Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Temat: Dziwny dylemat. Nowy Abarth 500, czy używana MiTo 155konna. Prośba o trafne rady.

Użytkownik Ogier Avatar Wieri
    Auto
    MiTo QV

Domyślnie

Ja mam Mito QV (po jamrozku), więc jak coś to pytaj.

Ktoś napisał, że Mito 155 HP na samym programie 199 koni? Opdpowiem: LOL.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar milleniusz
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał Durzy Zobacz post
    Mamy tak tępych kierowców, że mało kto wiedział, że to coś mocnego (a miałem białego z krzykliwymi czerwonymi dodatkami)... do czasu, aż nie znalazłem się przed nim. Na autostradzie było to męczące, bo idioci nie zjeżdżali, gdyż wydawało im się, że ich 160 to już jest strasznie szybko, a na trasie bywało bardzo niebezpieczne, ponieważ jeszcze więksi kretyni wyprzedzali z naprzeciwka, bo zamiast patrzyć na faktyczną prędkość zbliżającego się obiektu patrzyli na wielkość auta. Przy tak debilnych kierowcach "nipozorność" bywa niebezpieczną wadą.
    Te, kozak, patrzysz czasem w lusterko? Nie to w aucie, co słuszne i zbawienne, ale to w łazience? Bo ilość epitetów dotyczących innych kierowców, jakie tu zasadziłeś, świadczy raczej, że problem jest w Tobie. Jak masz potrzebę, żeby Ci inni ustępowali, to rzeczywiście, trzeba kupić inne auto, może nie hummera, bo to do takiej prędkości się nie rozpędzi, ale coś bardziej agresywnego. Małe auta o "dziecinnych buźkach" nie są przepuszczane. Ktoś robił badania naukowe na ten temat, mogę odgrzebać.

I nie chcę tu dezawuować małych samochodów, tylko to chyba nie jest stworzone do jazdy 200 kmh, nawet jeśli się da.

W ogóle ta dyskusja jakaś akademicka, by ująć to dyplomatycznie. Chcesz, żeby forum Ci wybrało auto? Serio?
    ___

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Przesadzasz - to, że ktoś na autostradzie pruje lewym pasem nie ważne z jaką prędkością, jest przejawem kretynizmu. Przez lata się krzyczało, że te nasze lekko alternatywne zachowania na drogach to efekt kiepskiego stanu infrastruktury. Ostatnio infrastruktura się poprawia a zachowania pozostają bez zmian.
    A co do wielkości to się zgadzam, że małe samochody nie koniecznie są zaprojektowane z myślą o zapierniczaniu autostradą - chociaż z tego co pisze durzy abarth daje sobie radę. W każdym razie po przesiadce na 159 zauważyłem wyraźny wzrost "respektu" wśród lewopasmowych widzących mnie w lusterku, co nie znaczy, że małym samochodom, motocyklom, czy w innych przypadkach rowerzystom i pieszym nie należy tego szacunku okazywać.

Durzy
    Gość

Domyślnie

milleniusz, oceniasz mnie, a nie wiesz jak jeżdżę. Przez 2 dwa lata jazdy Abarthem stosunkowo często ktoś chciał mnie zabić wyprzedzając na czołówkę tak, że musiałem awaryjnie hamować. Na autostradzie nawet jadąc licznikowe 150-160 ktoś wyjeżdżą w ostatniej chwili zmuszając do hamowania, bo akurat teraz musi wyprzedzić autokar, jadąc aż o 5km/h więcej niż on. Nie mówię o sytuacjach kiedy jest duży tłok, a o takich gdzie za mną nic w promieniu kilometra nie jedzie.

Chcesz, żeby forum Ci wybrało auto? Serio?
    Nie i pisałem o tym...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Dusior
    Mieszka w
    Sosnowiec, Poland
    Auto
    była 75 1.6IE, 145 1.4BX, 156 2,4jtd, 147 2.0TS Selespeed. JEST 156 1,9 16v mjtd 04

Domyślnie

"Ja mam Mito QV (po jamrozku), więc jak coś to pytaj.

Ktoś napisał, że Mito 155 HP na samym programie 199 koni? Opdpowiem: LOL."

