Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: 1,9 JTD 2001 Paląca się pomarańczowa kontrolka. (nie znalazłem na forum)

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Cytat Napisał drucikpk Zobacz post
    nie raz lałem oszczędności i nie tylko ja i wszystko było ok. I będę lał. :] Faktycznie paliwo stało u niego długo. Tym razem trafiłem na gorsze paliwko. Poza tym na stacjach benzynowych też sie trafia słabe paliwo.
    Woland83, jestem pewien, że nie jeden jak nie wiekszość forumowiczów z jtd poszukuje oszczędności u znajomych. Wiadomo, ze ryzyko sie ponosi, ale przy takich cenach paliwa (5,80zł) trzeba być na prawdę wystraszonym, żeby nie kupić paliwa np po 4,30zł jak sie nadarzy okazja.

Takie pytanko przy okazji: Wiadomo, że trzeba wymienić filtr. to pewne. Ale czy mógłbym jakoś doraźnie cos zrobić (rozkrecić i moze wylać, wycisnąć wodę), żeby ikonka zgasła i samochód zaczął normalnie pracować? A może jakiegoś uzdatniacza dolać do baku? Czy takie zabiegi nic nie dadzą? Chodzi mi o taki zabieg na dwa, trzy dni dopóki nie zdobędę filtra. Bo samochod mi jest potrzebny a bez furki jak bez ręki.

Kolego Drucikpk , rozumiem że każdy szuka oszczędności gdzie tylko można, to normalne ale nie popadajmy w skrajności, żeby lać do takiego auta byle co. Ok mogło się zdarzyć Ci że kiepskie zalałeś paliwko, na Twoim miejscu bym na tym nie jeździł, zlał bym to z baku i zalał czystego jakiegoś z zaufanej stacji, wymienił filtr itd. Szukając oszczędności można by kupić golfa i go zagazować, tez pojeździ, ale to już nie to samo. Dbajmy o nasze Alfy tak szybko odchodzą.... Pozdrawiam i szybko się z tym uporaj bo sobie narobisz kłopotów jeszcze. To tylko głupi filtr.
    Ostatnio edytowane przez Woland83 ; 23-09-2012 o 14:54

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Kontrolka gotowości zanurzeniowej, pozamykaj okna!!!.I przelicz sobie dokładnie te oszczędności , czy na pewno wyjdziesz na swoje
    Filtr 30 uzdatniacz 30 a na baku jesteś 75 do przodu- zaj.. interes, ale możesz sobie w gratisie pogrzebać przy alfie a to tez zysk
    Ostatnio edytowane przez bonzaj ; 23-09-2012 o 13:51

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    Kolego Drucikpk , rozumiem że każdy szuka oszczędności gdzie tylko można, to normalne ale nie popadajmy w skrajności, żeby lać do takiego auta byle co.
    Sorry. Ale ty chyba mylisz pojęcia oszczędnościowego paliwa z paliwem niewiadomego pochodzenia.
    Równie dobrze ja mogę powiedzieć do stada baranów tankujących paliwa Premium czy jak to tam się nazywa że tankują syf i są nabijani w butelkę, z tym że ja mogę to papierami poprzeć

drucikpk
    Gość

Domyślnie

PANOWIE!!
    Ja praktycznie zawsze leję na stacji. wybieram BP i STATOIL. Nawet czasami tę lepszą ropke leję. Filtra też zamierzam wymienić w poniedziłek. Dzisiaj jest nidziela, ja nie maeszkam w mieście a samochod potrzebny. Chyba jak przejade 10km, to nie zajezdze silnika. Bez przesady. Po to sie tylko pytalem o ewentualne spuszczenie wody z filtra.
    Przecież wcześniej pisałem, że jak będę miał tylko możliwość (w poniedziałek) pojadę do sklepu i kupię. Ale chyba nie czytacie do końca. :p

A co do oszczedności, to brdzo rzadko leję, poza tym to właśnie jest sprawdzone źródło. Ale cóż. Ponosimy ryzyko i tym razem poszło słabe paliwo. A tak na marginesie, moze to zwykły zbieg okoliczności, zę akurtat teraz sie filtr zabił do końca i w tym samym czasie zalałem to paliwo.

W każdym razie OGŁASZAM JESZCZE RAZ WSZEM I WOBEC: JUTRO WYMIENIAM FILTR!!
    WCZORAJ MU ZALAŁEM ULTIMATE Z BP DO BAKU!!!!!

Mam nadzieję, że rozwiałem wszelkie wątpliwości!!!
    Ostatnio edytowane przez drucikpk ; 23-09-2012 o 16:17

SaVrO
    Gość

Domyślnie

W każdym razie OGŁASZAM JESZCZE RAZ WSZEM I WOBEC: JUTRO WYMIENIAM FILTR!!
    WCZORAJ MU ZALAŁEM ULTIMATE Z BP DO BAKU!!!!!

Mam nadzieję, że rozwiałem wszelkie wątpliwości!!!
    Po wymianie filtra ta kontrolka także potrafi się zapalić, nie zaszkodzi nalać mu raz na jakiś czas jakiegoś porządnego uzdatniacza do paliw, wtedy te ewentualne opary wody będą na bieżąco eliminowane, czy coś w tym stylu. Ja używam takiego szwedzkiego specyfiku i jest ok.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Sie nie przejmuj ,kazdy orze jak może chodzi o to by być do przodu

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Danek
    Mieszka w
    Gdańsk/Debrzno
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 1,9jtdm Była Alfa Romeo 156 2.0TS 2000r.

Domyślnie

Woda mogła się zbierać kilka miesięcy. ja leje zawsze dobre paliwa a woda też była

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Mnie kiedyś zaciekawił fakt iż tankowałem zawsze na Statoilu u mnie i w okresie jesiennym tylko na tej stacji w jednym miesiacu ta kontrolka zapaliła mi sie dwa razy tuż po tankowaniu pełnego baku (zawsze leje pełny bak), a filtr paliwa wymieniam zawsze co 10tkm.... Po zmianie stacji i tankowaniu na innej (równiez markowej) nigdy już przez kolejne dwa lata kontrolka wody w filtrze paliwa sie nie zapaliła, a filtry zawsze co 10tkm wymieniam.

- - - Updated - - -

Ale czy mógłbym jakoś doraźnie cos zrobić (rozkrecić i moze wylać, wycisnąć wodę), żeby ikonka zgasła i samochód zaczął normalnie pracować?
    Niestety, ale obawiam sie iż bez prasy sie nie obejdzie - no chyba, że masz tyle pary iż zgnieciesz ten filtr rękoma lecz później go juz nie założysz. Najlepiej oblukaj sobie jak on wygląda, a wode z niego można doraźnie spuscic (u dołu filtra).