Podepnę się pod temat.
Wydaje mi się, że mam podobny problem. Po wymianie rozrządu alfa była troszkę zamulona, po podpięciu do kompa dwa błędy: P0130 i P0173, dziś wymieniłem sondę lambda. Reset błędów i adaptacja. Troszkę pośmigałem, błędów brak. Jest lepiej ale jeszcze nie tak jak powinno być. Na biegu jałowym wkręca się na maxa bez żadnych problemów, Podczas jazdy do 5 tys idzie dobrze, później znacznie wolniej, jakby brakowało jem mocy powyżej 5 tys.. Mechanik już 3 trzeci razy robił rozrząd tej alfie, po 2 poprzednich wymianach nie miałem żadnych uwag.
Czy ktoś może orientuje się co to może być?
Bardzo dobrze, że pytasz.
Same blokady to za mało. Bez czujnika zegarowego, który sluży do ustawienia tłoka 1. cylindra w GMP nie ma możliwości zrobić poprawnie TS-a.
Jest, co prawda, na kole zamachowym znak oraz podziałka na obudowie sprzęgła, którymi można sie posiłkować, ale nie zastąpi to czujnika zegarowego.
Zwykle jest tak, że mechanicy mający tylko blokady, zamiast czujnika używają zwykłego pręta włożonego w otwór świecy. Niestety dokładność takiego ustawienia GMP jest wyjątkowo marna i dlatego rozrządy ustawiane taką metodą mają bardzo duże odchyłki.
Niedawno robiłem alfę, która miała pełno znaków zrobionych farbą przez mechaników i była zapewne ustawiana właśnie taką metodą. Walek ssący w tej alfie był opóźniony w przeliczeniu na skok tłoka wg pomiaru czujnikiem 0,75 mm.
Czyli jak łatwo obliczyć, przy dopuszczalnym błędzie zerowania tłoka w GMP 0,01 mm, błąd był 75 razy większy od dopuszczalnego, a to na kole wałka rozrząu wynosiło ok. 1-1,5 ząbka.
- - - Updated - - -
A czy jesteś pewny tego mechanika, że umie ustawić TS?
Zapytaj go o blokady, czujnik zegarowy i ustawianie na tzw. pływających kołach.
Jeśli facet będzie twierdził, że tak nie musi być robiony TS, albo wcale nie będzie wiedział o co chodzi to masz źle ustawiony rozrząd.
Czyli mam, zapewne, przestawiony rozrząd. Jak możesz, to napisz proszę, także dla potomnych,ile, orientacyjnie, kosztuje ponowne ustawienie rozrządu i czy trzeba przy tym wymieniać paski. I tak, już tylko dla mnie, czy jesteś w stanie zrobić to we wrocku? Czy lepiej jechać z tym do ASO?
Nie drążąc juz kto jak ustawia rozrządy w TS ale jeżeli chodzi o samego zainteresowanego to może być tak jak jeden z kolegów pisał wyżej
Wyskakuje ci błąd czujnika bo ssący wałek może być nie zsynchronizowany i masz po prostu nie odpowiednio złożony rozrząd.
Oczywiście trzeba to sprawdzić i wyciągać wnioski dalej
czujnik Halla nie ma wpływ na moc silnika, na marginesie to można go dla prób odłaczyć na niebieskiej łączówce. a tak z ciekawości to ile jeszcze bedzie tematów z ustawieniem rozrządu i falowaniem na biegu jałowym.
Sorry za mały OT, SG0240 masz swój warsztat we Wro? Wole wiedzieć na przyszłość do kogo uderzyć w razie ,,W" niż zwiedzać warsztaty jak muzeum archeologiczne![]()
Synchronizacja z wałem korbowym dotyczy wałka wydechowego bo Hall jest za kołem tego wałka.
- - - Updated - - -
W tym temacie nie chodzi o to czy czujnik Halla ma wpływ na moc tylko o to, że jak rozrząd jest źle ustawiony to komp może pokazać błąd synchronizacji i to przypuszczalnie dzieje się u naszego kolegi. A poprawne ustawienie rozrządu ma decydujący wpływ na pracę i moc silnika, czyli to, czego brakuje autorowi tematu.
Ciekaw jestem, jaki kod błędu wyłapał komp u naszego kolegi, bo normalnie najczęściej z Hallem są zwiazane błędy od P0335 do P0344. W przypadku całkowitego braku sygnału z Halla komp pokazuje zawsze błąd P0340 i zapala marchewkę.
Teraz co do samego Halla - to mogę powiedzieć, że od kilku lat jeżdżę z odłączonym Hallem i nie stwierdzam, żeby były jakieś problemy poza tym, że świeci mi się marchewka, co jest wkurzające. Tyle tylko, że mój samochód ma ustawiony idealnie rozrząd i ma LPG 2 generacji. Podejrzewam, że moje ECU ma jakąć wadę bo wymieniłem już 3 czujniki - 2 z EPS i 1 oryginał Boscha. Teraz mam założonego Boscha, który na pewno jest sprawny, ale po przejechaniu ok. 1 km zapala się marchewa i wywala błąd P0340. Jak będę miał trochę czasu to pomierzę napięcia zasilania tego Halla, bo podejrzewam, że ECU po krótkim czasie od uruchomienia silnika podnosi napięcie zasilania i czujniki tego nie wytrzymują.
Natomiast nie bagatelizowałbym znaczenia Halla. Czujnik ten pełni dość istotną rolę synchronizacji pracy wału korbowego i wałka rozrządu. Konstruktorzy uznali, że brak sygnału z Halla jest tzw. błędem istotnym zapalającym marchewkę - wtedy podobno następuje zmiana w sterowaniu dawką paliwa i kąta wyprzedzenia zaplonu, co na pewno ma wpływ na pracę silnika, szczególnie takiego, ktory jeździ tylko na Pb.
A tematów o ustawieniu rozrządu będzie tyle, ile będzie dochodzić nowych klegów, którzy kupili TS-a i pojechali do mechaników od golfów zrobić rozrząd.
Ja już od dawna mam dosyć czytania i pisania w tych tematach, ale pomyślalem sobie, że muszę bo w ten sposób może chociaż w niewielkim stopniu uda się zmienić opinię o wadliwych TS-ach.
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 21-07-2012 o 21:14
Przepraszam za "ssący",naturalnie miałem na myśli wydechowy bo też miałem już taki przypadek
Podpisuje sie pod kolegą SG0240 w sprawie rozrządu TS,co TS to coś nie pasuje ale to szkoda klawiatury.
Widziałem nawet takiego mistrza co blokade podszlifował bo mu nie pasowała...Także opinie takie jacy mechanicy
Różne warsztaty mają różne ceny, ale zwykle u mechaników od golfów ustawienie rozrządu kosztuje ok. 150-200 zł - ustawiają na znaki malowane farbą, bez zdejmowania pokrywy zaworów.
Co do ASO to też bywa różnie - z nimi trzeba uważać i robić tylko w zaufanych serwisach, żeby nie trafić jak nasz kolega. Tu sobie poczytaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...o_itp_itd.html
Jak paski nowe to nie ma potrzeby wymiany.
Jak chcesz coś robić we wrocku to pisz na priv.
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 22-07-2012 o 14:28