Witam.
Ostatnio moja Bella przypomniała o czyszczeniu EGR błędem na desce rozdzielczej i lekkim zamuleniem.
EGR wyczyściłem, zaślepiłem (zaślepka z dziurami) go wcześniej, lekko odmuliło, ale nie jestem zadowolony do końca.
Poczytałem trochę i doszedłem do wniosku, że muszę się przyjrzeć sterowaniem zmienną geometrią turbiny.
Znalazłem ten manual:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...on_manual.html
Jestem technicznie niewykształcony, dlatego proszę o pomoc.
1. Po pierwsze nie wiem jaki mam ten overboost - ten na zdjęciu czy też ten "nierozbieralny"?
2. Nie wiem szczerze mówiąc gdzie go pod maską szukać?
3. Kolejna sprawa dotyczy tej "gruchy" ze szpilą przyczepioną do turbiny. Rozumiem, że ta szpila fizycznie zmienia geometrię turbiny?
Czy tą szpilę mogę ręką przesunąć sprawdzając czy się rusza? Wczoraj psiknąłem tam smarem w spreju i dziś jakby silnik dostał trochę więcej mocy w górnym zakresie obrotów, ale może to tylko złudzenie.
Objawy:
spore przerwy przy przyspieszaniu zminimalizowało czyszczenie EGR, ale brakuje mu trochę mocy. Nie kopci, nie wywala błędu podczas przyspieszania, nie przechodzi w tryb awaryjny.
Dodam, że przy niższych obrotach turbo jest dość głośne - gwiżdże, ale jak się rozkręca to zdrowiej pracuje.
Na pewno nikt do sterowania turbo nie zaglądał, więc chciałbym to zdiagnozować, sprawdzić, wyczyścić odpowiednio wcześniej, ale nie wiem jak się za to zabrać, więc proszę o pomoc.