Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Temat: pytania ogólne :)

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Co do przebiegu, to jeśli sprawdziłeś w ASO po VIN to chyba jest ok?
    Jeśli chodzi o miejsce z tyłu - tyle samo co w Audi A4 jeśli chodzi o długość; w Alfie nieco więcej miejsca na szerokość.

Generalnie Alfa 159 to większe auto od A4

Audi A4 sedan:
    dł. 4547
    szer. 1766

Alfa 159 sedan:
    dł. 4660
    szer. 1828

Wymiary:

http://www.autocentrum.pl/dane-techn...i/a4/b6/sedan/
    Ostatnio edytowane przez kriswin ; 31-08-2012 o 07:48

janio
    Gość

Domyślnie

Zastanawiam się, dlaczego każda próba merytorycznej dyskusji kończy się taką właśnie "pyskówką", czy nie jest to objaw pewnego rodzaju fanatyzmu? Mamy samochody, jakie mamy, nie są to "najlepsze samochody na świecie", bo takowych po prostu nie ma. Tak jak napisali niektórzy, dla jednych twarde zawieszenie to zaleta, dla innych wada, dla jednych przyspieszenie, okupione zwiększonym zużyciem paliwa będzie istotniejsze, dla innych ekonomika eksploatacji... Ważnym w takich dyskusjach, jest podawanie faktów i opinii na podstawie własnych doświadczeń, a nie "zasłyszanych opinii", boć przecież to forum Alfa Romeo, a więc jeśli ktoś, kto nie jest jeszcze posiadaczem tej marki, pyta właśnie tu, to czyni to po to, żeby poznać opinie kształtowane nie na podstawie stereotypów i wieści gminnych, ale właśnie własnych doświadczeń. Opinie te muszą jednak zawierać pewne wyważenie, które nie może polegać na porównywaniu samochodów różnych klas, bo takie opinie do niczego nie prowadzą. Po raz kolejny, apeluję więc o odrobinę dystansu do swoich "cudeniek" z jednej i tyleż obiektywizmu z drugiej strony... wyobrażacie sobie rozmowę osoby która nie miała nigdy do czynienia ani z samochodem tej marki, ani z opiniami o nim, z osobą, która pytała na tym forum o opinię na temat marki... na forum AR, pisali, że 159... - możecie mi wierzyć lub nie, ale dla wielu osób tego typu fora, są bardzo miarodajnymi źródłami wiedzy, a więc starajmy się, żeby nasze opinie były jak najbardziej miarodajne i obiektywne.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    zastanawiam się, ..................., żeby nasze opinie były jak najbardziej miarodajne i obiektywne.
    amen

- - - Updated - - -

Tak jeszcze nawiasem, dziwi mnie, że ktoś po zakupie Alfy mówi (chodzi mi o biadolenie): nie ma miejsca na kubki, mało miejsca z tyłu itd. itp.
    Czy to prawda - być może dla niektórych to wada; Ale kupując samochód chyba nie była to wada ukryta !!!!!!

- - - Updated - - -

Cytat Napisał _cichyy_ Zobacz post
    Według mnie będziesz zawiedziony Alfą 159 , po przesiadce z takiego A4
    Wg mnie nie, ja wcześniej między innymi miałem A4

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    alfa 159 1.9 jtd 150km

Domyślnie

z góry dzięki za potok odpowiedzi, na pewno jutro wybiorę się przygotowany do zakupu. Jak auto będzie się prezentowało tak jak na zdjęciach i w ogóle będzie ok to się zdecyduję

Użytkownik Alfa i Omega Avatar paweldante
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

No to 3mamy kciuki
    Alfa Romeo 146--->147-->156-->GT-->159--> Brera-->Maserati GranTurismo--> Nie ma to jak mieć plany na przyszłość

Użytkownik Rowerzysta Avatar por.Jaszczuk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW JTDm 2007 & VW Passat 2018 2.0TDI

Domyślnie

Cytat Napisał _cichyy_ Zobacz post
    Według mnie będziesz zawiedziony Alfą 159 , po przesiadce z takiego A4
    Rozważałem zakup A4 również z 2004, 2,5 TDI 180km guattro skóra i w automacie przebieg prawie 200kkm.
    Jednak wybrałem ALFE159 ... i dziś po prawie roku uważam że to była właściwa decyzja.
    Oczywiście musiałem się wewnętrznie zmierzyć z negatywnymi opiniami o marce ALFA ROMEO, które nie potwierdziły się odnośnie modelu 159.
    Niewątpliwie 159 jest autem dla "indywidualistów" a nie dla pragmatyków > mając na uwadze stronę wizualną ... i podporządkowaną jej ergonomię.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar FISHA159JTDM
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v 150KM Lusso 2008 UK

Domyślnie

Polecam w miare mozliwosci po auto wybrac sie z rana tzn zebys mogl je odpalic jako pierwszy. Mamy lato ale zawsze to cos, zdaza sie bowiem ze kultura odpalania pozostawia wiele do zyczenia.
    Ps: nie chce Ci mieszac w glowie ale sprobuj 1.9 i 2.4
    Powodzenia

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Popieram, jedź z rana odpal, otwórz maskę popatrz czy nie telepie , czy nie ma wycieków czy równo pracuje (powinien) jeśli wszystko wyda się ok, podjedź do ASO na kompa sprawdź ciśnienia na cybuchach, wtryski, turbo, egr itp.
    Generalnie auto fajne i robi wrażenie na ulicach - w końcu włoski design - miną lata a ona nadal będzie piękna (jeśli zadbasz oczywiście)
    Silnik dość żwawy przy tej masie i prowadzenie w zakrętach - bajka, przy tym równie szybko się zatrzymasz bo hamulce swego czasu miała chyba najlepsze w klasie...
    Co do Audi...hmmm jeśli chodzi o jakość montażu i materiałów to nie ma co porównywać, i nie jestem złośliwy, uważam że alfa uczyniła krok na przód ale do Audi jej daleko... a zwłaszcza B8.
    Jest to tylko moja opinia i nie zamierzam się z niej tłumaczyć.
    Życzę udanego zakupu!!!

Użytkownik Rowerzysta Avatar por.Jaszczuk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW JTDm 2007 & VW Passat 2018 2.0TDI

Domyślnie

Cytat Napisał michal-ar1 Zobacz post

Co do Audi...hmmm jeśli chodzi o jakość montażu i materiałów to nie ma co porównywać, i nie jestem złośliwy, uważam że alfa uczyniła krok na przód ale do Audi jej daleko... a zwłaszcza B8.
    Mam te same odczucia co do jakości montażu i jakości użytych materiałów ... a w szczególności widać to na podłokietniku w AR159 kontra A4.

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

jesli macie jakikolwiek problem z wyborem auta, to abstrachując od jakości montażu, mocy, parametrów...postawcie sobie alfe obok innego auta tej samej klasy i porównajcie