Użytkuje 1.8 TS (już drugi). W poprzednim przekręciła się panewka. Panewka korbowodowa na czwartym cylindrze. Częsta przypadłość zwłaszcza wersji 2.0 i 1.8. Dziad pali 9-10l/100km. Oczywiście nie mówię o ecodrivingu tylko o NORMALNEJ jeździe. Ja robię ponad 20kkm rocznie jakbym mógł jeździć tyle co Ty to się nie zastanawiam tylko biorę V6. Dużo mniej problemów a frajda jest nawet jak silnik jest zgaszony i możesz zajrzeć pod maskę.
Oj chłopie, robisz mi tylko ochotęna tę V6-stkę. Powiedz mi jeszcze, przy jakim przebiegu zdarzyła Ci się ta awaria, może auto miało już trochę wcześniej nabite km i poprzedni właściciel zawinił?
Jakbym kupił V6to narzeczona chyba by mnie zostawiła, a teściu - zapalony skodziarz (namawia mnie na Golf'a IV 1.6 lub Octavię 1.6) chyba by padł!
Głupio tu się przyznawać, ale myślałem, nawet oglądałem już VW Golf'a IV i Octavię... chciałem zakupić wersję 2.0 benzyna (115 KM), znam ten silnik od Jetty kumpla (Jetty = Vento, tyle że on w USA mieszka) i motor nie do zajeżdżenia... ale raz - kocham włoską motoryzację i nie wyobrażam sobie motoryzacji bez makaronu, dwa ja w smutnym VW... depresja murowana. Powiedziałem, że Sieną będę jeszcze 10 lat jeździł dopóki nie znajdę swojego, zadbanego egzemplarza.
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...
Awaria miała miejsce przy niecałych 200 tyś. Trudno powiedzieć czy to jest prawdziwy przebieg. Większość 10-cio letnich 156 na Allegro ma ok. 140 tyś LOL. Alfka nie wygląda na 300 tyś a zrobiłem nią 22 tyś bez najmniejszych problemów.
Witam, nie wiem czy w dobrym miejscu się podpinam ale mam takie pytanie posiadam AR 156 1.8 TS 144 KM 1999r., niestety silnik się zatarł i mam zamiar kupić i mam na oku silnik 1.8 TS 140KM 2003 r. i tu pytanie czy po włożeniu tego nowszego silnika nie będzie problemów, czy moja wersja AR z 1999 roku będzie kompatybilna z tym nowszym silnikiem 2003 r. ? Z góry dzięki za odp i ewentualne rady.
Są różnice w tych silnikach jak choćby inne tłoki,wydech i wtrysk inny ale sama jednostka powinna być adaptowalna w całości
Panewki idą i tu i tu więc w okolicach 200tyś można miske odwiedzić![]()
Warto dodać, że np. uszczelka pod głowićą w starszym CF2 ma jakieś 1.6mm a w nowym 0.6mm .... Więc trzeba uważać na pierdoły które mogą narobić sporo szkody. Bezpieczniej będzie swapować na taki sam jak masz.