Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: problem z tweeterami

Użytkownik Romeo Avatar Juro
    Mieszka w
    Sulejówek
    Auto
    Alfa Romeo 147 TS 1.8 144KM

Domyślnie problem z tweeterami

Witam posiadam w swoim samochodzie sprzet tzn głośniki firmy Rodek ( z przodu 2 basowe i 2 tweetery i z tyłu 2 basowe i 2 tweetery połączone razem zwrotnicami) i mam mały problem ponieważ po podłączeniu tyłu do wzmacniacza (boshmana) głośniki basowe jak najbardziej działają ale za to gwizdki nie ... sprawdzałem je bez zwrotnicy i po podłączeniu bezpośrednio gwizdka do wzmacniacza gra on ale bardzo bardzo cicho ... gdzie może tkwić przyczyna ? uszkodzony gwizdek ?

I pytanko jakiej firmy tweetery polecacie ?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Okolice Olsztyna
    Auto
    156 sedan 1,9

Domyślnie

Możliwe, że uszkodziłeś gwizdek. Bardzo łatwo to zrobić np podłączając gwizdek do źródła o niskich częstotliwościach - tak jak to na przykład zrobiłeś podłączając bezpośrednio pod wzmacniacz bez zwrotnicy. Tweetery zależnie od parametrów odtwarzają częstotliwości od około 2-3kHz wzwyż, niższymi częstotliwościami bardzo łatwo je uszkodzić.
    Co do polecenia to cóż... zależy jaką kwotę chcesz przeznaczyć. Sam niedługo będę u siebie zmieniał tweetery ale najpierw muszę się pozbyć poprzedniego zestawu odseparowanego.

Mieszka w
    Sulejówek
    Auto

Domyślnie

tzn tak na początku tweeter był podłączony pod zwrotnice wraz z basowym głośnikiem zwrotnicę podpiełem do wzmacniacza i też nie działało , wiec może ktoś wcześniej uszkodził lub zwrotnica jest rąbnięta .... a jaka cena to myślę że do 100 zł co polecisz ?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Okolice Olsztyna
    Auto
    156 sedan 1,9

Domyślnie

Za tą kasę to proponuję Ci poszukać używanych tweeterów MT11 z zestawu Morel Tempo 6. Mam takie ale na sprzedanie tylko w całym zestawie.
    Fajne tweeterki tylko zależy pod jakim radiem i wzmacniaczem bo pod niektórymi mogą być trochę za ostre ale jak zrobisz dobrą zwrotnice to będzie elegancko.

Mieszka w
    Sulejówek
    Auto

Domyślnie

mam radio Alpine i wzmaka boshmana ... a jakieś inne bo tych widzę ze mało jest ? a i jakie zwrotnice dopasować nigdy tego nie robiłem więc jestem zielony w sprawach połączenia tweetera i głośnika basowego .... głośniki mam firmy RODEK

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Okolice Olsztyna
    Auto
    156 sedan 1,9

Domyślnie

Zaproponowałem te bo do nich mogę Ci podać jakie zwrotnice zrobić i wiem, że są fajne
    Co do innych to już raczej musisz sam poszukać lub popytać.
    Poszukaj jeszcze tweeterów MISSION - są to tanie ale bardzo fajne tweetery choć trochę trudno dostępne lecz warto się za nimi rozejrzeć. Nie powinieneś zapłacić więcej jak 30-40zł za dwie sztuki a do cięcia pasma wystarczy kondensator.

Mieszka w
    Sulejówek
    Auto

Domyślnie

dzieki wielkie za pomoc