Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Temat: Skrzynia AISIN rozłącza napęd po 20 minutach

Użytkownik Świeżak Avatar barkonar
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 166 JTD 2002r.

Domyślnie

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    kolego barkonar ta alfa za 9900 stoi ROK czasu bez właściciela w zapyziałym komisie. Czy ty naprawdę chcesz takie auto?
    Auto jest od prywatnego gościa, który je kupił od handlarza (przynajmniej tak twierdzi). Mówił, ze skrzynia zepsuła mu się zimą, więc może jest to po prostu gościu który kupił to auto z komisu i jemu się rozleciało.

A skrzynia z linku to skrzynia GM-owska ,6 biegowa. to nie to samo co aisinowa skrzynia w 166 2.4. Więc nie wiem jak ty to chcesz połączyć . Naprawdę trochę wiedzy ,bez urazy.
    Mój błąd, nie spojrzałem dokładnie, ale w podobnej cenie jest taka: http://allegro.pl/skrzynia-biegow-al...463890475.html

Gdyby to auto było warte cokolwiek ,to handlarzyna zrobił by ta skrzynię po kosztach ,ogarnął by mechanikę i doprowadził do ładu srodek. Naprawdę handlarze to nie kretyni,co jak co ale liczyc potrafią i jesli to auto było by warte cokolwiek to on już by się postarał żeby zawołać za nią adekwatnie do jej wartości.
    Wśród handlarzy nie ma frajerów którzy z dobroci serca oddadzą auto na którym mogli by coś zarobić, i jeśli był by sens to zrobili by to auto na takie za które mozna wołać 20-22 tys..A to auto nie było warte tyle nawet rok temu .Czy ty zdajesz sobie sprawę ile kosztują amortyzatory to tego auta,kompletne zawieszenie? Ile kosztują przeguby,półosie napędowe? ile rzeczy może (nie może a napewno nie działa) tak jak powinno w silniku? Czy uważasz że zrobi ci to mechanik z naprzeciwka?
    Alfa a już w szczególności model 166 to nie są samochody które można i warto kupować okazyjnie. Mogę ci zagwaranotwać że po kupnie tego aut ,nigdy z nim nie dojdziesz do ładu.
    Żeby nie było -> nie upieram się na jego zakup, ani też się za bardzo nie napaliłem. Oglądałem do tej pory 4 sztuki 166 i nie kupiłem żadnej, więc teraz też raczej pochopnej decyzji nie podejmę. Poczytałem też trochę na forach i wiem, że nie jest to auto tanie w utrzymaniu, ale też mam wrażenie, że niektórzy trochę dramatyzują. Pamiętam co było jak kupowałem obecny samochód (Omega)- czytałem wiele opinii, że to w ogóle nie ma najmniejszego sensu i żebym dał se spokój, tymczasem jestem w sumie zadowolony.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

dobrze więc teraz się zastanów się dlaczego ten facet nie kupi tej skrzyni za 2700 i nie sprzeda tego auta za dajmy na to marne 17 -18 tys co i tak było by ceną śmieszną.no dlaczego, nie ma pieniędzy? nie chce mu się? Jest na tyle bogaty że ma to w nosie?Nie zna się i nie wie że te auta kosztują więcej niż 12 tysięcy? Mi przykro patrzeć na to auto i nie potrafię wyjść ze zdumienia jak ten komis dał radę opchnąć to auto komulowiek.I nie potrafię zrozumieć jak można szukając 166 interesowac się takim autem.wychodzi po prostu na to że nie chcesz kupić dobrego samochódu tylko kupic jak najtaniej się da i pchcać tego parcha jakoś byle do przodu.
    Kolego nie porównuj kosztów utrzymania omegi do 166 .miałem kiedyś omege b fl parę lat temu i omega jest najtańszym autem w klasie wyższej i utrzymanie jej w pełnej sprawności kosztuje bardzo niewiele.

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

dobrze więc teraz się zastanów się dlaczego ten facet nie kupi tej skrzyni za 2700 i nie sprzeda tego auta za dajmy na to marne 17 -18 tys co i tak było by ceną śmieszną.no dlaczego, nie ma pieniędzy? nie chce mu się? Jest na tyle bogaty że ma to w nosie?Nie zna się i nie wie że te auta kosztują więcej niż 12 tysięcy? Mi przykro patrzeć na to auto i nie potrafię wyjść ze zdumienia jak ten komis dał radę opchnąć to auto komulowiek.I nie potrafię zrozumieć jak można szukając 166 interesowac się takim autem.wychodzi po prostu na to że nie chcesz kupić dobrego samochódu tylko kupic jak najtaniej się da i pchcać tego parcha jakoś byle do przodu.
    Nie wiem czemu gościu się na to nie zdecydował, może poszukał opinii, że musi w skrzynie włożyć z 10 koła i stwierdził, że nie ma na to kasy, ale to tylko takie moje gdybanie.

Dlaczego się nią zainteresowałem? Bo mam określony budżet i wcale nie jestem pewien, czy jak kupię 166 za 25k to nie będę musiał wpakować kolejnych kilku tysięcy, których już nie będę na to miał. A w wypadku tego samochodu wiem, że pewnie będzie trzeba sporo włożyć, ale starczy na jakiś czas i zamknę się w przyzwoitym budżecie. Z resztą zobaczymy co będzie jak go obejrzę.

Kolego nie porównuj kosztów utrzymania omegi do 166 .miałem kiedyś omege b fl parę lat temu i omega jest najtańszym autem w klasie wyższej i utrzymanie jej w pełnej sprawności kosztuje bardzo niewiele.
    Ja przecież nie porównuję tych kosztów, tylko stwierdzam, że nie zawsze jest tak źle, jakby wynikało to z opinii ludzi na forum (choć bardzo często są one najlepszym źródłem informacji i przestrogą).

kapselek
    Gość

Domyślnie

Alfa a już w szczególności model 166 to nie są samochody które można i warto kupować okazyjnie. Mogę ci zagwaranotwać że po kupnie tego aut ,nigdy z nim nie dojdziesz do ładu.
    Święta racja.

Ja jak kupowałem swoją to szukałem 166 przed liftem i wszystko co było poniżej 10 000 z miejsca odrzucałem.
    Kupiłem w "dobrym stanie" za 11000 zł

Do tego doszło"
    opony Bridgestone 1300 bo była tylko w zimówkach
    tarcze hamulcowe 400 zł
    rozrząd 950 zł
    wahacze dolne przód 402 zł
    wahacz górny 160 zł
    łożyska przód 253 (chyba za tanio bo nadal głośno się toczy ale takie mi polecili w autosklep24)
    filtry, oleje, płyn chłodniczy, świece platyny - 600 zł
    mechanik chyba z 700 zł

a jeszcze muszę wymienić łożyska z tyłu a te są drogie prawie 400 / szt.

Ale jestem zadowolony z auta, jazda to czysta przyjemność.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

alfa jest autem wymagającym dość sporych nakładów ale dobrze zrobiona - kumaty mechanior- no i spora dawka gotówki i dasz radę - przednia zawiecha to koszt 3000- twr , tył przy regeneracji wahacza 2500 , hamulce od 1000 do 2500 zł (tarcze ,klocki , wymiana zapieczonych tylnych elementów zacisku ) wymiana + przegląd skrzyni w automacie 2500 + od 700 za przejrzenie i co kolego jeszcze ci mało .JAK COŚ JEST TANIE TO ZAZWYCZAJ JEST CHU...WE.
    Ja sprawdziłem chyba 14 sztuk zanim kupiłem swoją ( za 2003 2.5 v6 w manualu , kupioną samodzielnie od pierwszego właściciela z przebiegiem na poziomie 100 tyś km dałem razem z cłem 28000zł -dwa lata temu.) a i tak zestaw startowy był niezbędny -tył do regeneracji, nowe wszystkie amory i rozrząd

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

mikell ale zawsze się znajdą osobny bardziej przebiegłe co chcą kupić za 1/3 wartości i wieżą że to on jest tym co wie ,bo ten co sprzedaje to przecież się nie zna i nie wie. Powodzenia. A takie gadanie że jakbyś kupił za 25 to byś też pewnie włozył tylko świadczy o tym że nawet nie oglądałeś takic,h tylko te najtańsze . Akurat ja sprzedaje jedną za 26 i gwarantuje że nie trzeba włożyć nawet 1 złotówki.Ale z kąd możesz to wiedzieć jak interesują cię te w przedziale 9-16 tys. czyli za małym na zakup naprawdę ładnej 156 z dieslem 1.9 z podobnych lat.
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 16-07-2012 o 14:44

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

mikell ale zawsze się znajdą osobny bardziej przebiegłe co chcą kupić za 1/3 wartości i wieżą że to on jest tym co wie ,bo ten co sprzedaje to przecież się nie zna i nie wie. Powodzenia.
    trochę dziwne rzeczy kolego jarek1986 wypisujesz. Nigdy nie powiedziałem, że chcę mieć ten samochód w tak niskiej kwocie. Po prostu rozważam zakup taniego egzemplarza i doinwestowanie go, bo myślę, że finalnie może się to okazać lepszym rozwiązaniem, niż kupienie odpicowanego za 26.

BTW. wierzyć piszemy przez "rz" :-)

A takie gadanie że jakbyś kupił za 25 to byś też pewnie włozył tylko świadczy o tym że nawet nie oglądałeś takic,h tylko te najtańsze . Akurat ja sprzedaje jedną za 26 i gwarantuje że nie trzeba włożyć nawet 1 złotówki.Ale z kąd możesz to wiedzieć jak interesują cię te w przedziale 9-16 tys. czyli za małym na zakup naprawdę ładnej 156 z dieslem 1.9 z podobnych lat.
    Chyba już się wyjaśniło czemu mnie tak zniechęcasz do obejrzenia tej za 9900 :-P Poza tym skąd możesz wiedzieć co oglądałem i czemu nie kupiłem?

