KLAPA GASZĄCA!!!
nie ma nic wspólnego z dymieniem
KLAPA GASZĄCA!!!
nie ma nic wspólnego z dymieniem
dokłądnie w JTD nie ma żadnej PRZEPUSTNICY
sprawdzić dolot czyli przewody gumowe intercooler - kolektor i turbo - intercooler, wyczysc czujnik ciśnienia doładowania który jest na kolektorze, sprawdzić zawór VGT i przewody przy nim.
Sprawdz też, czy sztanga na gruszce od turbo pracuje.
A może przepływomierz ?
Grubsze rzeczy powinny wyjść na kompie, jeżeli błędu nie będzie to pewnie dolot.
"Jeśli widzisz coś w swoim umyśle, to wkrótce będziesz miał to w ręku. Jeśli potrafisz myśleć o tym, czego chcesz i uczynisz z tego dominującą myśl, to sprawisz, że pojawi się to w twoim życiu."
Sprawdź rurę łączącą przepływomierz z turbiną. U mnie była pęknięta i też kopciło. Jeżeli znajdziesz coś takiego to szybko ją wymień, żeby nie zakopciła turbiny. Koszt nowej oryginalnej ok 140 zł + wymiana.
Wczoraj byłem u mechanika i podpinałem komputer, żadnych błędów silnika nie wykryło, jedynie co mi wyszło to jakiś czujnik sprzęgła jest do wymiany.
Jutro ma troszkę więcej czasu i przeglądnę wszystkie węże co idą do intercoolera oraz do turbiny.
Mam jeszcze jedno pytanie:
czy jak auto kopci na czarno to jest to możliwe ze pali więcej ?
Spalanie w trasie wychodzi mi około 6,5 litr. na 100km jadąc 100-120km/h a w mieście dochodzi nawet do 8,5 litr. na 100km mieszany cykl jazdy.
Jeżeli bierze lewe powietrze, to może palić więcej. Moja po zakupie kopciła od totalnie zasyfionego filtra powietrza.
Ostatnio edytowane przez misia ; 28-09-2012 o 10:17
"Jeśli widzisz coś w swoim umyśle, to wkrótce będziesz miał to w ręku. Jeśli potrafisz myśleć o tym, czego chcesz i uczynisz z tego dominującą myśl, to sprawisz, że pojawi się to w twoim życiu."
trzeba zrobić test dynamiczny
to że nie ma błędów to nic nie znaczy
jak liczysz to spalanie? wg kompa który pokazuje co chce??
jak kopci to albo mieszanka za bogata (za mało powietrza), albo egr się nie domyka
wtryski raczej nie poleciały w tak młodym modelu
oczywiście że spalanie podskoczy w 1. przypadku, bo niespalone paliwo idzie w wydech zamiast dawać moc
jak to jest u Ciebie? silnik nie osłabł/zamulił się??
- - - Updated - - -
![]()