Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 3456789101112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 149

Temat: Spalanie w Mito

Użytkownik Świeżak Avatar serial
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    była Giulietta 1.4 170 Sport; jest Stelvio Super 200

Domyślnie

Cytat Napisał Geordie Zobacz post
    To jeśli się nie zgadzasz, to pozwól, że przedstawię ci to na liczbach. Jadąc na luzie auto spala od ok. 0,7l/100km do nawet 1,5l/100km. W przypadku hamowania silnikiem (np. przy dojeżdżaniu do świateł) komputer odcina wtrysk i spalanie wynosi 0 litrów. A kolejne korzyści to mniejsze zużycie okładzin hamulcowych i tarcz oraz przede wszystkim bezpieczeństwo (możliwość szybkiej reakcji w przypadku zagrożenia).
    Ponadto hamowanie silnikiem jest polecane przez ekspertów eco-drivingu.
    a jak to jest w przypadku hamowania silnikiem ze spalanie wynosi 0 a silnik pracuje? przecież "na czymś" on pracuje, słychać go.

Durzy
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał serial Zobacz post
    a jak to jest w przypadku hamowania silnikiem ze spalanie wynosi 0 a silnik pracuje? przecież "na czymś" on pracuje, słychać go.
    W uproszczeniu, wtedy to silnik jest napędzany przez koła, a nie odwrotnie

Mieszka w
    Katowice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Durzy Zobacz post
    W uproszczeniu, wtedy to silnik jest napędzany przez koła, a nie odwrotnie
    I nie zużywa nic paliwa na pewno?

Durzy
    Gość

Domyślnie

Tak, ale we współczesnych samochodach 0, bo jak Geordie napisał, komputer odcina dopływ paliwa.

Poza tym w każdej szkole bezpiecznej jazdy wytłuką Ci z głowy podjeżdżanie na luzie, a jeśli auto ma stały napęd na cztery koła to będą tłuc nie słownymi młotkami, nawet nie gumowymi, a metalowymi! Zresztą nawet przy mocnym hamowaniu hamulcami, jeśli sobie pomożemy silnikiem to efekt będzie lepszy.

Mnie tylko zastanawia jak jest z oddziaływaniem przeciążeń na sprzęgło i skrzynię biegów jeśli się agresywnie hamuje sprzęgłem.

Mieszka w
    Katowice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Durzy Zobacz post
    Tak, ale we współczesnych samochodach 0, bo jak Geordie napisał, komputer odcina dopływ paliwa.

Poza tym w każdej szkole bezpiecznej jazdy wytłuką Ci z głowy podjeżdżanie na luzie, a jeśli auto ma stały napęd na cztery koła to będą tłuc nie słownymi młotkami, nawet nie gumowymi, a metalowymi! Zresztą nawet przy mocnym hamowaniu hamulcami, jeśli sobie pomożemy silnikiem to efekt będzie lepszy.

Mnie tylko zastanawia jak jest z oddziaływaniem przeciążeń na sprzęgło i skrzynię biegów jeśli się agresywnie hamuje sprzęgłem.

Poza tym jadąc na luzie w ekstremalnej sytuacji gdy trzeba będzie odbić, przyspieszyć to może już nie być czasu na wrzucenie biegu
    Ostatnio edytowane przez serial ; 14-09-2012 o 05:27

Użytkownik Rowerzysta Avatar k1robo
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    AR MiTo 1.4 Multiair

Domyślnie

Wiem że przy hamowaniu silnikiem spalanie wynosi 0,ale dlaczego komputer pokazuje 2 l.a nie 0 ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Geordie
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał k1robo Zobacz post
    Wiem że przy hamowaniu silnikiem spalanie wynosi 0,ale dlaczego komputer pokazuje 2 l.a nie 0 ?
    A wiesz, że sam miałem o to zapytać ... w każdym z samochodów, którymi jeżdziłem (podaj 6 modeli) komputer zawsze wskazywał 0l/100km. A w MiTo uparcie jest 2l ... dziwne

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał Geordie Zobacz post
    w każdym z samochodów, którymi jeżdziłem (podaj 6 modeli) komputer zawsze wskazywał 0l/100km. A w MiTo uparcie jest 2l ... dziwne
    A w Punto miałeś komputer pokładowy? Bo podobno w całym koncernie Fiata pokazuje te 2 litry.
    Ale fakt, jest to dziwne, i jest to kolejna sprawa która wyróżnia nasze auta od całej reszty, hehe.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Geordie
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał pafka Zobacz post
    A w Punto miałeś komputer pokładowy? Bo podobno w całym koncernie Fiata pokazuje te 2 litry.
    Ale fakt, jest to dziwne, i jest to kolejna sprawa która wyróżnia nasze auta od całej reszty, hehe.
    Nie, w Punto nie miałem komputera. Ale jeździłem autami niemieckimi i japońcami. I tam było standardowo, czyli 0l/100km. Swoją drogą dziwna to polityka fiata...

Flar
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał pafka Zobacz post
    Ja miałem Grande i tez pokazywał 2l , podobnie w kilku zastępczych którymi jeździłem.
    taki urok