Kolego napisałem że 199 KM = Mito 155KM + wydech np. ragazzon + chip wiem bo kuzynka ma dokładnie taki zestaw i śmiga 2 lata 88 tyś km bez żadnego problemu
    Sam chip spokojnie da ok 20% przyrostu na 185 KM
    patrz u cinka sam soft Fiat bravo T-jet 150 -> 180,6 KM

Użytkownik Alfa i Omega Avatar milleniusz
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał Durzy Zobacz post
    milleniusz, oceniasz mnie, a nie wiesz jak jeżdżę. Przez 2 dwa lata jazdy Abarthem stosunkowo często ktoś chciał mnie zabić wyprzedzając na czołówkę tak, że musiałem awaryjnie hamować. Na autostradzie nawet jadąc licznikowe 150-160 ktoś wyjeżdżą w ostatniej chwili zmuszając do hamowania, bo akurat teraz musi wyprzedzić autokar, jadąc aż o 5km/h więcej niż on. Nie mówię o sytuacjach kiedy jest duży tłok, a o takich gdzie za mną nic w promieniu kilometra nie jedzie.
    Nie oceniam Ciebie, tylko Twoje zachowanie, a to pewna różnica, bo zachowanie można łatwo zmienić. Ale luz, pokój, szerokości, przyczepności i w ogóle.

Po prostu opisujesz jakieś dramatyczne doświadczenia, a winę za nie przypisujesz innym. Pewnie w większości przypadków tak było, ale też trzeba pamiętać, że jadąc szybko, czy bardzo szybko, musimy zwracać uwagę na innych i wkalkulować ich ewentualne błędy w swoje manewry. Sytuacja z wyprzedzaniem na drodze dwupasmowej, jak opisałeś, jest książkowym przykładem, że trzeba zachować ograniczone zaufanie do innych. Nie wyprzedzałbym takiej kolumny z dużą różnicą prędkości nie mając pewności, że w razie czego mam jeszcze miejsce obok nich, bo szkoda życia. To czy po fakcie kogoś nazwiemy kretynem, czy gamoniem bo nie spojrzał w lusterko, będzie miało znaczenie drugorzędne.

A wracając do tematu, jak mamy wybierać samochody, to jeśli chcesz żeby Ci ustępowali z marszu, musisz wybrać inny. Szacun za to, że nie musisz wozić dużego ego w dużym aucie, ale respektu na autstradzie 500-ka Ci nie zapewni, ani Mito. Raczej ludzie się będą zastanawiać - "o, to może tak szybko..." Co nie znaczy, że to w jakikolwiek sposób pochwalam, tak tylko działa ludzka psychika ukształtowana przez tysiąclecia. Dużym, groźnym, agresywnym sie ustępuje szybciej.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    Przez lata się krzyczało, że te nasze lekko alternatywne zachowania na drogach to efekt kiepskiego stanu infrastruktury. Ostatnio infrastruktura się poprawia a zachowania pozostają bez zmian.
    Alternatywne zachowania i swobodny stosunek do prawa mamy uwarunkowany historycznie. Przez powstania, walkę z najeźdźcą i kolejnymi opresyjnymi systemami. Trochę minie czasu zanim każdy będzie się czuł jak u siebie i wzajemny szacunek zastąpi nieustającą konkurencję (by nie użyć słów walka, czy agresja). Dlatego wolę słowo gamoń, niż kretyn. W imię szacunku.
    ___

Użytkownik Ogier Avatar Wieri
    Auto
    MiTo QV

Domyślnie

Jeśli pełny cat-back albo turbo-cat wydech to zwracam honor, źle zrozumiałem posta. Myślałem, że na samym programie. A gdzie robiła program? Też u Cinka?

Flar
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał milleniusz Zobacz post
    A wracając do tematu, jak mamy wybierać samochody, to jeśli chcesz żeby Ci ustępowali z marszu, musisz wybrać inny. Szacun za to, że nie musisz wozić dużego ego w dużym aucie, ale respektu na autstradzie 500-ka Ci nie zapewni, ani Mito. Raczej ludzie się będą zastanawiać - "o, to może tak szybko..." Co nie znaczy, że to w jakikolwiek sposób pochwalam, tak tylko działa ludzka psychika ukształtowana przez tysiąclecia. Dużym, groźnym, agresywnym sie ustępuje szybciej..
    Z Mito nie jest aż tak źle - jednak widok grila AR w lusterku jest dosyć jednoznaczny nawet jeśli jest to małe auto. Z 500 będzie zawsze gorzej bo nie każdy wie ze jest coś takiego jak Abarth