Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 181

Temat: mechanizm podnoszenia szyby

Użytkownik Znawca Avatar Paweł_
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

ja z tego linka brałem, szybko przyszło, póki co działa http://allegro.pl/podnosnik-mechaniz...607271132.html, z tego co widzę ma jeszcze ten podnośnik jak i podnośniki+ silniczki
    Who's the evil man, who's the righteous man, and who's the shepherd???

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie Poszukiwany/ poszukiwana!

Hej!
    Oczywiście mi też szlag trafił mechanizm podnoszenia tylnej lewej szyby... pękł plastik trzymający szybę i linki!
    Czy ma może ktoś coś takiego na zbyciu, tudzież wie jak to zdobyć? ...albo sprytny patent na "zrób to sam"?
    W załącznikach połamany plastikowy element i poglądowo prowadnica, żeby zidentyfikować rodzaj podnośnika.

Auto mam z roku 2006, czerwiec.

Czy w miejscach czerwonych kółek na zdjęciu to są miejsca, gdzie mocuje się linkę/linki? Po po prawej też są jakby takie trzymajki, tylko takie dziwne...
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	01.jpg
Wyświetleń:	694
Rozmiar:	60.1 KB
ID:	70244   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	02.jpg
Wyświetleń:	263
Rozmiar:	10.6 KB
ID:	70245  

Nikoliszyn
    Gość

Domyślnie

W czerwonych kółkach powinny być takie "zaczepy", dzięki którym plastik trzyma się metalowej części prowadnicy.
    Zrobiłam wywiad w całej Polsce i sam plastik jest nie do kupienia, z linkami już nie ma takiego problemu.
    Rozmawiałam z ludźmi gdzie sprzedają takie zestawy plastik+linki niestety do wszystkich samochodów oprócz naszych alf, powiedział, że można wysłać do nich zdjęcie plastiku z dokładnym opisem i wymiarami i postarają się coś dopasować, bo ponoć do 156 pasuje część od fiata doblo, więc i może z naszymi by coś wyszło.
    podaje adres można napisać i zapytać: biuro@automotoparts.eu , mnie niestety czas nagli, na valeo za 440zł czeka się ponad tydzień, więc zamówiłam część o której pisał kolega wyżej i zobaczymy.

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź!
    Mam tylko takie małe pytanko... bo to co w aukcjach jest to się różni od tego co mam... a właściwie miałem, bo się zepsuło.
    Rozumiem, że jest to zamiennik, który nie jest identyczny jak oryginał, ale pasuje do KAŻDEJ Alfy 159 sedan?

Gość w ASO powiedział, że ja mam stary typ mechanizmu, bo mam auto z 2006 roku... po liftingu ponoć weszły nowe! Ale... nigdzie nie widziałem jakiegoś oznaczenia, że "sprzedam podnośniki do Alfy przed 2007" czy coś. Rozumiem, że "nowe" mechanizmy są tylko usprawnione, ale montaż (rozstaw śrub, mocowanie w szybie) jest takie samo?

Pomóżcie proszę... bo nie chcę kupić bubla... no i auto mam otwarte cały czas!
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 19-09-2012 o 16:58

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Amsterdam / Wodzisław Śląski
    Auto
    AR 159 2.4 Q4 Ti

Domyślnie

Te z allegro pasuja. U siebiw montowalem. Upewnij sie ze zamawiasz do sedana
    AR 159 2.4 Q4, Ti '09 Sedan

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

SW i Berlina mają inne mechanizmy? Nie pasują do siebie? Nikt na allegro nic nie pisze, czy do kombi czy sedana jest... na stronach z częściami też nic nie widziałem... proszę o potwierdzenie lub zdementowanie- muszę dzisiaj zamówić już, żeby przed weekendem doszło!

EDIT:
    SW i Berlina mają TAKIE SAME MECHANIZMY... przynajmniej według dwóch sprzedawców z allegro.
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 19-09-2012 o 20:32

Nikoliszyn
    Gość

Domyślnie

z tego co sprawdziłam to mamy te same podnośniki o tych samych numerach OE, te z allegro (które podał kolega) powinny pasować, z valeo wygląda prawie identycznie więc nie widzę problemu. Ja na swój wciąż czekam, może jutro przyjdzie, wtedy mogę powiedzieć coś więcej. Pozdr

Nikoliszyn
    Gość

Domyślnie

Odnośnie podnośników z allegro: nie polecam! teraz mogę coś powiedzieć, bo dzisiaj przyszedł, został założony i NIE DZIAŁA. Plastik "prowadzik" jest duzo mniejszy od oryginalnego i nie trzyma szyby tak jak powinien, przy opuszczaniu w dół szyba zostaje w połowie otwarta, plastik zjeżdża dalej w dół wypinając się w tym czasie z szyby, dopiero przy podnoszeniu do góry plastik wpina się z powrotem w szybę i podciąga ją do góry. Ogólnie, to był nieciekawy wybór.
    Właśnie jestem w trakcie zamawiania podnośnika Valeo, jak przyjdzie to napiszę co i jak.

Użytkownik Znawca Avatar Paweł_
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

masz linka z allegro który dokładnie zamówiłeś? u mnie śmiga ok, faktem jest że w zamienniku owy plastik jest znacznie mniejszy od oryginału ale działa poprawnie
    Who's the evil man, who's the righteous man, and who's the shepherd???

Nikoliszyn
    Gość

Domyślnie

ZamówiłAM dokładnie ten sam i nie działa, już się zaczynam zastanawiać czy przypadkiem czegoś z drzwiami nie mam bo wymieniam 3 raz w tym półroczu.
    Pogrzebię jeszcze po sieci, może gdzieś w świecie jest do kupienia sam plastik tj oryginalny.