Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Ogranicznik obrotów, odcinka w 1,4 78 KM?

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał karol_mito Zobacz post
    Jeżeli to jest ten sam silnik co w Punto to one dobrze reagują na zmianę kolektora wraz z pełnym wydechem oraz dolotem.
    Cudów nie ma co się spodziewać ale na pewno auto będzie dużo lepiej się zbierało.
    Co tu mówić o odcince na 6250 obr skoro przy 5000 obr przepustnica się przymyka o 15 stopni. Piłowanie tej wersji 78 KM powyżej 5 tys nie ma sensu bo na tym właśnie polega ograniczenie mocy tego silnika.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar mantis30
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo MiTo

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Co tu mówić o odcince na 6250 obr skoro przy 5000 obr przepustnica się przymyka o 15 stopni. Piłowanie tej wersji 78 KM powyżej 5 tys nie ma sensu bo na tym właśnie polega ograniczenie mocy tego silnika.
    Jesteś pewien, ze w wersji 8-zaworowej też przepustnica dusi motor w tym zakresie obrotów? U mnie tak było przed odblokowaniem, ale mam wersję 16v.

profit
    Gość

Domyślnie

Witam, fajnie , że temat trochę się rozkręcił .
    Alfaholikiem jestem od nie dawna ale zaczynam wnioskować , że niektórzy mylą też te silniki o poj. 1400 ccm. Wydaje mi się , że tylko 1,4 16V z mocą 78 KM ma zmuloną przepustnicę. W 1,4 8V jest normalnie. To jest zwykły prosty silnik 1,4 ośmiozaworowy.
    W sumie to nie wiem dlaczego Alfa wycofała ten 1,4 16 V w tym modelu a zostawili 1,4 8V ? Chociaż z drugiej strony to czytałem w teście Fiata Punto , że właśnie ten 8V jest ponoć nie do zajechania i ogólnie mało awaryjny i udany silnik. Pojeździmy , zobaczymy.
    Mantis30 , - rozumiem , że masz 1,4 16V i coś tam grzebałeś w ECU ? To mocy też Ci przybyło ? W Kreatorze Mocy ogólnie z Twojego silnika 100 KM wykręcają.

- - - Updated - - -

Zerknąłem właśnie na stronkę Unitronica. Podaję link do strony z wykresem mocy przed i po modzie 1,4 16V. Widać konkretnie jak przy 5000 obr/min moc jest zdławiona.
    http://unitronic.pl/?p=429

Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo MiTo

Domyślnie

Cytat Napisał profit Zobacz post
    Alfaholikiem jestem od nie dawna ale zaczynam wnioskować , że niektórzy mylą też te silniki o poj. 1400 ccm. Wydaje mi się , że tylko 1,4 16V z mocą 78 KM ma zmuloną przepustnicę. W 1,4 8V jest normalnie. To jest zwykły prosty silnik 1,4 ośmiozaworowy.
    1.4 8v to tak jak napisaleś starsza, ale i prostsza konstrukcja. Lepiej się powinna ta jednostka zbierać od dołu, inna charakterystyka od wersji 16v. Być może faktycznie do 2500 obr. wersje 8-zaworowe są bardziej elastyczne, ale tylko gdybam, bo nie robiłem takich porównań, opieram się wyłącznie na teorii i opiniach

W sumie to nie wiem dlaczego Alfa wycofała ten 1,4 16 V w tym modelu a zostawili 1,4 8V ? Chociaż z drugiej strony to czytałem w teście Fiata Punto , że właśnie ten 8V jest ponoć nie do zajechania i ogólnie mało awaryjny i udany silnik. Pojeździmy , zobaczymy.
    Być może wybrali starszą, mniej delikatną i złożoną konstrukcję by zminimalizować ew. koszty serwisowe?

