Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 72

Temat: Jak dla mnie to koniec zalewania Belli biodieslem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Generalnie polskie paliwa są kiepskiej jakości. Nie oszukujmy się. Kto chociaż raz zalał wachę z niemieckiej stacji ten wie o co chodzi.
    Nigdy nie zaryzykowałbym zalania bio do swojej Alfy. A kierując się tym, że polskie paliwa są lipne tak jak ktoś powyżej napisał, słabszego od vervy nie leję. Kilkanaście groszy na litrze kiedy paliwo kosztuje niemal 6zł nie robi mi różnicy, a na baku vervy da się więcej km przejechać, więc cenowo wychodzi na jedno, a przynajmniej silnik dostaje chociaż namiastkę lepszego paliwa.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Romeo Avatar maicher
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    156; Giulietta; Spider i jeszcze cośtam

Domyślnie

Na niemieckim paliwie mniej pali i szybciej jedzie. I to nie jest żart.

Do jakich paliw w naszym kraju nie dodają kupy..ehm, rzepaku?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Rafal chyba tylko namiastke niestety.Mi nie jest szkoda tych 15 czy 20 gr poprostu nie leje tych niby lepszych paliw bo i tak sa o dupe rozbic

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    nie mam DPF.Skad masz pewnosc ze lejac Verwe lejesz faktycznie lepsze paliwo??Masz 100% pewnosci albo lepiej 200%??Ja i tak nie mam gwarancji na silnik wiec wiesz.To nie byl zart.307 jezdzilem 7 lat i nic sie nie dzialo,407 jezdzi dalej i nic sie nie dzieje.

A czy my piszemy o 307 z HDI?! Mowa o silniku w AR 159, którego układ zasilania to jedno z lepszych, dość skomplikowanych a zarazem wymagających dobrego paliwa rozwiązań. Ja sam odczuwam różnicę między paliwem zwykłym na Statoil a Diesel Gold. Silnik mniej dymi, jazda jest ekonomiczniejsza (średnio 50-70 km więcej na baku przy identycznych trasach). Poza tym znam osobiście kilka osób z dystrybucji paliw płynnych i to co mówią o biodiesel'u nie nadaje się na tą rozmowę. Twoje auto, twój silnik, wtryskiwacze itd. Lej co chcesz tylko potem nie zdziw się, jak Ci coś padnie albo ktoś z forum wypomni to przy ewentualnej sprzedaży...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał maicher Zobacz post
    Na niemieckim paliwie mniej pali i szybciej jedzie. I to nie jest żart.

Do jakich paliw w naszym kraju nie dodają kupy..ehm, rzepaku?
    Ilość biokomponentów jest określona ustawowo na maks 7%. jeśli ktoś by zrobił ekspertyzę paliwa i wyszła by wartość powyżej tej liczby wówczas dostawca/dystrybutor lub producent miał by duże problem włącznie z utratą koncesji. Analiza paliwa jest dość droga (od 2000-3500 zł) więc laik tego sobie nie zrobi ale były przypadki, że firmy przewozowe wygrywały sprawy z dostawcami i wtedy to on ponosi koszt analizy i ewentualnych remontów i strat z tego wynikłych.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

i co mi jeszcze wypomni??Ze jezdzilem w czasie deszczu i w zimie,a powinienenem miec tylko auto na piekne sloneczne i cieple dni bez sniegu.Na zime terenowke??Ze mam wahacz Fasta a nie TRW??Ze nie mam chipa a powinienem go miec??ze mam 1.9,a 2.4 jest lepsze??ze mam 1.9,a 2.4 jest lepsze??Ze mam opony Barum a nie Michelin czy inne znane i renomowane??Tak jak gosc do mnie dzwonil i w ogloszeniu bylo 90KM,a nie bo on szuka w sumie 120 czy 130 KM silnika(juz nie pamietam jakie tam byly przy 307 2.0).OK silnik AR to AR,a peugeot to peugeot ale oba sa z common rail-em,a wlosi go wymyslili.Czyli do HDi mozna lac ecodiesla a do JTD juz nie??

