze to sterta złomu. Naprawa kompleksowa skrzyni by wyniosła sporo mniej niż 9 tys. .Reasumując to totalny złom w którym w końcu rozpadła się skrzynia. Policz sobie zawieche kompletną ,nowy silnik,nową skrzynie i nowe wnetrze i jak blacha w normanlnym stanie i wyjdzie ci mniej niż 22-23 tys to kupuj.

Użytkownik Świeżak Avatar barkonar
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 166 JTD 2002r.

Domyślnie

tak się spodziewałem, że różowo nie będzie. Tak czy inaczej zamierzam obczaić tą 166, mam tam znajomego mechanika, więc może powie mi coś więcej. Co do skrzyni myślałem, żeby kupić używkę, coś w tym stylu: http://allegro.pl/croma-alfa-159-2-4...429676935.html . Jeśli chodzi o zawieszenie to spodziewam się, że będzie trza je zrobić (może nie całe, ale coś na pewno). Jeśli chodzi o silnik, to myślę, że dokładne oględziny + sprawdzenie kompresji powinno załatwić temat. Jeśłi chodzi o blachę to samochód jest z Francji, więc na pewno był poobijany. Mam jednak tester lakieru, więc postaram się sprawdzić go jak najdokładniej. W każdym razie po oględzinach dam znać co i jak.

W międzyczasie zauważyłem ten samochód: http://otomoto.pl/alfa-romeo-166-per...C25138630.html (jak zwykle standardowy przebieg przy sprzedaży). Sprzedawca podaje się za fana marki, więc może nie będzie tak źle.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

W międzyczasie zauważyłem ten samochód: http://otomoto.pl/alfa-romeo-166-per...C25138630.html
    Niestety link nie działa.
    Co do 166 to mimo wieku te auta są naprawdę wysokiej klasy szczególnie w V6 i spotronic`u, (koszty utrzymania adekwatne) i każdy Ci tutaj powie, że zadbane godne uwagi auto trzyma cenę.
    Dla przkładu królowa w przedlifcie od forumowicza, ktory nie ukrywa historii auta to ok 10- 12 tyś. I mówimy tu o rocznikach 1999-2000
    Jeżeli mowa o polifcie to jest ta sama sytuacja i np kolega jarek1986 ma na sprzedaz sportronica 2,4 za bodajże ok 26 tyś. i mowa o aucie z 2003 roku więc za 9,900 to chyba wiesz czego możesz się spodziewać.

I jedna moja rada. Mówimy tutaj o szlachetnej marce Alfa Romeo a nie o audi, bmw z całym szacunkiem. Te auta są bardzo mało popularne i naprawde NIEWIELU mechaników potrafi te auta dobrze naprawić i wszystkie znajome zenki i kaziki co w oborze naprawiają auta odpadają.
    Poprzeglądaj forum kiedys jak będziesz miał czas to sam zobaczysz zresztą koledzy potwierdzą.
    [C

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

kolego barkonar ta alfa za 9900 stoi ROK czasu bez właściciela w zapyziałym komisie. Czy ty naprawdę chcesz takie auto?
    A skrzynia z linku to skrzynia GM-owska ,6 biegowa. to nie to samo co aisinowa skrzynia w 166 2.4. Więc nie wiem jak ty to chcesz połączyć . Naprawdę trochę wiedzy ,bez urazy. Gdyby to auto było warte cokolwiek ,to handlarzyna zrobił by ta skrzynię po kosztach ,ogarnął by mechanikę i doprowadził do ładu srodek. Naprawdę handlarze to nie kretyni,co jak co ale liczyc potrafią i jesli to auto było by warte cokolwiek to on już by się postarał żeby zawołać za nią adekwatnie do jej wartości.
    Wśród handlarzy nie ma frajerów którzy z dobroci serca oddadzą auto na którym mogli by coś zarobić, i jeśli był by sens to zrobili by to auto na takie za które mozna wołać 20-22 tys..A to auto nie było warte tyle nawet rok temu .Czy ty zdajesz sobie sprawę ile kosztują amortyzatory to tego auta,kompletne zawieszenie? Ile kosztują przeguby,półosie napędowe? ile rzeczy może (nie może a napewno nie działa) tak jak powinno w silniku? Czy uważasz że zrobi ci to mechanik z naprzeciwka?
    Alfa a już w szczególności model 166 to nie są samochody które można i warto kupować okazyjnie. Mogę ci zagwaranotwać że po kupnie tego aut ,nigdy z nim nie dojdziesz do ładu.
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 16-07-2012 o 11:48