Ciekawe czy jakby wysłać zapytanie w tej sprawie do centrali Fiata, czy byliby w stanie jakoś wytłumaczyć te 2 litry, hehe
Ciekawe czy jakby wysłać zapytanie w tej sprawie do centrali Fiata, czy byliby w stanie jakoś wytłumaczyć te 2 litry, hehe
Alfa Brera 1.75 TBi 200 KM, 2009 styczeń 2010 - październik 2012![]()
Alfa GT Distinctive 1.9 JTD 150 KM, 2005 sierpień 2014 - ...![]()
Alfa GT Quadrifoglio Verde 1.9 JTD 170 KM, 2008 październik 2016 - ...![]()
Jeśli hamując silnikiem JTD po wbiciu niższego biegu i puszczeniu sprzęgła obroty wchodzą aż na 3000, to katujesz w ten sposób swoja skrzynię biegów(a w tym i koło dwumasowe, które w czasie puszczania sprzęgła musi przyspieszyć do prędkości obrotowej wału). Innymi słowy w JTD redukuj biegi pojedynczo i tak, aby po redukcji mieć 2-2,5 tys. obrotów max.
W przypadku benzyn jest dużo większa tolerancja na takie redukcje, o ile nie jest to mocny silnik (wówczas też trzeba delikatnie).
Generalnie to trzeba wyczuć.
Pozdr.,
No właśnie, wyczucie jest tu najważniejsze, taka sytuacja, że aż do 3 tys to za często mi się nie zdarzyła, ale jednak.
Znacznie częściej jest to z 4ki na 3ke, więc tu już nie ma takich obciążeń.
Zrobienie wielu km motocyklem jednak odcisnęło swoje piętno
Pozdrawiam.
Na pewno nie. W momencie hamowania silnikiem odcinany jest wtrysk paliwa. A ponadto, dlaczego w innych samochodach komputer pokazuje 0l/100km? Tylko grupa FIAT ma te wspomniane 2l. Dodam jeszcze, że komputer wskazuje chwilowe zużycie paliwa, więc i tak nie wyświetlałby caly czas wartości 2l w momencie hamowania, tylko wahałoby się między np. 1,7l-2,3l.
Zatem problem jest po stronie producenta
Użytkownicy Pandy też mają ten problem
http://www.pandaclubpolska.pl/forum/...php?f=5&t=3384
no przecież napisałem - nie w całym zakresie obrotów przy hamowaniu silnikiem jest odcinane paliwo. Poniżej pewnej wartości paliwo jest jednak podawane - aby silnik nie zgasł (inaczej wrzuciłbyś sobie dwójkę, odpuścił gaz i jechał "za darmo" w nieskończoność?)
podejrzewam, że może być problem z oszacowaniem tak małej dawki żeby dokładnie napisać, czy to jest 0.5l czy 1.4l albo pokazywane spalanie jest zależne od wychylenia pedału gazu. Inni producenci też idą na łatwiznę, wpisując po prostu 0.
problem? ot taki ficzer. A swoją drogą FIAT jest znany z takich numerów - w 156/147 max spalanie chwilowe było 25 litrów.
Juz kiedys pisałem o tym na forum całkowicie odcięcie paliwa jest tylko wtedy jeśli obroty silnika sa powyżej 1500obr/min - wtryskiwacze w okolicy 1500 obr/min zaczynaja znowu podawać paliwo. A samo chwilowe spalanie nie jest do końca chwilowe tylko jest to srednia z ostanich 400m
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Fajnie, że ktoś wytłumaczył dolne spalanie (u mnie też jest 2 litry).
Zatem pozostaje zapytać o górną barierę![]()
U mnie przy ruszaniu (dynamicznym, ale nie do przesady znowu) wyświetlają się czasem kosmiczne wartości w stylu 35l / 100km. Oczywiście po kilku sekundach maleją do normalnych, ale trochę to schizujące...czy u Was też tak? (Auto ma 1.4 TB, 155 koni, 53 tyś przejechane, kupione-używane)
PS. Zauważyłem, że częściej gdy jest zimne, nawet jadąc powoli (30 km/h) wyświetla takie wartości. Kiedyś jadą 10 km po drodze gruntowej spalanie wynosiło 40 litrów przez ok. 30 sekund! Po powrocie na asfalt wróciło do 8-10.
Gdyby coś nie ten-tego, może trza wysłać auto do ASO? Która część może za to odpowiadać?