Witam,
Czy ktoś wymieniał może wkładki (bębenki) zamków w drzwiach kierowca/pasażer w alfie GT.
Podajcie sprawdzony i bezawaryjny sposób. Mam do regeneracji lub wymiany dwa.
Witam,
Czy ktoś wymieniał może wkładki (bębenki) zamków w drzwiach kierowca/pasażer w alfie GT.
Podajcie sprawdzony i bezawaryjny sposób. Mam do regeneracji lub wymiany dwa.
Zdejmij poszycie drzwi (trzeba odkręcić śruby od dołu, odkręcić i wyjąć podkładkę klamki wewnętrznej oraz trzeba rozłączyć złącze elektryczne lampy sygnalizującej otwarcie drzwi, odłącz i wyjmij zespoł wyłącznków podnośnka szyb), wyjmij uszczelkę osłony wodnej (przymocowana jest na taśmę klejącą i kołki) w środku drzwi jest metalowe cięgno, widać przy nim zaczep, który trzeba odgiąć a następnie przy szybie całkowicie podniesionej odkręć przegrodę antywłamaniową i wyjmij ją, następnie odkręć dwie nakrętki mocujace szybę na prowadnicy (widać je poprzez otwory w szkielecie drzwi) podnieś szybę do góry od strony klamki a następnie odłącz ją od uszczelki trójkątnej (tej przy lusterku) teraz można wyjąć szybę. Masz już swobodny dostęp do klamki od strony szkieletu drzwi, są tam dzwie śruby jedna z boku widać ją przez otwór w szkielecie a druga jest od strony zamka w drzwiach (śruba na krzyżak) teraz od strony zamka trzeba jeszcze odłączyć cięgna łączące z klamką, jak już mamy klamkę wyjętą to po drugiej stronie bębęnka zamka (patrząc z góry na klamkę) widać zaczep który trzeba podnieść do góry, włóż kluczyk do bębenka zamka i wyjmij go z klamki, montaż bębenka zamka i klamki w odwrotnej kolejności.
Ostatnio edytowane przez agentzo ; 04-10-2012 o 19:55
A możesz przybliżyć kwestię odłączenia cięgna łączącego zamek z klamką? tutaj ugrzązłem.
U mnie jest kwestia taka, że mogę otworzyć/zamknąć wszystkie drzwi pilota, mogę zamknąć z kluczyka, ale
otworzyć nie mogę z kluczyka po stronie kierowcy. Chciałem sprawdzić, czy to kwestia bębenka, czy zamka.
W sumie mam AR 147, ale myślę, że jest podobnie, a nie znalazłem żadnego opisu do 147.
pozdrawiam.