Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: 159 do oceny - krupniok to czy rekinek?

meer
    Gość

Domyślnie 159 do oceny - krupniok to czy rekinek?

Panie,
    Panowie,

czy ktoś z Szanownego Koleżeństwa miał może do czynienia z tym egzemplarzem:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-bos...C26069154.html
    Sprawdziłem na mapie. Auto stoi w salonie, który jest zaraz obok wielkiego szpitala i jeszcze większego cmentarza.
    Nie jestem przesądny i oby to nie było symboliczne
    Brać?

geekboy68k
    Gość

Domyślnie

Przykleisz sobie koniczynkę i będzie gites Kuzyn kupił Vectrę, którą sprzedawał dom pogrzebowy (prywatna) - chociaż minął już rok, to jego żona do dziś boi się nim jeździć, bo "jak tam jakieś zwłoki przewozili w workach w bagażniku!?"

Auta z Belgii można zweryfikować pod względem przeglądu - zapytaj, czy pojazd ma car pass i poproś o fotki tegoż.

Od strony kierowcy brakuje nalepki "design Giugiaro", a od strony pasażera jest. Może to o czymś świadczyć, ale nie musi - to tylko nalepka - porównaj stan lakieru po obu stronach pojazdu. Teraz powłokę można tak odpicować, że bez cyfrowego miernika raczej do niczego nie dojdziesz, więc nic innego nie pozostaje Brak oznaczenia "159" na tyłku. Na moje była walnięta, niekoniecznie mocno. Jeżeli jesteś na nią zdecydowany, to definitywanie trzeba zabrać autko na przegląd do ASO.

W Będzinie był taki komis na Kołłątaja, który lubił kantować - wątpie, że to ten sam po przenosinach, ale warto się rozeznać.
    Ostatnio edytowane przez geekboy68k ; 28-09-2012 o 22:39

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Brak oznaczenia 159 z tyłu o niczym nie świadczy.
    Jak gość brał nową sztukę to mógł sobie zażyczyć bez oznaczeń i tyle

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

geekboy68k
    Gość

Domyślnie

@karmal
    Racja, ale bądźmy realistami ;] Auto bez oznaczenia modelu, ale z oznaczeniem silnika? Trochę to dziwne.
    Zagadkę tyłka powinna rozwiać tylna szyba - jak zgadza się numerycznie z pozostałymi, to ok. Klapa ma specyficzny kształt, więc przy dzwonie szyba bankowo by poszła (no dobra, nie bankowo - w większości przypadków).

Ja osobiście z góry zakładam, że każde auto w komisie jest przekombinowane i to sprzedawca powinien udowodnić, że jest inaczej, a nie kupujący dociekać, czy stan jest prawdziwy ;] Może popadłem w paranoję, ale jak na razie źle na tym nie wyszedłem.
    Ostatnio edytowane przez geekboy68k ; 28-09-2012 o 22:53

meer
    Gość

Domyślnie

No dobra, byliśmy dziś w komisie i sprawa jest dziwna, otóż:
    - książka serwisowa golutka, ani jednego wpisu,
    - po wpięciu komputera okazało się, że wszystko ok, żadnych alarmów, ale do następnego przeglądu mamy 355 dni, znaczy 10 dni temu ktoś czyścił?
    - szyby w aucie są z 2007 roku, reszta 2008
    - na zdjęciu z oferty z tyłu jest tylko znaczek "1,9", w rzeczywistości na aucie jest "1,9 JTDm"
    Czy brak chociażby jednego wpisu w książce to już koniecznie syrena alarmowa? Nie zabiera do ASO bo szkoda kasy i czasu?
    W ogóle o co z tą książką chodzi? Nigdy się z taką sytuacją nie zetknąłem.

geekboy68k
    Gość

Domyślnie

Już sam fakt, że auto różni się wizualnie od tego zaprezentowanego na zdjęciach wspomnianymi oznaczeniami, oraz że przegląd był 10 dni temu a książka golutka (powinien być chociaż przegląd zerowy - większość salonów takowy przeprowadza) jak dla mnie dyskwalifikuje ten pojazd Data produkcji szyb może różnić się od daty produkcji pozostałych elementów nadwozia - szyby mogą być z końcówki 2007, reszta auta z początku 2008. Ważne, żeby wszystkie miały oznaczenia tej samej serii.

Nawiasem mówiąc trzeba się było przyjrzeć tej książeczce - spisać dane z pieczątki salonu oraz zobaczyć, czy druczek nie ma gdzieś napisów pokroju "MADE IN CHINA" albo kodu kreskowego
    Ostatnio edytowane przez geekboy68k ; 29-09-2012 o 16:47

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał meer Zobacz post
    No dobra, byliśmy dziś w komisie i sprawa jest dziwna, otóż:
    - książka serwisowa golutka, ani jednego wpisu,
    - po wpięciu komputera okazało się, że wszystko ok, żadnych alarmów, ale do następnego przeglądu mamy 355 dni, znaczy 10 dni temu ktoś czyścił?
    - szyby w aucie są z 2007 roku, reszta 2008
    - na zdjęciu z oferty z tyłu jest tylko znaczek "1,9", w rzeczywistości na aucie jest "1,9 JTDm"
    Czy brak chociażby jednego wpisu w książce to już koniecznie syrena alarmowa? Nie zabiera do ASO bo szkoda kasy i czasu?
    A numer VIN tego wynalazku masz?
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Haos
    Gość

Domyślnie

Istenieje coś takiego jak ksiązka elektroniczna, przywiozłem pare sztuk z Francji , co prawda nie AR a Mazdy i własnie miały puste książki,a w systemie było wszystko i w Salonie wydrukowali mi cała historie.

A tak BTW też byłem w zeszłym tygodniu oglądać AR 147 w Będzinie i wiecej tam nie pojade....auto odbiegało od tego co w ogłoszniu w 80%, jeszcze zostałem zbluzgany, że czas zajmuje, bo przeciez powiedziałem ".... jak tylko bedzie zgodne auto z opisem, biore na 100%..."

W Krakowie przy ul. 29 listopada stoi pare sztuk 159, na przeciwko salonu IVECO

Pozdro

meer
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    A numer VIN tego wynalazku masz?
    Oto i VIN:
    ZAR93900007207690

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Oto i VIN:
    ZAR93900007207690
    No i już wszystko wiadomo. Wersja 1.9 115 KM, 2008 rok produkcji, 172 tysiące przebiegu w Belgii. Brak info o nagłośnieniu BOSE. Auto bez stłuczki, paręnaście odprysków "eksploatacyjnych" na lakierze. Kupiona w cenie netto, powinna być sprzedawana z pełnym 23% VAT.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów