Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Temat: Zamiana 156 na 146. Czy warto?

tomkap
    Gość

Domyślnie

Wiec tak. Rozumiem ze kazdy użytkownik 146 chce miec 156, tak jak użytkownik 156 chce 166 ale bez przesady.146 sporo odbiega od 156 bo jest starsza konstrukcyjnie i nie mamy co tu porównywać. Jasne, zgadzam się, ale chyba raczej odbiega wizualnie. Konstrukcyjnie to ma inne zawieszenie, zresztą normalne, stosowane w samochodach do dzisiaj. Poza tym silniki TS takie same.
    Nie rozumiem więc nadal czemu sobie tych samochodów nie mogę porówanać pomijając ich wygląd. Przykładowo nawet pierwsza 147 z silnikiem TS jest technicznie podobna. Inaczej wygląda , ma zawieszenie od 156 a serducho takie samo jakie miały 146.Potem chyba weszły silniki JTS.
    Wszystko różni się jedynie wygladem, który w nowszych samochodach jest nowocześniejszy.

Szymonik
    Gość

Domyślnie

Zgadzam się z przedmówcami,że każdy posiadacz 146 chce mieć 156.Nowsza konstrukcja i zawieszenie,jednak wszystko ma swoją cenę.Kocham moją 146 1.6 TS,ale troszke brakuje mi w niej mocy,oczywiście śmiga ładnie jednak 2.0 byłaby dla mnie samochodem idealnym.Myślę,że mając 156 i przesiadając się do 146 pozbawiamy się troszeczke luksusu jednak miłośnik marki odkryje w niej piękno.Miejsca dla czterech osób wystarczająco,z przodu świetnie,bagażnik pojemny doskonałe prowadzenie.Biorąc pod uwagę koszty eksploatacji powinno wyjść taniej dlatego dużo przemawia na tak,ale wg.mnie trzeba zaakceptować drobny kroczek w...tył...

Użytkownik Świeżak Avatar talar44
    Auto
    Była AR 146 TI, AR 147 1.6 TS,AR GT 2.0JTS, jest AR Giulia Q4 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Szymonik
    Zgadzam się z przedmówcami,że każdy posiadacz 146 chce mieć 156.Nowsza konstrukcja i zawieszenie,jednak wszystko ma swoją cenę.Kocham moją 146 1.6 TS,ale troszke brakuje mi w niej mocy,oczywiście śmiga ładnie jednak 2.0 byłaby dla mnie samochodem idealnym.Myślę,że mając 156 i przesiadając się do 146 pozbawiamy się troszeczke luksusu jednak miłośnik marki odkryje w niej piękno.Miejsca dla czterech osób wystarczająco,z przodu świetnie,bagażnik pojemny doskonałe prowadzenie.Biorąc pod uwagę koszty eksploatacji powinno wyjść taniej dlatego dużo przemawia na tak,ale wg.mnie trzeba zaakceptować drobny kroczek w...tył...
    A ja sie z tobą nie zgodze jeżdze 146 2.0 ti i na zadna 156 bym sie nie zamienił, pomimo, ze to jedna stajnia to zupełnie inna stylistyka, 156 mnie poprostu nie przekonuje
    talar44/AR 146 2.0ti/AR 147 1.6TS/ AR GT 2.0JTS/ AR Giulia 2.0 Q4

Użytkownik Maniak resoraków Avatar 145Q
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski/Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD M-Jet 2004

Domyślnie

Wiesz, tomkap ja mam 16 lat i nie wiem czemu akurat choruje na AR 145. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5486489 mój prawie ideał...
    Jest dla mnie 100X ładniejsza niż 147, mimo, że jest starsza. A 146 jest ładniejsza przecież od 156 i dod. ma tańsze części (popatrz na allegro).

Jeśli trafiłbyś na ładną 146Ti to kupuj. Będziesz miał auto z epoki wcześniejszej, ale będziesz miał auto rzadsze niż 156 (choć teraz 146 jest b. duzo) i niepowtarzalnie piękne w topowej wersji... Które po dopieszczeniu nie bedzie traciło na wartości... :twisted:

Szymonik
    Gość

Domyślnie

Możliwe,że nie wszyscy ale większość chętnie przesiadłaby się z 146 do 156.Faktycznie nie każdemu musi się podobać.Mnie na przykład 166 wogóle nie przypada do gustu i urzyłem tu bardzo dyplomatycznego języka mimo,że Alfa to jak dla mnie jest bleeee....

BYKrak
    Gość

Domyślnie

Ja mam Alficzke 146 TD 2.0, trochę musze przy niej ponaprawiać, został mi jeszcze silnik do przeglądu, nowy lakier, ja myślę że chciałbym się przesiąść na nowszy model, ale z drugiej strony zakochałem sie w mojej 146 i jak będzie w pełni sprawna i piękna to jej nie oddam już nigdy. A co do pozdrowień Alfistów, zauważyłem że pare razy mijając 146 zawsze był ten znak, a dzisiaj widziałem 3 razy 156 i bufony siedziały sztywno mimo mojej reakcji... aż żal... POZDRAWIAM

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Racja, 156 kupowali i kupują zwykli ludzie, nie alfisci. Wraz z pojawieniem się duzej ilosci 156 zaczął zanikac obyczaj pozdrawiania. Natomiast przy 145 i 146 pozdrówka spotyka się wciąż czesto: mniej więcej co drugi kierowca tych aut reaguje na pozdrowienie lub sam daje znaki.

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

mniejszy niekoniecznie oznacza gorszy. zamiast mieć zwykła standardową 156, mozna kupić (choćby na próbę) 146 + zrobić za reszte z niej wyjątkowe auto (felgi + zawieszenie i inne drobiazgi)
    opcji jest wiele
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

tomkap
    Gość

Domyślnie

Mi chodzi konkretnie w czym jest gorsza np. 146 2.0Ti od 156 2.0TS stawiając obok siebie obydwa samochody z 99roku.Nie piszczie jak powyżej, że tych samochodów nie można porownać, że to nie ta technologia itd.
    Zawieszenie jest inne, inny wygląd. Lepszy za to bagażnik, tańsze naprawy. ( swoją drogą nie wiem co za głupek wymyślił sedany) Co jeszcze.... Konkretnie, choćby były to detale.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap
    Mi chodzi konkretnie w czym jest gorsza np. 146 2.0Ti od 156 2.0TS stawiając obok siebie obydwa samochody z 99roku.Nie piszczie jak powyżej, że tych samochodów nie można porownać, że to nie ta technologia itd.
    Zawieszenie jest inne, inny wygląd. Lepszy za to bagażnik, tańsze naprawy. ( swoją drogą nie wiem co za głupek wymyślił sedany) Co jeszcze.... Konkretnie, choćby były to detale.
    twoje pytanie jest powiem ze dziwne...co ty chcesz wiedzec?co uslyszec?to inne auta.bo inna klasa.obie to AR.masz 156???popros kolege z 146 przejedziesz sie i ocenisz.pytasz w czym gorsza 146... odpowiadam :w niczym!to inne samochody,inna klasa.ale obie to ALFY ROMEO!nie wiem czy to trudne do zrozumienia.pozdrawiam PS "co za glupek wymylil sedany" to juz raczej nie nadaje sie do komentowania..
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.