Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Temat: Rozrząd 2.0 TS. Co ile i co wymieniać?

Piter_RS450
    Gość

Domyślnie Rozrząd 2.0 TS. Co ile i co wymieniać?

witam ,wczoraj kupilem alfe 156 2.0 TS z przebiegiem 271230 km ,ostatni rozrzad byl wymieniany przy 191657km. kiedy musze teraz wymienic rozrzad?moge jeszcze trochce na tym pojezdzic?wymieniaz tylko pasek i napinacze ,czy razem z pompa wody?ile kosztuje taka wymiana wraz z robocizna????? bardzo prosze o odpowiedz

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Ile kosztuje nie wiem, ale wiem że wymienia się zawsze wszystko (chyba ze w niedługiej przyszłości chcesz wymieniać samą pompę) i ty musisz to natychmiast wymienić 80 tysięcy to za dużo jak na rozrząd w Alfie

Użytkownik Znawca Avatar criss2007
    Mieszka w
    Nowa Sól / Zielona Góra / Kożuchów
    Auto
    Jest: Alfa 166 3.0 V6 24V Był: Alfa Gtv 2.0 T.S '96

Domyślnie

Za wymianę rozrządu zapłaciłem 250zł + części. Pamiętaj że w 2.0 TS masz 2 paski (rozrządu i balansu) do tego napinacze, pompa, wariator i olej. No i się fajna sumka uzbiera

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie

kolego polecałbym na przyszłość sprawdzać takie rzczy jak koszt wymiany rozrządu przed zakupem auta.zwłaszcza w przypadku alfy która relatywnie dużo nie kosztowała - koszt wymiany rozrzadu moze być znaczny. o ile znajdziesz mechanika, który najpierw wogóle bedzie chciał włożyć rece do alfy, a juz o takiego co sie na tym zna to tez nie tak łatwo bedzie.Jak będziesz w ciemno szukał to popytaj o wariator - jak zrobi mechanik oczy co to, to grzecznie podziekuj i szukaj dalej...
    jeśli chcesz troche pojeździć tym autem to pewniej pompe wody też wymienić.teraz koszty - wariant optymistyczny mysle z 1000-1100pln z robocizną(gdzie ta z 300-400 pln), wariant z nowym wariatorem +500 pln + olej + filtr(raczej nie filtron - poszukasz na forum to znajdziesz jakie sa wątpliwości co do niego )
    alfy to piekne auta ale wymagające i niestety nieco droższe w obsłudze niż sie wielu postronnym osobom wydaje. pozdrawiam

Piter_RS450
    Gość

Domyślnie

dzisiaj pytalem sie w sklepie motoryzacyjnym o rozrzad to mi powiedzieli ze wszystko(lacznie z pompa)kosztuje 500 zl. nic nie mowili o zadnym wariatorze.wiec jak to jest?

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Piter_RS450 Zobacz post
    dzisiaj pytalem sie w sklepie motoryzacyjnym o rozrzad to mi powiedzieli ze wszystko(lacznie z pompa)kosztuje 500 zl. nic nie mowili o zadnym wariatorze.wiec jak to jest?
    Tak, że jak padnie Ci wariator, a to jedna z najczęstszych bolączek silników T.S. to będziesz musiał rozbierać rozrząd. Więc lepiej wydać więcej i zrobić wszystko za jednym razem.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Całość w 2.0 TS składa się z:

Rozrząd- pasek, rolka prowadząca, napinacz, pompa wody.
    Balans- pasek, napinacz.

Wariator jest sprawą dyskusyjną bo przy obecnym przebiegu twojego auta na bank był już wymieniany i to być może nie raz.

Jeśli jestes zainteresowany to podaje temat z moimi cenami rozrządów, jest tam także komplet do 2.0 TS.

http://www.forum.alfaholicy.org/czes...k_jts_jtd.html
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Piter_RS450
    Gość

Domyślnie

dziekuje wzystkim za odpowiedzi.teraz wymienie tylko pasek i rolki napinajace,pompe wymienie dopiero wtedy kiedy sie zepsuje(przestaje podawacdobry pomysl?dodam ze ja robie ok 18000km rocznie i za rok pewnie sprzedam to auto i kupie inne,teraz chce tylko wymienic pasek zeby mi nie pekl i nie rozwalilo silnika.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

pompe wymienie dopiero wtedy kiedy sie zepsuje(przestaje podawacdobry pomysl?
    Nic głupszego w życiu nie słyszałem (nie czytałem), pompa jest pędzona paskiem rozrządu, jej zatarcie lub rozpad powoduje spustoszenie góry silnika.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

dziekuje wzystkim za odpowiedzi.teraz wymienie tylko pasek i rolki napinajace,pompe wymienie dopiero wtedy kiedy sie zepsuje(przestaje podawacdobry pomysl?dodam ze ja robie ok 18000km rocznie i za rok pewnie sprzedam to auto i kupie inne,teraz chce tylko wymienic pasek zeby mi nie pekl i nie rozwalilo silnika.
    Nie rób tego sobie i przedewszystkim Alfie - inaczej dołaczysz do fanów opowiadania jakie to alfy awaryjnie. Czy pompa to aż taki duży koszt żeby tego nie dzwignąć?? Wolisz zaryzykować ?