Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: [155] Problemy z rozruchem

Użytkownik Rowerzysta Avatar endriu73
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 159 2.4 SW ; AR 155 1,8 8V

Domyślnie [155] Problemy z rozruchem

Od prawie tygodnia mam problemy z rozruchem mojej Alfy gdy jest zimna a mianowicie kiedy odpalę ją rano kilka razy zgaśnie i w ogóle nie wchodzi na obroty, czasami również gdy dodam gazu wydaje mi się że ma ochotę strzelić w kolektor ssący i tak przez około 2 minuty do momentu aż trochę się zagrzeje :x
    Dodam jeszcze że po odłączeniu przepływki i ponownym jej podłączeniu a następnie zresetowaniu kompa metodą domową (odłączenie akumulatora na około pół godziny i podłączeniu oraz pozostawieniu go do momentu załączenia się wentylatora) problem zniknął, niestety na krótko ponieważ na następny dzień rankiem znów było to samo.
    Na ciepłym silniku tego nie mam jednakże odczułem chyba delikatny spadek mocy na benzynie podczas jazdy przy wkręcaniu jej na benzynie.
    Moja Alfa jest również zagazowana (sekwencja) i gdy odpalam ją na gazie nie mam tych problemów :|?:

Czy moje obawy są słuszne że może to być przepływomierz?

I mam jeszcze kilka drobnych pytań a mianowicie:
    -problem z klaksonem (po sprawdzeniu wszystkich bezpieczników, również tych ukrytych pod kolumną kierownicy nie chce skubaniec trąbić
    Słyszę dzwięk przerywacza przy bezpiecznikach gdy naciskam klakson ale uparł się i nie chce się drzeć ;P

-czy moja wersja alfy 2.0 8v 1993r posiada filtr kabinowy bo takowego u siebie nie znalazłem (nie posiadam klimatyzacji :cry: )

-słyszę stuki w prawym przednim kole.
    Dźwięk jest taki jakby poluzowana była śruba przy amortyzatorze w górnym kielichu jednak sprawdzałem i wszystko jest OK natomiast na stacji diagnostycznej nic chłopaki nie znaleźli ((
    I pomyśleć że 10 miesięcy temu robiłem kompletnie całe przednie zawieszenie (ech te polskie drogi :>>> )

Z góry dziękuje za każdą pomoc :wink:

siwy144
    Gość

Domyślnie Re: Problemy z rozruchem

Cytat Napisał endriu73
    I mam jeszcze kilka drobnych pytań a mianowicie:
    -problem z klaksonem (po sprawdzeniu wszystkich bezpieczników, również tych ukrytych pod kolumną kierownicy nie chce skubaniec trąbić
    Słyszę dzwięk przerywacza przy bezpiecznikach gdy naciskam klakson ale uparł się i nie chce się drzeć ;P

-czy moja wersja alfy 2.0 8v 1993r posiada filtr kabinowy bo takowego u siebie nie znalazłem (nie posiadam klimatyzacji :cry: )

-słyszę stuki w prawym przednim kole.
    Dźwięk jest taki jakby poluzowana była śruba przy amortyzatorze w górnym kielichu jednak sprawdzałem i wszystko jest OK natomiast na stacji diagnostycznej nic chłopaki nie znaleźli ((
    I pomyśleć że 10 miesięcy temu robiłem kompletnie całe przednie zawieszenie (ech te polskie drogi :>>> )

zobacz czy napiecie dochodzi do klaksonów znajduja sie one za grillem jesli dochodzi to znaczy że spalily sie

Nie masz filtra ja choć posiadam klime manualna to go nie posiadam

Stawiam na wachacz lub guma stablizatora ktoras jest do wymiany juz. Sprawdz tez sruby czy czasem jakas sie nie poluzowała

Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

klaksony są dobre bo sprawdzałem pod akumulatorem :wink:

siwy144
    Gość

Domyślnie

No to nie dochodzi napiecie albo masy nie masz

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Sprobuj na poczatek ruszac konektorami a drugi ktos niech trzyma nacisniety wlacznik klaksonu na kierownicy.Moze te dziadostwo dobrze nie lapie.Tak bylo u mnie.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

proponuje zrobic tak-- odpiac akumulator na te 30 min zrobic autoadaptacje pojezdzic uwaga tylko na benzynie i zobaczyc na drugi dzien co sie dzieje.jezeli objawy ustapia to lpg masz ZLE wyregolowane.
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Klaksony zrobione, zaśniedziały styki przy kabelkach po oczyszczeniu których wszystko wróciło do normy

jeździłem 2 dni tylko na benzynce i z paleniem nie było problemu
    W sobotę podjechałem do zupełnie innego gazownika i od tego cudownego dnia autko chodzi idealnie (jak na razie :wink: )
    Powyciągał stare wtryskiwacze,stwierdził że dysze ponawiercane są pod złym kątem więc zaślepił stare otwory, nawiercił nowe pod kątem zgodnym z przepływem powietrza dolotowego, wstawił nową listwę wtryskiwaczy, wyregulował i za 300 zł z robocizną autko chodzi jak na benzynce :mrgreen:

pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin

Domyślnie

hehe sekwencja ja też z moja niunia dalej walcze ale juz niedługo będzie wszystko dobrze
    AR 155 1.8 8V & AR 156 2.5 V6