Żeby nie było: nie zamierzam się tu spierać, bo trafiłem tu z prośbą/pytaniem. Za odpowiedzi bardzo dziękuję. Dam znać jak obejrzę tą tanią 166.

kapselek
    Gość

Domyślnie

barkonar

Zadałeś dosyć naiwne pytanie i stąd masz takie a nie inne odpowiedzi.

Nie przejmuj się, ja przed kupnem także pokazywałem innym do oceny auta i z doświadczenia (nie duże ale jednak jakieś jest) powiem Ci że kupno samochodu znaczenie poniżej rynkowej wartości jest bardzo ryzykowne.
    W przypadku Alfy to już czyste szaleństwo bo za miesiąc / dwa będziesz pisał posty pod tytułem "wredna Alfa ...., wszystko się psuje itd"

ps. jeżeli sprzedawca twierdzi że prócz skrzyni wszystko jest ok to niech da Ci gwarancję na piśmie że zawieszenie i silnik jest ok.
    BTW - jak kupujesz to spradź dokładnie auto - nawet głupie przyciski otwierania szyb, tarcze czy są jeszcze odpowiedniej grubości i takie tam ...
    Ostatnio edytowane przez kapselek ; 16-07-2012 o 16:38

Użytkownik Znawca
    Auto

Domyślnie

a oglądaj sobie co tam chcesz co mnie to obchodzi tylko po co wchodzisz na forum i zadajesz debilne pytanie czy samochód który jest szrotem jest faktycznie szrotem . Jedź ,obejżyj kup i ciesz się jazdą skoro wiesz lepiej niż wszyscy ci co tu ci odpisują. A co do zachęcania czy odradzania czegokolwiek i wiązania tego z autem które sprzedaję to raczej mój samochód nie jest adresowany do klientów twojego pokroju co szukanie auta zaczynają od tych najtańszych,a do tego w swojej mam tylko 5 biegowego automata a widzę że celujesz w 6 biegowego więc odpadam. A z kąd wiem co ogłądałeś? Twierdzisz że nie wiesz czy do takiej za 25 bys nie dokładał więc nie ogladałeś.Jak byś ogladał takie to bys wiedział czy faktycznie tez trzeba do takich dokładac czy może jednajk nie.Ale wiem czemu nie kupiłeś i nie oglądasz bo nie masz pieniędzy na porządne auto więc szukasz zwłok co będziesz sobie reanimował .
    A co do kupienia taniej to można kupić auto z turbiną do regeneracji i to sobie zrobić plus może coś z zawieszeniem ,ale skoro ty nie odrózniasz auta "do dopracowania" od samochodowych zwłok to nikt nic już mądrego na forum nie poradzi.
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 16-07-2012 o 16:52

Użytkownik Romeo Avatar FifthGear
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    Obecnie Volvo S80 T6

Domyślnie

To ja dorzuce jeszcze swoja opinie na ten temat. Alfy 166 w Polsce sa jakies koszmarnie drogie, nie wiem z czego to wynika. Na wyspach za 1500 euro mozna miec 166 w dobrym stanie z 'pakietem startowym' do zrobienia, jak kazde auto. Jak widze ceny w PL to wlos na glowie staje. Wynika to chyba z cen czesci do Alfy. Ostatnio bylem a PL i chcialem kupic sprzeglo i swiece bo stwierdzilem ze bedzie taniej. Oj przeliczylem sie, za komplet swiec mi policzyli prawie 1000 zl ! za sprzeglo 1200zl ! bylem w ciezkim szoku, naprawde. Najdrozej jak znalazlem swiece u siebie to 120e za komplet NGK Platynowych. Oczywiscie te same swiece na ebay.co.uk to koszt 65 funtow! To ja sie zastanawiam z kad te roznice cen! Trzeba tez sobie tez jasno powiedziec ze naprawa auta 10 letniego w srednim stanie jest malo oplacalna jesli nie potrafimy niektorych rzeczy zrobic sami ( poza np rozrzadem itp ) Czasem po prostu, jak sie ma malo kasy, lepiej spasowac i kupic cos mniejszego, tanszego w utrzymaniu. Nie rzucac sie na gleboka wode bo naprawde szkoda marnowac kase na cos co bedzie stalo u mechanika wiecej niz jedzilo. Znalem osoby ktore wpakowaly w naprawe zlomu kupe kasy, a jak im juz zabraklo to sprzedawali i tracili kupe kasy bo nikt inny tego nie chcial.

Nad zakupem Alfy przy ograniczonych funduszach to bym sie powaznie zastanowil, jakbym mieszkal w Polsce. Dla mnie fajnym zamiennikiem i tanszym w utrzymaniu bylo by Mondeo ST220, ew ST220 w Dieslu.