Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    Nie kupisz 5-6 letniego diesla z dużo mniejszym przebiegiem. Nikt, kto potrafi, chociaż z grubsza liczyć niedopłaci do ekonomicznego silnika jeżeli nie spodziewa się tej kasy wyciągnąć.
    Zgodzę się z Tobą, ale nie w przypadku Alfy 159, gdzie generalnie benzyny JTS nie były udane (wyjątek to 1.75TBi i paliwożerny 3.2 JTS V6). Kupujący praktycznie był skazany na diesla, jeżeli chciał mieć mniej problemów z jednostką napędową - widać to w cenie dzisiejszych 159tek.

PS: ktoś się smiał, ze mało realne jest jeździć do 1000km miesięcznie i mieć diesla (chodziło o alfe 5-6letnia i przebieg 80-90tys) - ja tam mam (mam diesla i jeżdze 1000km miesięcznie - 13km do pracy w jedna strone + okazyjnie wypad na weekend), ponieważ nie znoszę braku "dołu" w nieturbobenzynach (lubie elastyczność diesli w niskim zakresie obrotów i brak "buczenia benzyny" przy 120-140km/h, gdzie dieselek sobie jeszcze mruczy)
    Ostatnio edytowane przez cra3y ; 08-09-2012 o 20:59

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

W przypadku samochodów używanych dopłaca się relatywnie mało do diesla. Sorry - widząc taki przebieg deklarowany przez "pierwszego" właściciela, to pusty śmiech ogarnia. Przy zakładanych przebiegach rzędu 1000km/m po prostu nie ma sensu kupować nowego diesla - już lepiej dorzucić tę kasę do wypasionej benzyny. 90kkm, zakładając oszczędność rzędu 3l/100km wychodzi 2700l paliwa do przodu, czyli dołożenie kasy do samochodu zaczyna dopiero się zwracać. Mając do wyłożenia 15kPLN do odzyskania przez 7 lat (i to uwzględniając dzisiejsze ceny paliw a nie te sprzed 7 lat) to z ekonomicznego punktu widzenia nonsens. Jasne, że może się trafił mało jeżdżący miłośnik diesli i alfy, albo stracił na 2 lata PJ i nie sprzedał samochodu, tylko takie sytuacje śmierdzą na kilometr.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

pamietaj, ze w 2007-2008 (w taki rocznik celuje) paliwa inaczej stały - nie mierzmy dzisiejszą miarą zakupów w tamtych latach.

masz racje, ze wiekszość przebiegów jest z "czapki", ale nie możesz generalizować, ze nie uda się kupić alfy 159 2.4 jtdm z 2007-2008 z przebiegiem np. 140 tys (28-35 tys rocznie) lub podobnym (pamietaj, ze rozmawiamy o alfie, a nie np. o grupie VW, gdzie bardzo dobra alternatywa do TDi sa silniki FSI i TFSI, natomiast poza TBi w alfie alternatywy do diesla nie ma)
    Ostatnio edytowane przez cra3y ; 08-09-2012 o 21:59

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

7 lat, wychodzi mniej niż 1000km miesięcznie. Czyli ktoś kupił niezły samochód, dopłacił do diesla i wyposażenia, żeby go sobie wystawiać przed garaż w sobotę w celu nałożenia kolejnej warstwy wosku, w niedzielę do kościoła i tak przez 7 lat.
    Oczywiście jest to możliwe - w totolotka ludzie też wygrywają.
    W Polsce to jest możliwe - wybór jednostek napędowych nigdy przy zakupie 159-ki nie był jakiś szczególnie wielki, a dróg do tłuczenia kilometrów nie mamy
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Węgorz
    Mieszka w
    Skoczów
    Auto
    Ibiza TDI i AR 159 SW 1.9 16V 2007

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    7 lat, wychodzi mniej niż 1000km miesięcznie. Czyli ktoś kupił niezły samochód, dopłacił do diesla i wyposażenia, żeby go sobie wystawiać przed garaż w sobotę w celu nałożenia kolejnej warstwy wosku, w niedzielę do kościoła i tak przez 7 lat.
    Oczywiście jest to możliwe - w totolotka ludzie też wygrywają.
    W Polsce to jest możliwe - wybór jednostek napędowych nigdy przy zakupie 159-ki nie był jakiś szczególnie wielki, a dróg do tłuczenia kilometrów nie mamy
    Dokładnie z powodów które opisał Tomek_KRK zdecydowałem się na 5-cio letniego diesla mimo tego,że miesięcznie nie przekraczam 700 - 800 km. Kto mi po 7 - 8 latach takiego użytkowania uwierzy w rzeczywisty przebieg? Aha - w sobotę obowiązkowo woskowanie...Pozdrawiam.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

ja tez robie ok.tysiaka miesiecznie

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Nie wiem jakie były proporcje cenowe w 159 6 lat temu. Przykład z aktualnego cennika dla julki: dopłata do diesla o podobnej mocy to ~12kPLN. W tym przypadku deklarowana różnica spalania w cyklu mieszanym to ~1l/100km, przy cenie 6zł możemy za różnicę w cenie kupić 2000l, na "zero" wyjdziemy po 200kkm. Powiedzmy, że dane przekłamują tę różnicę 2x - dalej jest to sporo. Jeżdżąc mało, wolę za cenę wypasionego diesla kupić wersję QV.
    I dość ważna uwaga - te wyliczenia dotyczą samochodu NOWEGO. w używkach za diesla trzeba dopłacić już tylko symbolicznie, więc "kupiłem używanego diesla i jeżdżę 12kkm rocznie" wygląda zupełnie inaczej.
    Nie generalizuję, mogą się zdarzać różne sytuacje - tylko trzeba pamiętać, jak wygląda rynek samochodów używanych w naszym kraju i że wskazanie licznika przebiegu jest klasycznym skeczem polskiego humoru absurdalnego.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

piotrpo to dlaczego nie masz benzyny tylko JTD??Uzywane czy nowe z salonu??Jak uzywka to nie bales sie o przebieg??

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Ponieważ bo:
    Za diesla i to mocnego nie zapłaciłem 12k ekstra, tylko coś koło 2-3k (i wchodzi w to wyposażenie, które w zakupie kosztowało zdecydowanie więcej. Ten koszt, po szybkim przeliczeniu "zwróci się" po około roku mojego użytkowania.
    Używka i bałem się o przebieg, chociaż nie wynosił on 90kkm tylko 2x więcej. W moim przypadku zgadzały się wszystkie liczniki w komputerach samochodu, oraz przebieg rejestrowany podczas przeglądów i napraw w ASO (w wersji elektronicznej). Dodatkowo zgadzał się c.a. ze stanem faktycznym samochodu.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

a wiec dlaczego piszesz takie rzeczy skoro sam wybrales klekota??Twoje slowa mijaja sie z prawda