jak w temacie:
jak zdemontować tylny zderzak w AR 156 sedan przed FL??
jak w temacie:
jak zdemontować tylny zderzak w AR 156 sedan przed FL??
Musisz odkręcić śruby widoczne po otwarciu klapy, pomiędzy hakiem i wnęką na wydech, te w nadkolach, oraz wszystkie pod tapicerką bagażnika. Jak ściągniesz boczki będziesz widział te same śruby co przy progu bagażnika (3 na stronę).
to chyba było po 3 na stronę, plus po 2 pod lampami, plus to co widać po otwarciu klapy![]()
Ja pisałem, że to chodzi o 3 śruby pod boczkami bo te pod lampami widać zaraz po odgięciu tapicerki a np trzecią na końcu zderzaka w okolicy nadkola już nie tak łatwo wypatrzeć. Tutaj jest foto zderzaka : http://allegro.pl/zderzak-tyl-tylny-...516342199.html
Może się koledze przyda.
Ostatnio edytowane przez Belfer ; 28-03-2011 o 21:46
a tylnych nadkoli nie trzeba ściągać żeby zdesia wyciągnąć?
A jak odkręcić te najbliżej nadkola bo po lewej stronie da się sięgnąć 3 śruby ale po prawej tylko dwie.. trzecia jest za wlewem paliwa :/
wg mnie nadokla trzeba odkręcaćJedna śruba tuż przy samym rogu zderzaka jest wykręcana od spodu i jeśli masz rączki kobiety może Ci się uda odkręcić bez odkręcania 2 torxów mocowania nadkola, mnie taka sztuka jeszcze się nie udała.
Tan jak napisał Tomek921 - nadkola trzeba odkręcić (po dwie śruby) i po lekkim odgięciu masz dostęp do śruby mocującej narożnik zderzaka. Te wewnętrzne odkręciłem bez wyjmowania tapicerki odciągając ją do środka. Cała operacja wymiany zderzaka zajęła mi niespełna 2 godzinki.
Zgadza się, ostatnio miałem z tym do czynienia jak zakładałem czujniki parkowania, uwaga zderzak przykręcony na torx'y. Pod zderzakiem 3 śruby, przy nadkolu na samym rancie od wewnątrz po jednej śrubie na stronę (trzeba odkręcić jedną śrubę
trzymającą obicie nadkola, następnie odgiąć obicie, odkręcić 1 śrubę trzymającą nadkole, następnie odgiąć nadkole, nie ma obawy nic się nie uszkodzi, no i mamy dostęp do śruby), 4 śruby przy bagażniku, 4 śruby od osłony zamka klapy, mocowania na pasy po obu stronach bagażnika, następnie trzeba zdjąć wewnętrzne osłony lamp, odchylić tapicerkę po obu stronach bagażnika, odkręcić po 3 śruby z każdej strony (nad nadkolami i pod lampami - ciężki dostęp nad nadkolami ale da rade) i można zdjąć zderzak.
4 śruby przy bagażniku można odkręcić na samym końcu, wtedy zderzak nie ma możliwości zsunięcia i ewentualnego uszkodzenia. Nie należy odkręcać śrub na siłę, bo łatwo się wyrabiają, ja używałem klucza imbusowego (też pasuje) oraz dobrej jakości torx'a. Jak już ktoś będzie z powrotem montował zderzak, śruby można lekko spryskać wd-40, łatwiej się wkręcają. Demontaż i montaż to jakieś 2 godzinki na spokojnie i przy niezapieczonych i niezardzewiałych śrubach.