Nie tak tylko zapytałem ja kupiłem taką sama ten sam rok kolor itp. Po zakupie wymieniłem rozrząd tarcze i klocki przód oraz wszystkie tulejki przednich wahaczy i jak narazie również wszystko gra Pozdrawiam
Nie tak tylko zapytałem ja kupiłem taką sama ten sam rok kolor itp. Po zakupie wymieniłem rozrząd tarcze i klocki przód oraz wszystkie tulejki przednich wahaczy i jak narazie również wszystko gra Pozdrawiam
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
A po jakim odcinku masz nagrzany silnik. U mnie na przykład do pracy w jedną stronę mam 15 km i silnik nagrzewa się (w zimie) po przejechaniu ok 10 km. I wszystko to w trasie. W mieście pewnie jeszcze dłużej by to trwało. Także ciekawi mnie to co napisałeś bo może faktycznie coś u mnie nie gra.
PS. silnik JTDm 1,9 16v 150 KM
Ej, nie tak chyba
Stwierdziłem, że nie ma różnicy w szybkości nagrzewania między otwartym i zamkniętym EGR-em.
Prawdopodobnie zaślepienie EGR-a zaraz za kolektorem wydechowym, a więc odcięcie dostępu spalin do wymiennika spowodowałoby spowolnienie nagrzewania. Programowe zamknięcie EGR-a nie odcina dostępu gorących spalin.
- - - Updated - - -
Jak poszalejesz to warto turbinkę z minutkę schłodzić. Jak zaczynasz jazdę, to warto od razu nie szaleć. Ale to i w bolidach bez turbo jest taka zasada.
- - - Updated - - -
Jak miałem problem z termostatem, to po około 3 km dopiero podnosiła się wskazówka. Teraz wskazówka mi się podnosi po ok 1km, a po 3 km jest ok 80 stopni.
Ja też myślałem, że 5-10 km to jest norma (wspomnienia po cholernym TDI) ale gdy syn kupił taką samą Alę, to okazało się, że jemu grzeje się dosłownie chwileczkę (w porównaniu do mojej). On dojeżdża do pracy ok 3-4 km i spokojnie mu się rozgrzewa na tej trasie. Ala zachowuje się podobnie do jego poprzedniego benzyniaka (F. Bravo 1.6).
Co ciekawe, to sprawdzałem termostat, że tak powiem organoleptycznie. wydawał się, że jest ok. Ale one też się starzeją. Podłącz sobie kompa i patrz na temperaturę cieczy. Ręką trzymaj węża od chłodnicy za termostatem. I zobacz czy on faktycznie otwiera się przy właściwej temperaturze, a nie niższej. Mi się otwierał o jakieś 20 stopni za wcześnie. W efekcie w zimie ciężko mu było dojść do właściwej temperatury. Warto też skontrolować w jakim stanie jest rura prowadząca do EGR-a, czyli ten przekaźnik ciepła.
Ostatnio edytowane przez @sdero ; 22-07-2012 o 10:45
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Chyba odwieczne pytanie co wybrać do miastaNa to pytanie jest prosta odpowiedź
albo jesteś wariat i lubisz wkręcać się na obroty i sporo machać skrzynią albo wolisz dostojnie i z gracja przemieszczać się z punktu a do punktu b.
OczywścieDo meritum,skupiłem się tylko i wyłącznie na odczuciach z jazdy miedzy benzyną a ON.Racja że alfa nawet w dieslu ma super dynamike i daje sporo frajdy ale jak dla mnie benzyna to zupełnie inna bajka.Liczy się frajda z wkręcania silnika na obroty i ten dzwięk.A co do ON to jest to troszke bardziej ograniczone pole do popisu.