Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Temat: Zawieszenie AR166 - problem finansowy

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Czyli tylni zawias w rozsypce i nie tylko tuleje pływające jak pewnie zaraz ktoś napisze tylko cały tył tak jak mówisz amorki na 0 sprężyny miękkie itd itp. przycierający tył

d0m1n1k_
    Gość

Domyślnie

Czyli jednak nie ma co się pieprzyć z zaprawkami i sztukowaniem tylko na przykład rozłożyć wymianę zawieszenia na dwa etapy.
    Jednego miesiąca tył, drugiego przód. Kompleksowo.

Mam doświadczenie (amatorskie) przy mechanice, co prawda przy oplach, fordach i starszych mercedesach.
    Czy jest szansa, że z pomocą opisów dostępnych na forum i manuala dotyczącego części zawieszenia, poradzę sobie sam z wymianą?

I tak, mam ściągacze do sprężyn, podstawowy zestaw narzędzi, kanał, żabkę i szczyptę samozaparcia

Użytkownik Romeo Avatar Mankovich
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa 166 2.5 V6 24V

Domyślnie

Cytat Napisał d0m1n1k_ Zobacz post
    Czyli jednak nie ma co się pieprzyć z zaprawkami i sztukowaniem tylko na przykład rozłożyć wymianę zawieszenia na dwa etapy.

Mam doświadczenie (amatorskie) przy mechanice, co prawda przy oplach, fordach i starszych mercedesach.
    Czy jest szansa, że z pomocą opisów dostępnych na forum i manuala dotyczącego części zawieszenia, poradzę sobie sam z wymianą?

I tak, mam ściągacze do sprężyn, podstawowy zestaw narzędzi, kanał, żabkę i szczyptę samozaparcia
    Bez problemu sobie poradzisz, dla chcącego nic trudnego, a i zrobisz to nawet lepiej, bo dokładnie, pod siebie. Ja u siebie z zerowym doświadczeniem rozebrałem silnik, zrobiłem rozrząd i wiele innych rzeczy. I uznałem, że to co gadają mechanicy na widok mojej Alfy to jakieś czcze brednie.

d0m1n1k_
    Gość

Domyślnie

Jeśli tak, to po zakończonej wymianie moje EGO urośnie do wielkości ubliżającej zadłużeniu grecji ;-)

Rozumiem, że po wymianie długa do diagnostyki pobawić się laserami i ustawić zbieżność?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Zawias sam zmienisz. Ale wyposaż się w dobre klucze. Naprawdę dobre. Łącznie z nietypowymi 16, 15 czy 18. Oczko i plaskacz. Prawie każdego po dwie sztuki. Oraz porządny ściągacz do drążków. Musi być koniecznie widełkowy. Dasz radę. To nie żadna filozofia. W razie pytań co i jak masz forum. Po całej zabawie zbieżność obowiązkowa. Pamiętaj że warto by było zweryfikować diagnozę tego Twojego magika mechanika.

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa 166 2.5 V6 24V

Domyślnie

Rozumiem, że po wymianie długa do diagnostyki pobawić się laserami i ustawić zbieżność?
    Obowiązkowo, mi po wymianie przedniego nie zrobili zbieżności, bo zapomnieli i jedną oponę z przodu mam do wywalenia, bieżnik zdarł się do 2 mm w 2 miesiące.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

Kolego jestem po wymianie kompletnego zawieszenia z przodu na komponentach TRW( wahacze + łączniki) łożyska amortyzatorów + amory HART, gumy na drążku stabilizatora. najdroższe są wahacze kupione przez allegro- koszt 1500zł amory 250zł , gumy 150zł na tym zestawie zrobiłem 50 tyś koszt u znajomego mechanika w Poznaniu 1.5 roku temu 500zł , do tego wymieniłem z tyłu amory (Monroe 450zł ) i tuleje w wahaczu 360zł za komplet + 200zł mechanik .
    Reasumując na tym zestawie przejechałem ok 50 tyś km i teraz mam do wymiany drążek + końcówka( nadal oryginały) , przy tym ok 10 tyś ciągając przyczepkę takie maleństwo 1,5 t. Zmień na początek mechanika bo chce żebyś z nim stracił dziewictwo .Pojedź do dobrego diagnosty, który nie robi wielkich oczu na widok ALFY. A potem do roboty . Jeżeli masz kanał, ewentualnie kobyłki , i ściągacze do sprężyn to dasz radę .

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Lewarek z bloczkami wystarczy

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa 166 2.5 V6 24V

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Lewarek z bloczkami wystarczy
    Ja zawsze podkładam kobyłki, dla świętego spokoju. Kupiłem w Lidlu, są świetne, alfa stała na nich 4 dni i ani drgnęła.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Dlatego piszę bloczki. Mam je na budowie więc po co kupować kobyłki