No i co z tego, że dzieli? Ja tylko subiektywnie opisałem różnice jakie odczuwam.
Może być 166 TI '04? Długo nie jeździłem nią, ale ze 3000km to było. Jeździłem też 159 1.9 150km i też jej nie chcę. Znaczy silnika, chyba że TBi. To wtedy tak.- - - Updated - - -
Widziałeś,słyszałeś a może jechałeś Alfą z silnikiem 2,4???Sądząc po bzdurach jakie piszesz nie.
Ogólnie myślałem, że niezbyt obszerna 156 będzie mnie wkurzac, ale co dziwne, nie. Za to 159 trochę jest otyła przy 156, a niewiele więcej miejsca w środku. No i w 156 nie mam oporów przed ciśnięciem jej z całych sił po zakrętach, a przy 159 czułem troszkę opór materii.
Pewnie masa.....
- - - Updated - - -
Kupiłeś od GrześkaK furkę? Pasuje silnik i lpg. Masz taki kolorek błękitnawy i hamulce ze 166?
Od siebie dorzucę, że na sam początek najlepiej określić jakie głównie "trasy" się robi. Czy jest to dojazd do pracy/zakupy/przedszkole etc. i będzie to mniej więcej do 5 km czy też więcej. Jak zamontujesz gaz licz, że trochę PB złoi zanim przeskoczy na gaz - zwłaszcza w zimie. Żeby gaz Ci się tak naprawdę opłacał powinieneś robić od +10km bez wyłączania silnika. Jeśli nie tłuczesz długich dystansów ekonomiczny sens lpg szybko straci sens w Twoim przypadku. Zwłaszcza, że min. te 3 kafle musisz wyłożyć na start, więc w pierwszym roku do kosztów eksploatacji musisz doliczyć niemały koszt instalki.
Przyjmuje się, że koszty jazdy na lpg stanowią 70% kosztów jazdy na PB przy spełnieniu powyższych założeń odnośnie przebiegów..
Ktoś tutaj pisał o wspaniałościach diesla r5 montowanego w Alfach... Wszystko cacy i pięknie ale miejcie na uwadze, że potencjalne koszty czyhające na przyszłego użytkowanika takiego silnika są naprawdę niemałe - turbo o zmiennej geometrii, 5 wtryskiwaczy, koło dwumasowe ze sprzęgłem - w najgorszym wypadku na częściach regenerowanych zabawa w diesla może nas wynieść nawet 10 - 11 koła. W wariancie typowym będzie to co najmniej 2-3 koła (przeważnie dwumas + pierdoły, ewentualnie dojdzie turbo...).
Powodzenia !![]()
Tak poza tematem LPG to nie mi ktoś powie dlaczego w tym naszym chorym kraju benzynę bezołowiową nazywa się symbolem ołowiu???
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.