Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Temat: Sprężyny

Użytkownik Ogier Avatar admor
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Insignia A20DTH, RX-8 Renesis High Power

Domyślnie

Z zamiennikami może być problem ale może ktoś ma jakieś namiary

Użytkownik Alfa i Omega Avatar fire998
    Mieszka w
    Wodzisław Slaski
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v upgrade soft

Domyślnie

no jak już wymieniać sprężyny to parami, i raczej pomyśl o firmowych bo różnie to bywa z zamiennikami ...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rtb78
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0 JDTm 170km

Domyślnie

Panowie jeśli ktoś z Was chciałby do posiadam sprężyny obniżające do 159 jtd (do seryjnych amortyzatorów), niewiele na nich jeździłem gdyż w mojej poprzedniej 159 starszy Pan (kupiec) stwierdził że jest za niska w związku z czym założyłem serie. Poza tym ciężko upolować oryginały TI i trzeba sobie jeszcze jasno powiedzieć że auto wygląda obłędnie szczególnie na oryginalnej 19. Osobiście nie jestem zwolennikiem aut typu "cross country" , jestem na to szczególnie przeczulony i nie potrafię tego zrozumieć jak można była do tego stopnia podwyższyć tył auta ( zazwyczaj są to AR159 po 2009 roku) - przecież te auta wyglądają jak duże fiaty poddane wiejskiemu tuningowi. Nie wiem -ale te jtd przed liftem wyglądają jakoś normalnie a tych nowych przód na ziemi a tył w chmurach - paskudztwo

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Ciekawe rzeczy wypisujesz...
    Co to za zmianę w tylnym zawieszeniu według Ciebie wprowadzili po lifcie, po której to auto jest wyższe ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rtb78
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0 JDTm 170km

Domyślnie

I właśnie w tym problem, nie zgłębiałem tego temu dokładnie ale go przerabiałem dwukrotnie (co prawda trochę przypakowo) ale jestem posiadaczem drugiej 159 z dziewiątego roku a ten rok podkreślam o tyle że jak patrzę na roczniki (zwykłe jtd starsze) tył auta jakoś specjalnie nie odstaje od reszty. W wolnej chwili postaram się zdobyć jakieś fotki. Poza w drodze do pracy stoi w salonie (do sprzedanie 170 jtd) dokładnie z tym samym problemem (dla mnie). Na org. 16 jest tył cross country (tył), proponuje założyć org.19 z oponą 235/40 (seria) gdzie różnica w obwodzie koła wynosi lekko ponad 4% w stosunku do również org. 215/55, wtedy wygląda to jak żuk. Panowie doświadczyłem tego na własnym przykładzie (i wiele innych rzeczy też

- - - Updated - - -

Sory ale zapomniałem dodać że chodzi mi o wersję sedan. A w poście napisanym przeze mnie wyżej chodziło mi o średnicę koła nie o obwód.

Cyberix
    Gość

Domyślnie

Potwierdzam przód auta siedzi dużo niżej niż tył , dobrze że nie na odwrót auto z 2011
    A jak z jest z amorami? czy te seryjne różnią się z wersji TI?
    i czy po takiej zmianie amor nie padnie?

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

To znaczy co potwierdzasz, bo chyba nie to, że po lifcie zwiększyli prześwit.

Wodzu
    Gość

Domyślnie

To jak już padło na amory, KAYAB czy Bilstein?
    Czy szukać czegoś innego?
    Potrzebuję o standardowej twardości, jak seria.

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM DISTINCTIVE +

Domyślnie

Witam. Odkopuję temat (dlaczego akurat ten nie wiem ). Przeczytałem wiele wątków ale na forum są różne opinie w tym temacie.
    Mianowicie czy ktoś z autopsji wie czy sprężyny od Ti podejdą do seryjnych amortyzatorów ? Jedni twierdza że tak, drudzy że nie i już sam nie wiem.