Strona 28 z 44 PierwszyPierwszy ... 181920212223242526272829303132333435363738 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 432

Temat: Termostat TS, JTD

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Jeszcze nie doczytałeś, że należy podpiąć komputer?
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 156 1.9JTD MJet 140km 2003

Domyślnie

Cytat Napisał kusior007 Zobacz post
    Koledzy jak najprościej sprawdzić czy termostat jest dobry??Słyszałem,żeby odpalic,zostawić na 5 minut auto i jak chlodnica robi sie letnia to termostat puszcza,jak nie to trzyma temperaturę??
    Jeżeli chodzi o te zostawienie na 5min to z tego co wyczytalem na 26stronach - raczej nie wystarczy a zwlaszcza na wolnych obrotach. Proponowałbym poczytac te strony a moze Pan sympatyczny "majster" sie wypowie i Ci doradzi a moze zdenerwuje Cie tak jak mnie sypiac tekstem ze chcialem zarobic 50zl. tak czy siak powodzenia
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 05-10-2012 o 16:59

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał amba400 Zobacz post
    Ja moze Pan sympatyczny "majster" sie wypowie i Ci doradzi a moze zdenerwuje Cie tak jak mnie
    nie przejmuj się - z czasem nauczysz się "olewania" trzeba tylko umieć wybrać z forum to co nam potrzebne i tyle- - - Updated - - -to pisałem ja :posiadacz drugiego verneta w drugiej AR nie znający problemu skoków wskazańp.s.mieniałem też termo na verneta w innej AR i też było ok( ale zawsze mieniane było wraz z czujnikiem . behr ma czujnik , vernet sprzedaje osobno , celem wykluczenia zawsze kupowałem nowy czujnik za 33zł i było ok )
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 05-10-2012 o 16:59

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    trzeba tylko umieć wybrać z forum to co nam potrzebne i tyle
    100% prawdy. jezeli chodzi o czujnik nie mam pojecia czy był wymieniany musiałbym zapytac. Pozdrawiam i do miłego

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

niecałe 30-40zł kosztuje
    ja zawsze mieniałem kpl ( termo + czujnik ) żeby właśnie mieć pewność

jak byś potrzebował graty to pisz do "puotek" i powołaj się na mnie - ma sklep i ceny ma ok

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Jeżeli chodzi o te zostawienie na 5min to z tego co wyczytalem na 26stronach - raczej nie wystarczy a zwlaszcza na wolnych obrotach. Proponowałbym poczytac te strony a moze Pan sympatyczny "majster" sie wypowie i Ci doradzi a moze zdenerwuje Cie tak jak mnie sypiac tekstem ze chcialem zarobic 50zl. tak czy siak powodzenia
    Masz jakies problemy ze sobą? Poczytaj raz jeszcze te kilka poprzednich stron, tam jest wszystko napisane jak zdiagnozowac termostat, ale lepiej napisac następny post, bo po co czytac ww. rady? Czyż nie? Raz już pytałeś i odpowiedź dostałes... wiec w czym masz jeszcze problem?

- - - Updated - - -

No ja żałuje, że nie byłem doinformowany i nie dołozyłem 50 czy 100 do tego Behr. Mam Vernet i jest odrobine nad druga kreska ale denerwuje mnie to, że cały czas ta wskazówka skacze między 90 a 80. Moze dlatego, że całe zycie niemcami jeździłem a tam jak wskoczyło 90 to do wylaczenia silnika - nic trzeba sie przyzwyczaić.
    Tu nie ma co żałowac... jak już pisałem na nowym termostacie nie powinno byc takich cyrków. Jtd ja uzyska temp. roboczą - np. stary, fabryczny termostat oryginalnie zamontowany ma początek otwarcia przy 78-82*C i taką temperature utrzymuje czy zima, czy lato bez zadnych większych skoków temperatury, przerabiałem to juz kilka razy w jtd. Z resztą kiedyś wklejałem wykres z przebiegiem otwarcia termostatu i jego utrzymywania temperatury względem czasu.... Było widac jak byk iż najwyższa różnica temp. w tym przypadku to było całe. 5*C.

P.S. Nagrzewanie Jtd na postoju to nie 5, a ze 20 minut do temp ok. 80*C - ale jak ktoś ma dużo ON i czasu to może czekac

Z resztą Maciek już kiedyś wklejał tabelke temperatur do jtd/ts/v6 w 156 i tam wszystkie info. zostało zamieszczone. Ne wiem z czym masz dalej problemy?

- - - Updated - - -

Koledzy jak najprościej sprawdzić czy termostat jest dobry??Słyszałem,żeby odpalic,zostawić na 5 minut auto i jak chlodnica robi sie letnia to termostat puszcza,jak nie to trzyma temperaturę??Co radzicie,jak sprawdzić czujnik temperatury??

Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk
    szkoda kasy na ON, bo w ciągu 5 minut to nawet 50st.C nie osiągnie przy temperaturach jakie teraz panują Najprosciej i najdokładniej - podpinasz fesa i w droge, aż silnik załapie temp., bądz kiedy zacznie przepuszczac termostat niesprawny. Możesz zrobic sobie nawet wykres z pracy termostatu i jego otwarcia przy konkretnej temp. - w tedy masz 100% pewnosci czy jest sprawny, czy nie.

Użytkownik Embrion Avatar migel
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    AR 156 2.0 ts selespeed

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie termostatu Gates-a wyczytałem że jest to dobry produkt ale czy ktoś to zakładał i czy nie ma z nim żadnych problemów?bo prawdopodobnie czeka mnie wymiana i znalazłem takowy w całkiem przystępnej cenie więc prosiłbym o jakieś info na temat tego produktu

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Masz jakies problemy ze sobą? Poczytaj raz jeszcze te kilka poprzednich stron, tam jest wszystko napisane jak zdiagnozowac termostat, ale lepiej napisac następny post, bo po co czytac ww. rady? Czyż nie? Raz już pytałeś i odpowiedź dostałes... wiec w czym masz jeszcze problem?

- - - Updated - - -

No ja żałuje, że nie byłem doinformowany i nie dołozyłem 50 czy 100 do tego Behr. Mam Vernet i jest odrobine nad druga kreska ale denerwuje mnie to, że cały czas ta wskazówka skacze między 90 a 80. Moze dlatego, że całe zycie niemcami jeździłem a tam jak wskoczyło 90 to do wylaczenia silnika - nic trzeba sie przyzwyczaić.
    Tu nie ma co żałowac... jak już pisałem na nowym termostacie nie powinno byc takich cyrków. Jtd ja uzyska temp. roboczą - np. stary, fabryczny termostat oryginalnie zamontowany ma początek otwarcia przy 78-82*C i taką temperature utrzymuje czy zima, czy lato bez zadnych większych skoków temperatury, przerabiałem to juz kilka razy w jtd. Z resztą kiedyś wklejałem wykres z przebiegiem otwarcia termostatu i jego utrzymywania temperatury względem czasu.... Było widac jak byk iż najwyższa różnica temp. w tym przypadku to było całe. 5*C.

P.S. Nagrzewanie Jtd na postoju to nie 5, a ze 20 minut do temp ok. 80*C - ale jak ktoś ma dużo ON i czasu to może czekac

Z resztą Maciek już kiedyś wklejał tabelke temperatur do jtd/ts/v6 w 156 i tam wszystkie info. zostało zamieszczone. Ne wiem z czym masz dalej problemy?

- - - Updated - - -

Koledzy jak najprościej sprawdzić czy termostat jest dobry??Słyszałem,żeby odpalic,zostawić na 5 minut auto i jak chlodnica robi sie letnia to termostat puszcza,jak nie to trzyma temperaturę??Co radzicie,jak sprawdzić czujnik temperatury??

Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk
    szkoda kasy na ON, bo w ciągu 5 minut to nawet 50st.C nie osiągnie przy temperaturach jakie teraz panują Najprosciej i najdokładniej - podpinasz fesa i w droge, aż silnik załapie temp., bądz kiedy zacznie przepuszczac termostat niesprawny. Możesz zrobic sobie nawet wykres z pracy termostatu i jego otwarcia przy konkretnej temp. - w tedy masz 100% pewnosci czy jest sprawny, czy nie.
    ...no Majster już dał chyba 100% wyczerpującą odpowiedz na nasze pytania. Dziękuje w imieniu swoim.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Plemek4
    Mieszka w
    Rabka Zdrój
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.8TS

Domyślnie

Jaki termostat polecicie do GT 1.8ts? Firmy Wahler czy moze o połowe tańszy z Verneta można śmiało założyc????
    Z góry dzięki!!!

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

Plemek - na VErneta to wszyscy kwiczą
    ja jednak nie
    miałem taki w 156
    założyłem taki do gt
    w obu było ok
    w obu przypadkach zmieniałem od razu czujnik temp. ( koszt ok 30-40 zł )
    behr sprzedaje termostaty wraz z czujnikiem a vernet bez
    wolałem machnąć kpl i z głowy
    koledze też mieniałem na verneta - też miał ok

więc --- decyzja należy do ciebie

nie wiem - może moje przypadki tylko potwierdzają zdania innych że vernet jest beee

ja wiem , że gdybym znowu miał mieniać termo. to znowu kupiłbym verneta ( który był tani i sprawdził się u mnie )