Jakoś durnowato wygląda jak przód jest taki wysoki, znacznie wyższy niż tył
Jakoś durnowato wygląda jak przód jest taki wysoki, znacznie wyższy niż tył
Maicher, zamiast ciąć sprężyny zrób z niej 155 8.32, wtedy Ci przód niżej siądzie![]()
Kiedyś na allegro była buda od themy 8.32, ale silnik osobno to chyba nie możliwe wyrwać, ale byłby fajny mix![]()
No dobra, a jakiś sensowny argument przeciwko cięciu sprężyn? Że się już nie da dokleić to wiem![]()
I jak ją pózniej ułożysz w łożyskowaniu? to już lepiej je ściągnąć specjalnymi spinkami z tesco![]()
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
maicher, możesz później przyspawać z powrotem![]()
Cięcie sprężyn to bardzo popularny zabieg w Golfach MK II
Nie poleca się tego bo to zmienia charakterystykę spręzyny, bo traci część swojego napięcia wewnętrznego.
Na chłopski rozum - utniesz sprężyne, załóżmy że nawet ją zaklepiesz, żeby pasowała na łożyskowanie i auto będzie po prostu niższe, będzie niżej schodzić na nierównościach, jest to zabieg pozbawiony sensu.
Cały problem polega na tym że seria to są sprężyny linearne więc każde ich skracanie to zmniejszenie możliwości załadunkowych auta.
Skracanie sprezyn to jakas bzdura panowie. Tak robia pajace. Niby co to ma dac, nie wiem. Moim zdaniem sprezyna jako calosc ma przenosic jakis ciezar i tak tez byla projektowana. Jak ja skrocimy to wszystko szlag trafi moim zdaniem.
Ogolnie to niewiele mozesz zrobic, przerabialem ten problem. Nalezaloby zrobic chyba wszystko co tylko sie da. Sportowy - czytaj drogi - zawias. Oczywiscie obnizenie wiecej jak 30-40mm mija sie z celem, bo gdzie niby tym jezdzic, chyba tylko po torze. Rozporka na gore, stabilizatory eibecha na tyl i na przod, szpera, bateria do bagaznika, wywalenie klimy jesli masz.
Nie wiem, moze to bedzie przykre co napisze teraz, mimo tego ze 155 V6 milej chyba wspominam niz niedawno sprzedana 156 GTA. Otoz jesli chodzi o prowadzenie sie 155 V6 to byla to dla mnie najgorsza strona tego auta i nie potrafilem sobie z tym poradzic, a nie chcialem wydac fortuny.
Pamietam jak wstawilem bilsteiny i jakies sprezyny obnizajace, roznica byla kolosalna w porownaniu z seria. Jak sprzedalem V6 to kupilem jakiegos zerznietego juz TSa i i tak lepiej jezdzil niz V6 na niezlym wydawaloby sie zawiasie. Takze niestety, musisz uwazac na zakretachMoze zatem lepiej zainwestuj w dobre heble ??
Nie wspomnialem o oponach, ktore tez robia kolosalna roznice. Ale te wszytkie mody beda kosztowaly majatek.
Ostatnio edytowane przez wasyl ; 25-07-2012 o 22:37
Sam sobie tego cięcia sprężyn nie wymyśliłem: gość który zaleca cięcie sprężyn w Giulii GTV - Richard Banks:
http://www.alfaholics.com/2010/07/ri...orer-speaks-2/
"A lot of replacement springs are now too long, which jacks the back up, making the car oversteer and look silly.You just have to cut them down until the car sits properly, ideally dead level or 1/2in lower at the back than at the front – slightly squatting."
Na marginesie to fakt, że wiele Bertonek ma idiotycznie podniesiony tył...
Więc może taka rada dla Bertonki jest ok, a dla 155 już nie?
Ok, przyjmuję.