Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: jak działają oryginalne czujniki cofania?

rafik11
    Gość

Domyślnie jak działają oryginalne czujniki cofania?

Nie mam czujników cofania i zastanawiam się nad zamontowaniem takowych i w związku z tym mam pytanie, czy w oryginalnych czujnikach cofania jest pokazywana odległość od przeszkody na wyświetlaczu na desce rozdzielczej(tam gzie pokazuje spalanie itp..? Pytam bo w instrukcji obsługi napisali że odległość od przeszkody jest sygnalizowana poprzez sygnał akustyczny. Jeżeli faktycznie odległość od przeszkody jest pokazywana na wyświetlaczu to czy da się zamontować oryginalne czujniki cofania i czy da się podłączyć do wyświetlacza na desce rozdzielczej?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    MiTo 1.4T/ Panda

Domyślnie

tak pokazuje animacją na matrix`ie, zwłaszcza że czujniki są na wprost i na ukos
    wątpie żeby się dało, bo pewnie wszystko jest zakodowane fabrycznie w bodycompie... ale mogę się mylić

rafik11
    Gość

Domyślnie

właśnie mi o to chodzi czy da się to zakodować nawet w serwisie bo powiedzmy w zderzaku sobie nawiercę lub kupie inny zderzak oryginalny z juz przygotowanymi otworami dalej oryginalne czujniki plus jakiś moduł , ale czy da się go wpiąć w tą instalację którą mam. W skodzie powiedzmy można mimo braków w wyposażeniu pewne elementy dorobić jak w oryginale(przykład spryskiwacze reflektorów których nie mam można było zrobić/podpiąć tak jak w fabryce).

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał rafik11 Zobacz post
    właśnie mi o to chodzi czy da się to zakodować nawet w serwisie bo powiedzmy w zderzaku sobie nawiercę lub kupie inny zderzak oryginalny z juz przygotowanymi otworami dalej oryginalne czujniki plus jakiś moduł , ale czy da się go wpiąć w tą instalację którą mam. .
    nikt Ci tego nie zrobi-generalnie nie da się zakodowac tzn zmienic konfiguracji kompa, jesli zamontujesz cos nie fabrycznego to body albo wogole Ci nie obsłuzy urzadzenia a jesli nawet bedzie działac to bedzie ci mrugac bez przerwy licznik km sygnalizujac w ten sposób wykrycie na szynie CAN nieobsługiwanego urzadzenia , pozostaje niezalezna instalacja poza body kompem (i dashboardem oczywiscie)

rafik11
    Gość

Domyślnie

nie denerwujcie się na mnie ale to moje początki z alfą i dopiero poznaję ją. To rozumiem że jak zamontuje sobie czujniki oryginale to nawet serwis nie ma możliwości zmiany ustawień komputera tak aby zadziałały i nie wyświetlało jakiegoś błedu w tym przypadku mruganie licznika? Jeżeli tak jest to wtedy to co dostanie się w samochodzie z wyposażenia to jest "święte" i już nic nie można później dołożyć, nawet oryginalnego, aby nie było błędu? Ja to odnoszę do skody gdzie można wiele rzeczy sobie później dołożyć i sobie zaprogramować w kompie czy to samemu jak się miało program czy to w serwisie.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    MiTo 1.4T/ Panda

Domyślnie

skoda to prosty wóz...
    tu wszystko siedzi w kompie i programują go tylko w fabryce

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał rafik11 Zobacz post
    To rozumiem że jak zamontuje sobie czujniki oryginale to nawet serwis nie ma możliwości zmiany ustawień komputera tak aby zadziałały i nie wyświetlało jakiegoś błedu w tym przypadku mruganie licznika? Jeżeli tak jest to wtedy to co dostanie się w samochodzie z wyposażenia to jest "święte" i już nic nie można później dołożyć, nawet oryginalnego, aby nie było błędu?.
    z grubsza mniej wiecej tak to wyglada, zaden serwis AR Ci tego nie zrobi, nie da sie zmienic konfiguracji body-teoretycznie. Oczywiscie jak sie to mówi nie ma rzeczy niemozliwych , zawsze istnieje mozliwosc "sklonowania" oprogramowania body ale to droga przez meke bo po 1 musiałbys znalezc dawce ktory ma dokladnie taka konfiguacje auta jak Twoje + to co chcesz dołozyc (chyba nieduza szansa ze znajdziesz), po 2 znalezc firme ktora powaznie "grzebie" w kompach body , gwarantuje powodzenie calej operacji (nie spotkalem takiej) i sie tego wogole podejmie , po 3 koszty itp itd . Nie mowiac juz o ryzyku ze cos pojdzie nie tak i komp zostanie uszkodzony. Jednym slowem gra nie warta swieczki i nie wiem czy nie tanszym sposobem byla by sprzedaz auta i kupno lepiej wyposazonego Reansumujac najtanszym i w zasadzie jedynym realnym sposobem jest dolozenie czegoś poza body i pogodzenie sie z tym ze nigdy nie bedzie jak fabrycznie

Użytkownik Znawca Avatar lechtak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Mito TCT 135 KM / Giulia Veloce Pakiet Q

Domyślnie

Lepszym rozwiązaniem jest kamera http://www.youtube.com/watch?v=c3RxB28s4Co są też z nawigacją.

rafik11
    Gość

Domyślnie

ok, dzięki za odpowiedzi. Widzę że jedynym rozwiązaniem będzie zamontowanie nieoryginalnych czujników lub jak kolega lechtak zaproponował zamontowanie kamery

Flar
    Gość

Domyślnie

Ja od 2 miesięcy ścigać z nieoryginalnymi czujkami i bardzo sobie chwale. Wyświetlacz dałem pod konsolą, centralka pod podłoga bagażnika. Cały montaż zajął mi w sumie godzinkę czasu. Koszt 60 zł