Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Wymiana osłony przegubu (zewentrzna - od strony koła)

Użytkownik Rowerzysta Avatar Bladyy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD 2003r.

Domyślnie Wymiana osłony przegubu (zewentrzna - od strony koła)

Witam, Musze wymienić w swojej belli osłonę przegubu z prawej strony od strony koła. Mógłby ktoś mały tutorial zamieścić?? Może chociaż jakiś opis? co po kolei robić - krótko jak i jakie klucze dokładnie są potrzebne. Będę wdzięczny. Dzięki z góry

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Robiłem to chyba 3 tyg. temu a więc tak potrzebne klucze: to 36 nasadowy do odkręcenia półosi z cienką ścianką albo obszlifować taki jaki ma się jeżeli się nie mieści, 22 aby odkręcić śrubę dolnego wahacza, 17 aby odkręcić śrubę sworznia górnego wahacza i chyba również 17 aby odkręcić końcówkę drążka, jakieś szczypce aby rozgiąć zabezpieczenie na przegubie które zobaczysz jak wytrzesz smar i jak rozegniesz to pukasz w przegub od tyłu aby zszedł z półośki zapewne pobawisz się z tym ale powinno się udać po kilku próbach przydadzą się pewnie jakieś obcęgi aby zacisnąć opaskę, przecinak aby rozgiąć zaklepaną śrubę przegubu no i pewnie rura aby ją odkręcić Hamulców nie odkręcałem po prostu jak wszystko odkręciłem to podstawiłem z lewej strony kłódkę aby nie naciągać przewodu i na nią położyłem całą piastę z zaciskiem, to chyba wszystko w skrócie, trochę zabawy jest ale filozofii nie ma, zaoszczędzisz 50-100 zł za robociznę.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar krzyzie
    Mieszka w
    Wągrowiec/Rabowice
    Auto
    Alfa Giulia 2,0 280KM MY21

Domyślnie

Witam.
    Dodam, że warto zaopatrzyć się w nowy smar (tego którego miałem w zestawie naprawczym niestety było za mało). No i podstawa dobrze wyczyścić przegub, przy uszkodzonej osłonie mogło tam dostać sie trochę piasku.
    Poza tym jak będziesz demontował wahacz i końcówki dobrze jest mieć ściągacz, aby nie uszkodzić śrub.
    Poza tym ja odkręciłem całą półoś jest tam chyba o ile dobrze pamiętam sześć śrub na imbus i wytargałem cały przegub na warsztat i tam dopiero go demontowałem - dla mnie tak było łatwiej.
    pozdro
    krzyzie
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
    Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Ozzzi
    Mieszka w
    Modliborzyce/Janów Lubelski. LJA
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2000 Była, Teraz Alfa Romeo 156 1.8TS Sportwagon FL, Opel Astra G OPC

Domyślnie

ja nie odkręcałem dolnego wahacza bo po zdjęciu górnego ładnie z lekkim oporem przegub wyszedł.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Bladyy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD 2003r.

Domyślnie

Ja przy okazji wymieniam górny wahacz właśnie. Mógłbyś kolego rozpisać mi trochę bardziej czytelny tutorial? Masz może jakieś fotki? Pozdrawiam