Ja w dwóch Alfach nie mam i nigdy nie miałem żadnego masełka olejowego mimo można powiedzieć ciągłej jazdy na krótkich odcinkach.
Jak już to masełko się pojawia, to oznacza tylko, że silnik pracuje w ciężkich warunkach i własnie ma za dużą zawartość wilgoci. Znaczy się, że olej jest już do D i za późno na przegonienie auta (pozostaje tylko wymiana oleum). Takie warunki nie zależą od temperatury ale od warunków pracy start/stop i nie zależą od rodzajów silnika. Tak samo wystąpi to na PB. Da tego w instrukcjach obsługi podaje się to ogólnie, a nie kieruje się to do użytkowników silników napędzanych.
Maćku, jeszcze raz podkreślam termostaty w JTD 16V nie mają I i II trybu otwarcia. Maja jeden tryb otwarcia. Porównywałem to do kilku dokumentacji technicznych i w każdej jest to określone jako jeden wspólny tryb 88 +-2 st. C. I to w tolerancji 2 stopni ! Dwa tryby to mają wiatraki chłodnicy. Weź sobie sprawny termostat i zrób sobie doświadczenie. Termostat dosłownie jak strzał otwiera się w swojej temperaturze. Nie wcześniej. Wadliwy (wygrzany ? Zestarzały ?) otwierał się wolno i dużo wcześniej.
Jak ci podkreślam nie wiem jak to jest w 8V ale wiem, że sprawny 16V grzeje praktycznie nie rozróżnialnie w stosunku do samochodu z silnikiem PB. jest może 1 km różnicy. Ale może TS ma jakiś mega podgrzewacz lub taką dupianą sprawność w stosunku do innych PB, że przez straty grzeje się znacznie szybciej. Jeśli tak, to oczywiście masz rację. Jeśli jednak sprawność tego silnika jest taka jak każdego innego PB, to mogę śmiało trzymać się mojej tezy. Przypominam Ci, że wlaśnie na małym obiegu jest układ dodatkowego podgrzewania płynu chłodzącego. Układ, który zapewnia porównywalne nagrzewanie do PB.
Chyba to nie przypadek, że dwie Alfy grzaniem są porównywalne do PB jakie miałem ? A na pewno zmiejsza prawdopodobieństwo przypadku, to że podobnie jest w samochodzie kolegi mateuszar.
Przecież pisałem, że sprawa wyszła dopiero jak sprawdzałem to przez kompa. Marne z ręki jest narzędzie do tego celu. I to też wprowadzało mnie w bląd. Co pisałem powyżej.