Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: niepokojace blokowanie koła

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

na mrugający licznik jest sposób osiowanie trzeba w fes-ie zrobić co do Twojego problemu to podpiął bym się pod kompa przy użyciu FES lub innego programu do alfy możliwe że jakiś czujnik od abs jest uszkodzony źle odczytuje prędkość alektryk wiele z licznikiem Ci nie pomoże jest kilka tematów na forum na ten temat
    aha skoro czujnik pokazuje że koło zwalnia to VDC odczytuje to jako poślizg i próbuje wyprostować auto na podstawie prędkości każdego koła, czujnika skrętu kierownicy czy jakoś tak i czegoś tam jeszcze chyba
    Kolejna alfa kolejne problemy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Czujnik przyspieszenia bocznego :p

Jezeli prawe kolo zwalnia nagle to sprawdz ukl hamulcowy. Moze tez cos nie halo z mechanizmem roznicowy, albo zatarte polosie.

Wysłane z mojego GT-I9000
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS r.2001

Domyślnie

Elektryk ma właśnie jakiś program do zrobienia tego licznika, to jest dobry znajomy wiec zrobi za pół darmo wiec sie tym nie przejmuje. Co do czujników ABS sa na bank dobre bo sprawdzałem CDIF/2-em.

Sory czujnik prawego koła pokazuje na zakręcie w lewo ze koło lekko przyspiesza czyli teoretycznie jest ok.

A co to ten czujnik przyspieszenia bocznego? i gdzie go znajdę i czy można go sprawdzić jakoś?

Co do układu hamulcowego to są nowe tarcze i klocki, płyn wymieniony, ABS niby działa na śliskiej nawierzchni.
    Skrzynia jest ok półosie tez. ręczę za to głową
    Intryguje mnie to dlaczego na jednych oponach sie to dzieje mniej na innych więcej? kwestia większych naprężeń?

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Citroen C5 Tourer 2.0HDi

Domyślnie

Cytat Napisał mino Zobacz post
    Intryguje mnie to dlaczego na jednych oponach sie to dzieje mniej na innych więcej?
    kwestia przyczepności kolego. dlatego np. nie lubię jeździć na pirelkach bo szybko się starzeją i wychodzą podobne historie. druga sprawa to stan amorów jak słabną to też ma to wpływ na takie zachowanie auta.
    to jest podsterowność i przednie zewnętrzne koło jest przyhamowane w zakrętach co wiąże się z działaniem esp
    w jednym z aut rozwiązałem ten problem stosując z przodu amortyzatory pół sportowe a z tyłu seryjne. auto się ładnie "zbalansowało" i problem prawie całkowicie zniknął a najgorzej było zimą

Użytkownik Embrion Avatar igor128
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD FL

Domyślnie

Cytat Napisał mino Zobacz post
    Intryguje mnie to dlaczego na jednych oponach sie to dzieje mniej na innych więcej? kwestia większych naprężeń?
    Sprawdź rozmiar opon, czy na pewno są założone na obu osiach identyczne rozmiary lub ich odpowiedniki, jeżeli będą się różnić na zakrętach będzie załączać się stabilizacja pojazdu (nie wiem jak to będzie się miało do nowych na jednej osi, a na drugiej "łysych", ale wiem, ze jak jest rozmiar wyżej to nie da się jechać, bo właśnie zapala się lampka na zakrętach)

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Jaworzu
    Auto
    Była Alfa 145 2.0 QV, Alfa 147 JTD.Jest Alfa 159 1.9 JTDM SW

Domyślnie

Wymień przewód hamulcowy elastyczny na lewym kole.

Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS r.2001

Domyślnie

co do amortyzatorów są dobre bo sprawdzane były na przegladzie, ale jak tylko sie skończą to pomyśle nad czymś lepszym.
    opony sa te same na przedniej osi pireli sotozero i rozmiarowo sa takie jak powinny być, tył tez.
    a co do wężyka hamulcowego to nie widzę potrzeby by go wymieniać bo wymieniałem płyn hamulcowy, pomimo ze był czysty i wszystko ładnie płyneło ze wszystkich kół. jesli by było cos z nim nie tak to miał bym wtedy problemy, tak myślę.