P.S.przylaczam sie do pytania kolegi maicher - do jakich paliw nie dodaja rzepaku i jaka mamy na to pewnosc??Pytanie do znawcow.Mam nadzieje ze otrzymam odpowiedz na 1000% pewna

i jeszcze jedno pytanie.Zajezdzasz na cpn i chcesz zalac lepsze paliwo ale okazuje sie ze go nie ma bo sie skonczylo.Nie zalejesze eco z powodu swoich zasad i nie jedziesz dalej??Czekasz az dowioza na drugi dzien??
    Ostatnio edytowane przez Czarny_28 ; 12-08-2012 o 23:33

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

i co mi jeszcze wypomni??Ze jezdzilem w czasie deszczu??Ze mam wahacz Fasta a nie TRW??Ze nie mam chipa a powinienem go miec??ze mam 1.9,a 2.4 jest lepsze??Tak jak gosc do mnie dzwonil i w ogloszeniu bylo 90KM,a nie bo on szuka w sumie 120 czy 130 KM silnika(juz nie pamietam jakie tam byly przy 307 2.0).OK silnik AR to AR,a peugeot to peugeot ale oba sa z common rail-em,a wlosi go wymyslili.Czyli do HDi mozna lac ecodiesla a do JTD juz nie??
    Wtryski od AR a peugeota widziałeś?! Do żadnego z tych silników producent nie przewidział biopaliwa a JTD jest dużo lepszą i wrażliwszą konstrukcją. Sama różnica w mocy, momencie i kulturze pracy to lata świetlne. Czy możesz mi podać konkretne zalety tankowania biodiesel'a? Nie możesz i teraz próbujesz rozmowę sprowadzić na inne tory (jakieś wywody o deszczu itd...). Ja bym osobiście nie kupił 159, która jeździła na biopaliwie i podejrzewam, że nie jestem tutaj odosobnieniem. Już Ci napisałem raz, żebyś lał co chcesz i niech tak zostanie. Pewnych nawyków się nie wypleni i ja się tym na pewno nie będę zajmował.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

ale Belfer ja Ci nic nie ebde wciskal.Kupisz inna zadbana niekoniecznie od forumowicza ktory Ci powie ze jezdzila na najlepszych paliwach specjalnie sprowadzanych z zachodu do niego pod dom.Wiesz kazdy mi moze wymyslac ze nie kupi bo to bo tamto.Rynek jest obfity i wybor olbrzymi.Zapytalem Cie na ile jestes pewien co tankujesz??I do jakich paliw nie jest dodawany rzepak??Nie sprowadzam rozmowy na inny tor.To chyba Ty nie jestes w stanie odpowiedziec mi na 100% ktore to paliwa,a ponoc wiesz co lejesz.
    Ostatnio edytowane przez Czarny_28 ; 12-08-2012 o 23:34

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Falcon40
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 150KM '07

Domyślnie

Z tego co slyszalem, to V-Power Racing na Shellu jest sprowadzany z Niemiec i on nie powinien miec eko dodatkow, ale czy to prawda to nie wiem Ja tankuje ON Verva i ze znizka na karte z klubu Seata jest OK.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

a ja slyszalem ze zadne paliwo w Pl nie jest sprowadzane tylko pochodzi z Orlenu albo Lotosu

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

ale Belfer ja Ci nic nie ebde wciskal.Kupisz inna zadbana niekoniecznie od forumowicza ktory Ci powie ze jezdzila na najlepszych paliwach specjalnie sprowadzanych z zachodu do niego pod dom.Wiesz kazdy mi moze wymyslac ze nie kupi bo to bo tamto.Rynek jest obfity i wybor olbrzymi.Zapytalem Cie na ile jestes pewien co tankujesz??I do jakich paliwa nie jest dodawany rzepak??Nie sprowadzam rozmowy na inny tor.To chyba Ty nie jestes w stanie odpowiedziec mi na 100% ktore to paliwa,a ponoc wiesz co lejesz.
    A czytałeś co pisałem wcześniej?! Gdybym nie widział różnicy i nie znał kierownika jednej ze stacji Statoil oraz dostawców i byłych pracowników rafinerii Glimar to nie zabierał bym głosu w dyskusji. Ty natomiast chcesz udowodnić, że zalewanie Twojego 1,9 biopaliwem nie jest złe dla silnika a nie masz na to żadnych argumentów. Tkwisz w przekonaniu, że tańszy ON jest lepszy bo jest... tańszy i z tego co widzę, nikt nie jest w stanie Cię z tego przekonania wytrącić. Pozdrawiam.