Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: buja przy zmianie biegów - poduszki silnika?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar stopczyk26
    Mieszka w
    Malczyce
    Auto
    Peugeot 407 3.0 V6 211KM 2005, Peugeot 307 1.4 88KM 2005

Domyślnie

No właśnie od dłuższego czasu borykam się z błędem P1173 i nie wiem co może być jego przyczyną. Przepływomierz mam sprawny, sonda niby też, co prawda nie pokazuje jej błędu ale bardzo późno zaczyna działać bo dopiero jak silnik osiągnie temp ok 75-80st. Dolot też szczelny. No i zwiększyło się trochę spalanie.
    Co do świec to tak na prawdę nie wiem w jakim są teraz stanie. Zaraz jak kupiłem auto były jeszcze w miarę ok ale teraz po przejechaniu prawie 30 tys km nie sprawdzałem ich.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

No to moim zdaniem też świece mogą być winne - jeżeli nie są to jakieś platyny czy coś w tym rodzaju, to jednak ponad 30 tys. km (a pewnie grubo ponad 30 tys. km) na LPG to może być już za dużo, moim zdaniem wystarczy chociażby żeby same dopalające były już w złej kondycji i będzie szarpać.

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

koledzy nie doczytali wątku problem pojawia się z chwilą gwałtownego przełączenie z benzyny na gaz(bynajmniej ja tak zrozumiałem) więc co ma wspólnego to co piszecie. Dla mnie problem jest w instalacji lpg. Rozumiem sama benzyna o.k świece, sonda a nawet czujnik położenia wału może szarpać.

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Cytat Napisał decumanus Zobacz post
    ps. dźwięki dochodzą ze skrzyni biegów.
    I tam należy szukać przyczyny szarpania-warto sprawdzić w jakim stanie jest mechanizm różnicowy. Przy nadmiernym luzie na wyjściu napędów można sobie wymieniać poduszki, przeguby i itp. i będzie szarpać przy każdej zmianie biegów.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bielsko Biala
    Auto
    AR 159 1.8 MPI + LPG Landi Renzo

Domyślnie

analogia do gazu była celem porownania, szarpania ( podczas przełączania na lpg też czasem autkiem szarpnie) ale samo zjawisko nie ma nic wspólnego z lpg - chociaz się dziś upewnię czy nie ma zależności jakichś. Sprawa wygląda dokładnie jak opisał to kolega stopczyk 26, jak lekko operuje gazem - szarpie silnikiem - moje powiązanie zjawiska z momentem zmiany biegów, jest pewnie o tyle przypadkowe, o ile takie lekkie dodawanie gazu nastepuje własnie po zmianie przełożenia. Świece mam relatywnie nowe, o takie http://allegro.pl/swiece-alfa-romeo-...586884371.html i nie zauważyłem większych różnic po wymianie... wcześniej miałem brisk, nigdy więcej. Silnik potrafi falować na jałowym biegu za co winny jest prawdopodobnie krokowiec, dodatkowo o ile mnie pamieć nie myli jakies błędy z lambdy byłe wynikające właśnie z tego krokowca (opinia fachowca).
    Widze ze czeka mnie troche szukania...
    w związku z tym pytanie o tenże krokowiec - podobno sie to czyści, ale to jest raczej element nierozbieralny, i przyznam ze zaglądając nie widze żeby był brudny... czyścić? kiedyś szukałem na forum, ale bezskutecznie.
    mechanizm różnicowy jest sprawny, oglądałem go wiosną, oczywiście luzy są, a odgłos jest zapewne sumą wszystkich luzów w przekładni, może troszke też z półosi, ale też bez szaleństw. Wiosną bardzo mnie niepokoił fakt, że po podniesieniu jednej stron samochodu na lewarku, moge koło przekręcić o jakieś 5-8cm po obwodzie... więc zrobiłem przegląd skrzyni i półosi, stąd wiem, że pomimo delikatnych luzów - nie ma widocznych śladów zużycia.
    Ostatnio edytowane przez decumanus ; 17-09-2012 o 11:18 Powód: suplement