Dlaczego znak zapytania przy hamulcowym? Lepiej nie dolewać innego, jeśli się nie wie jaki jest obecnie, więc wolę wymienić cały![]()
Dlaczego znak zapytania przy hamulcowym? Lepiej nie dolewać innego, jeśli się nie wie jaki jest obecnie, więc wolę wymienić cały![]()
układ hamulcowy w zależności od zbiorniczka ma pojemność chyba do 0.7l więc litra trza mieć.
Ok, kupuję litr, w razie czego dokupię![]()
Chłodniczy - robić płukanie czy nie warto? Zauważyłem, że mam jakiś syf w zbiorniku wyrównawczym (osad na ściankach) i jak powącham wnętrze to śmierdzi tak jakby farbą. Poza tym - Alfa ostatnio mi się zagotowała (nie działał przez jakiś czas wentylator chłodnicy), więc zapewne mam tam trochę syfu, bo to na pewno nie była wina termostatu (nówka). Aczkolwiek chyba pada czujnik temp, bo raz pokazuje, raz nie (częściej nie pokazuje temp). Oby to nie była padnięta uszczelka głowicy... Myślę, że nie, bo temperaturę pokazuje 90*C albo w ogóle jej nie pokazuje - nie ma skoków samej temp, tylko po prostu jakby czujnik się rozłączał.
Eee, takie tam płukanie...pewnie cały układ jest zaszlamiony i pełny kamienia kotłowego. W bloku masz tego pewnie z pół kilograma. Raczej nie wypłuczesz nie rozbierając silnika...A auto i tak będzie jeździć, więc wg mnie - daruj sobie.
Lepiej poświęć trochę więcej płynu do wspomagania i wymień go ze 2 razy, żeby tamten układ przepłukać.
No tak, w wspomaganiu wąż pewnie się zapchał i dlatego puściło, więc zapewne tutaj będzie bardziej opłacalne płukanko. A nie można tego zrobić w ten sposób, że po prostu rozmontować węże te, które są na wierzchu i przy okazji wymiany i je przedmuchać sprężarką? Bo sam płyn do wspomagania pewnie zbytnio całości nie wyczyści...
Wykreślam z mojej listy płukanie chłodniczego.
Ok, kupię 2l takiego samego płynu do wspomagania. Hipol z tego co kojarzę, robi tańsze płyny, więc pewnie wybiorę to (albo coś mi doradzą w sklepie - do tej pory się nie zawiodłem).
Płukanie wspomagania:
- wylewamy ile się da,
- ewentualnie (opcjonalnie) można przedmuchać węże sprężarką
- zamykamy obieg, nalewamy płynu
- jeździmy kilka dni
- śmigamy na kanał, spuszczamy całość, nalewamy świeżego płynu i gotowe.
Ostatnio edytowane przez Dawid_S ; 16-09-2012 o 18:14