Mantis30 , - rozumiem , że masz 1,4 16V i coś tam grzebałeś w ECU ? To mocy też Ci przybyło ? W Kreatorze Mocy ogólnie z Twojego silnika 100 KM wykręcają.
    Ano, mam właśnie wersję o której piszesz Specjalnie takiej szukałem, bo wersje 8v były już dostępne na rynku, ale zależało mi na możliwości zrobienia "unlocka"
    Teraz Kreator Mocy może i się para modem tego motorka, ale jak ja szukałem kogoś doświadczonego i chętnego do zdjęcia blokady to tylko Unitronic i Cinek byli w temacie, reszta wręcz z obrzydzeniem reagowała na informację, że chcę modować silnik wolnossący :]
    Unitronic po za odblokowaniem na życzenie modyfikuje też dolot, ale nie chcialem takiem modyfikacji dokonywać mimo iż faktycznie 100KM a może i trochę więcej można wycisnąć.
    Wynik hamowania mojego MiTo po zmianach:

Zerknąłem właśnie na stronkę Unitronica. Podaję link do strony z wykresem mocy przed i po modzie 1,4 16V. Widać konkretnie jak przy 5000 obr/min moc jest zdławiona.
    http://unitronic.pl/?p=429
    Nawet wcześniej, mniej więcej przy 4800 obr.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Masz rację, silnik w twojej Alfie nie jest zdławiony, po prostu 78 KM to jest maks jaki da się z niego wycisnąć. Nie ma sensu przesuwać odcinki bo i tak ten silnik najlepsze co ma oddaje przy sporo niższych obrotach. Oprócz ryzyka uszkodzenia jednostki nic to nie da.

Powód jest prosty, silnik 8 zaworowy jest prostszy konstrukcyjnie i przez to tańszy w produkcji. Firma więcej zarabia na podstawowych modelach ale dla klientów to zły ruch - ten silnik nijak nie pasuje do charakteru Alfy Romeo, w porównaniu do wersji 16v to straszny mół. Wolno wchodzi na obroty i nie lubi wysokiego kręcenia. Do Fiata Punto gdzie miałem okazję go testować może i ujdzie ale w Alfie.....
    Na pocieszenie warto dodać że ta wersja ma pewne zalety ekploatacyjne - nie powinna zuzywać dużo oleju co często się zdarza w "szesnastkach" i rewelacyjnie spisuje się z instalacją gazową. Jest też trwałym silnikiem ale i mocniejszej wersji na tym polu trudno coś zarzucić.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

....jak można odblokować lub przesunąć na inne ( wyższe) obroty odcinkę ? Chodzi mi o fabryczny ogranicznik obrotów. Sęk w tym , że w 1,4 78KM komputer odcina dopływ paliwa przy około 6250 obr/min a jak wiadomo czerwone pole zaczyna się dopiero przy 6500, i myślę że w szczególnych wypadkach można by było pokręcić silnik do 7000 obr/min. ....
    Tylko po co kręcić go do 7000obr/min skoro maksymalna moc tego silnika występuje przy 6000obr/min i najzwyczajniej powyżej tych obrotów auto praktycznie nie przyspiesza?
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

profit
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Tylko po co kręcić go do 7000obr/min skoro maksymalna moc tego silnika występuje przy 6000obr/min i najzwyczajniej powyżej tych obrotów auto praktycznie nie przyspiesza?
    odpowiedź jest w pierwszym moim poście. (Czytajmy ze zrozumieniem.)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

.... Fajnie by było pokręcić silnik trochę dalej i te 100 km/h wyciągnąć bez zmiany na trzeci bieg. A tak tracimy około 2 s na sprzęgło , zmianę biegu i dalej gaz żeby te magiczne 100 km/h osiągnąć.
    ....
    Właśnie chodzi o to, że tak nie będzie...bo po przekroczeniu przez silnik obrotów mocy maksymalnej zwiększenie prędkości o te 5km/h będzie trwało o wiele dłużej niż zmiana biegu na wyższy i przyspieszanie z zapasem mocy. Swoją droga to kolego musisz duuuzo potrenować skoro zmiana biegu trwa u ciebie 2s
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Flar
    Gość

Domyślnie

Może się mylę ale skoro 1.4 16V 78KM jest tylko przytłumioną wersją silnika 95KM (ma wcześniej odcinkę obrotów) to skąd różnice w osiągach jeśli kręcenie wyżej by miało nic nie pomóc ?
    Po wgraniu programu chyba wartości się przesuną w górę nieco ?

Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo MiTo

Domyślnie

@Flar

Przeczytaj wszystkie posty w tym wątku od początku Będziesz wiedzieć o jaki motor chodzi.