Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: silnik po remoncie - brak mocy 2.0TS 99r

Użytkownik Embrion Avatar Yellon
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5v6

Question silnik po remoncie - brak mocy 2.0TS 99r

Witam,
    Mój problem jest następujący po remoncie kapitalnym silnika mówiąc wprost auto straciło moc szczególnie od 3500tys rpm. nic się nie dzieje obroty do góry lecą, ale prędkościomierz już nie za bardzo. Byłem już na podpięciu kompa i jedyny błąd jaki mi wyskoczył to błąd czujnika Halla(elektromechanik stwierdził że czujnik ten nie ma wpływu na prace silnika i spalanie benz.) Czy to możliwe że auto nie ma mocy własnie przez ten czujnik? czy przyczyny szukać w bardziej "popularnych" miejscach jak przepływomierz czy wariator(nic nie słychać by był zużyty)? Znajomy mechanik zasugerował że brak mocy może być też spowodowany przez przestawiony kąt zapłonu, przy wymianie rozrządu. Nie chce wymieniać wszystkiego po kolei bo szkoda kasy, może ktoś z was miał podobny przypadek? Za dwa tygodnie chciałbym jechać na wakacje, ale w takim stanie aż strach wyskoczyć na nasze "krajówki"

Użytkownik Embrion
    Auto
    ar145 1.4 bx

Domyślnie

Proponuje sprawdzic znaki na rozrzadzie, mialem kiedys identyczna sytuacje, po ponownym ustawieniu zaczelo latac...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    156 1.9 JTD 16V M-Jet 2004r.

Domyślnie

Cytat Napisał Yellon Zobacz post
    od 3500tys rpm. nic się nie dzieje obroty do góry lecą, ale prędkościomierz już nie za bardzo
    Kolego, jeśli obroty rosną a prędkość nie, to ślizga Ci się sprzęgło.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał oko Zobacz post
    Proponuje sprawdzic znaki na rozrzadzie, mialem kiedys identyczna sytuacje, po ponownym ustawieniu zaczelo latac...
    jak rozrząd robił wiesiek w stodole bez użycia blokad to może i kolega sobie popatrzy na znaki

a jak rozrząd był robiony na blokadach przez odpowiedniego mechanika to ponowne korekty ustawień raczej nie są konieczne

Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5v6

Domyślnie

Cytat Napisał konrad86 Zobacz post
    Tarcza, docisk byly w dobrym stanie, wiec raczej nie tutaj leży przyczyny a co do znaków na rozrządzie to są one bardzo słabo widoczne, widać że ktoś już wcześniej tam kombinowal, zaznaczal, etc. a ciekawi mnie czy faktycznie ten czujnik halla nie wpływa na moje objawy

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie

Tak na wstępie to to po remoncie głównym nie pałujemy silnika na wysokich obrotach. Silnik trzeba dotrzeć. Jakie daje ciśnienie oleju - co było robione ?
    AR 164 3.0 V6 Super 200 KM 1995 http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...12v_super.html - ciągle w odbudowie
    AR 156 2.5 V6 - sprzedam części
    AR 164 3.0 V6 - sprzedam części

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Cytat Napisał konrad86 Zobacz post

Innej możliwości chyba nie ma

Na pasku są znaczki które chyba powinny być w konkretnych miejscach.
    Moja alfa jak jeszcze nie była moja to też miała źle rozrząd ustawiony i podobno też nie chciała jeździć.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Yellon Zobacz post
    Tarcza, docisk byly w dobrym stanie, wiec raczej nie tutaj leży przyczyny a co do znaków na rozrządzie to są one bardzo słabo widoczne, widać że ktoś już wcześniej tam kombinowal, zaznaczal, etc. a ciekawi mnie czy faktycznie ten czujnik halla nie wpływa na moje objawy
    W silniku TS rozrząd ustawia się tylko przy użyciu blokad i czujnika zegarowego- na pływających kołach. Bez tych narzędzi nie ma możliwości ustawienia rozrządu.
    Jeśli na kołach i obudowie są zrobione jakieś znaki farbą lub markerem to znaczy, że ten samochód był robiony przez zwykłych mechaników, nie mających pojęcia o TS - no i efekty są widoczne.
    Jedyny znak, jaki jest zrobiony fabrycznie farbą to jest jeden znak na kole wałka wydechowego i sluży tylko do wstępnego założenia paska.
    Drugi znak - mało widoczne wgłębienie jest jeszcze na kole napędzającym rozrząd wału korbowego i służy do celu jw.
    Teraz co do halla - jeśli rozrząd jest ustawiony źle po stronie wałka wydechowego, a przypuszczalnie tak właśnie jest, to ECU wyłapie błąd ustawienia wałka wydechowego, bo hal, który znajduje się za kołem tego wałka, będzie dawał impulsy niezsynchronizowane z czujnikiem wału korbowego.
    Reasumując - masz prawdopodobnie źle ustawiony rozrząd i dokąd go nie ustawisz prawidłowo, dotąd będziesz miał kłopoty z silnikiem.
    Zresztą nie jesteś pierwszym przypadkiem, który robił silnik u mechaników od golfów, nie mających pojęcia o TS.

I prośba do innych kolegów, którzy coś wypisują o znakach na pasku i kołach - koledzy, jak nie wiecie o co chodzi to lepiej nic nie pisać, niż pisać źle i wprowadzać w błąd.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 20-07-2012 o 11:25

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Cytat Napisał Andy1970 Zobacz post
    Tak na wstępie to to po remoncie głównym nie pałujemy silnika na wysokich obrotach. Silnik trzeba dotrzeć. Jakie daje ciśnienie oleju - co było robione ?
    Tu sa sprzeczne zdania bo jest wiele metod docierania ;]
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5v6

Domyślnie

Na początku dziękuje, za wszelkie podpowiedzi Więc zacznę od sprawdzenia rozrządu, jak to nie pomoże będziemy szukać dalej