Mowa o zielonej kostce mini ISO za radiem:
Jeśli te piny w niej są fabryczne to albo idą do kierownicy, albo do zestawu głośnomówiącego (opcja 833)
Innej możliwości nie ma.
Mowa o zielonej kostce mini ISO za radiem:
Jeśli te piny w niej są fabryczne to albo idą do kierownicy, albo do zestawu głośnomówiącego (opcja 833)
Innej możliwości nie ma.
Tak jak cuoreventi pisze. W kostce masz 3 są wykorzystane do zestawu głośnomówiącego jak dobrze pamiętam a 3 do sterowania multi.
dzisiaj rozebralem wszystko i i porobilem fotki zeby bylo widac o co mi chodzi
kostki za radiem wygladaja tak
kostka wchodzaca do zwijaka orginalnie wlozonego i kostka w zwijaku wygladaja tak
natomiast kostka do ktorej trzeba wpiac instalacje z auta do zwijaka od kierownicy multifunkcyjnej wyglada tak
tutaj rodzi sie problem jak to podlaczyc zeby wszytko gralo jak nalezy???
ps za radiem i panelem znalazlem dwie wolne kostki
wiecie od czego moga one byc??
Od początku:
Zdjęcie nr 2:
Tą wtyczkę ucinasz. Piny w tej wtyczce liczymy trzymając wtyczkę zatrzaskiem do góry. Z lewej jest 1 z prawej jest 2
Zdjęcie nr 3:
To jest taśma AB, za pomocą której będziesz sterować radiem z kierownicy - to wiesz.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...y-conector.jpg Tu masz link jak liczyć piny w tej taśmie.
Jeśli chodzi o poduchę to:
Piny z blaszkami są to piny o numerach 11 i 12. Pin 1 (starej wtyczki) to pin 11 (w nowej wtyczce), a pin 2 (starej wtyczki) to pin 12 (w nowej wtyczce).
Jeśli chodzi o sterowanie radiem, wykorzystywane są piny: 2,3,4 (taśma AB).
Podświetlenie przycisków jest na pinie 5 (taśma AB).
Zdjęcie nr 1:
http://elektron.pol.lublin.pl/users/...le/isoshop.htm Na tej stronie poszukaj radia Blaupunkt modele: RNS-DX70, RNS3 i tutaj masz opis zielonej wtyczki za radiem.
Jak widzisz w zielonej wtyczce brakuje Ci dwóch przewodów. Czyli teraz od taśmy AB musisz poprowadzić 3 kable. Te przewody będą odpowiadały za sterowanie radiem. Łączysz je następująco 2 z 12 (ten przewód w radiu masz. to jest ten czarny w zielonej wtyczce) i dodatkowo musisz umasić ten przewód. Ja to umasiłem przy radiu. Pin 3 od taśmy przy kierownicy łączysz z pinem 11 za radiem (w zielonej wtyczce, jest on pod czarnym przewodem patrząc na radio z góry), a pin 4 przy taśmie kierownicy łączysz z pinem 10 za radiem (w zielonej wtyczce, jest on nad czarną wtyczką patrząc na radio z góry). Jeśli zdarzyłoby się tak, że zamiast glośności zmieniałbyś stacje to wystarczy, że przy radiu zamienisz pin 11 z 10.
Jesli chodzi o podświetlenie to za to odpowiada pin 5 w taśmie AB. Ja zrobiłem tak, że podłączyłem ten przewód do +12V po zapłonie. Był to chyba pomarańczowy gruby przewód pod stacyjką (pewny nie jestem). Sprawdzisz to zwykłą probierką na 12V.
Jeśli chodzi o wtyczkę do taśmy AB to masz dwa wyjścia. Kupić ją oryginalną (może Ci się uda) albo gdzieś ze starego komputera wydobyć przewód, który łączył CD-ROM z kartą muzyczną, może być też coś takiego jak podpinasz wejścia USB na płytę główną.
Jeszcze jedno, przed założeniem kierownicy ustaw tą taśmę na środku. Tzn, żeby miała tyle samo obrotów w prawo co w lewo. (u mnie to było troche ponad 2,5 obrotu). Jeżeli tego nie zrobisz to ją zerwiesz.
Zdjęcie 4: to chyba coś od navi
Jaśniej nie umiem
Ostatnio edytowane przez wiedzmaak ; 12-09-2012 o 20:03
Takie głupie pytanie - jak "umasić ten jeden z przewodów? Ja rozumiem że do masy ale konkretnie do czego podpiąłeś i jak?
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Czyli patrzac na to zdjeciepiny mam w takiej kolejnosci 7,8,9,10,11,12
6,5,4,3,2,1 dobrze mysle?
Odnosnie ucinania kostki rozumiem ze taki manewr nie przejdzieew odwrotnie kostke (dodam ze kostka wchodzi ciezko i sama nie wypadnie aczkolwiek ciekawe jak z przewodzeniem pradu) Mowicie ze piny 11 i 12 sa od poduszki a przeciez ta kostka z intalacji idzie do poduszki i do klaksonu czy jest jakos inaczej jeszcze rozwiazane?
Co do samej tasmy to mam watpliwosci czy ona juz nie byla zerwana robi ona max 60 stopni w lewo i w prawo a po wcisnieciu tego pierscienia co kierownica go naciska mozna krecic dowoli tasma i nic sie dzieje , jest jakis sposob by sprawdzic tasme czy nie zostala zerwana np miernikiem?
Gdy ten biały pierścień nie jest wciśnięty to właśnie obracasz sobie tylko trochę ale gdy wciśniesz to właśnie masz ilość obrotów taka jak kierownica bo gdy montujesz kierownicę to wciskasz ten biały pierścień. Ustaw tak żebyś miał w prawo i w lewo jednakową ilość obrotów. Jeśli kręci się bez oporu (dasz radę wykonać kilka obrotów) to taśma jest zerwana.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Moze troche sprotsuje 7,8,9,10,11,12 odpowiada na zdjeciu gornemu rzedowi pinow natomiast 6,5,4,3,2,1 dolnemu , odnoscie kostki z instalacji w ta kostke od zwijaka to juz widze ze nei podejdzie bo zaslania pin 2 o ile si enie myle z numeracjaa i czy jak bede mial kostke od cd romu to moge podlutowac te kable od poduszki do tej kostki ew wpiac piny z tymi kablami poduszki bez zadnych skutkow ubocznych (swiecenia sie kontrolki poduszki lub ew wystrzelenia poduszki?)
Ja zrobiłem to tak, że z tyłu obudowy radia jest gwint na który możesz nakręcić nakrętkę. Zrobiłem oczko włożyłem na gwint i skręciłem. Możesz też to podłączyć bezpośrednio do masy radia.
Hm tak wprost tego nie połączysz, jak dobrze pamiętam to tam dwa piny były ze sobą zmostkowane (ekran). Zrób tak:
Idziesz do sklepu elektronicznego, bierzesz przewód o przekroju 0,25mm2 (weź kilka kolorów po 1m na kolor czyli: zółty przewód 1m, czerwony przewód 1m itd.)
Kupujesz takie gniazdo http://www.in4.pl/nb_forum.htm?forum...&strona_no=all, jeżeli kupisz większe to się nie przejmuj, zawsze możesz je uciąć nożem, dodatkowo możesz kupić jeszcze koszulki termokurczliwe (tylko nie grzej ich zapalniczką bo Ci się to rozlutuje) Kupujesz piny do tej wtyczki. Idziesz do domu bierzesz lutownice i lutujesz to na stole.
Idziesz do auta i łączysz wszystko do kupy.