w brerze z 7/2008 działa opuszczanie i podnoszenie z kluczyka - dziwne że w 159 nie ??
w brerze z 7/2008 działa opuszczanie i podnoszenie z kluczyka - dziwne że w 159 nie ??
a ktory masz rok i miesiac produkcji?? bo zmiana nastapila w 11.2007
- - - Updated - - -
a ktory masz rok i miesiac produkcji?? bo zmiana nastapila w 11.2007
Czytaj więcej: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz24g4nK8us
Szkoda tylko ze nie da się tego aktywować jak np. w VW golf i inne z tej grupyszukałem informacji na ten temat ale kompletnie nic nie znalazłem
![]()
Szkoda tej funkcji. Przeczytałem to rozporządzenie EU.
Funkcja zamykania szyb może być aktywowana po warunkiem że:\
- szyby nie są otwarte na więcej niż 4mm
- pilot nie działa z odległości większej niż 6m i nie działa jeżeli samochód jest zasłonięty nieprzeźroczystą przeszkodą
- do aktywacja zamykania szyb trzeba trzymać przycisk (nie może to być jednorazowe naciśnięcie)
- szyby mają mechanizm ODWRACAJĄCY ruch szyb po wykryciu obciążenia więcej niż 100N
(czyli jak wsadzisz palucha/głowę w szybę gdy się zamyka to ma się otworzyć (jak drzwi w windzie).
Wszystko to się tyczy jakichkolwiek rzeczy zamykanych elektrycznie, które do zamykania wykorzystują "przesunięcie".
Czyli np. tez do szyberdachu.
Z tego wynika że tego mechanizmu w 159 nie ma i dlatego w 2007 roku funkcja została wyłączona.
Szkoda bo jest ona dużo bardziej przydatna niż otwieranie.
Myślę że to powinno się dać aktywować w sofcie - inaczej zmiany byłyby kosztowne, jak się nie da to... tylko wieksza szkoda.