Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Temat: zakup alfy 159 czy audi A4

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    może alfa 156

Domyślnie zakup alfy 159 czy audi A4

Witam,

Mam dylemat. Szukam auta, do jeżdżenia po trasie i po mieście. Roczne robię ok 30 000 km. Zdążają się miesiące kiedy robię po 5000km. Od jakiegoś czasu rozglądam się za samochodem. Szukam diesla. Myślałem o 147, 156, 166, ale doszedłem do wniosku, że w budżecie ok 30 tyś, kupię 159 w dieslu w sedanie.

I teraz mam problem. Obecnie jeżdżę audi A4 B5. Rodzina namawia mnie na pozostanie przy sprawdzonej marce i modelu (byłoby A4 b6) a mnie ciągnie do alfy.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi dwoma samochodami? Jak wygląda sprawa awaryjności alfy, cen napraw itp.

Ps: Wiem, że na tym forum wszyscy napiszą "kupuj alfę" a na forum audi "kupuj audi" ;-) Generalnie zależy mi na opinii osób które miały styczność z tymi dwoma samochodami ;-)

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    156SW 2.4 175@218KM Powerd by Cinsoft.pl

Domyślnie

A jakie silniki ?

Za 30tyś kupisz ładną wersję AR 159 120KM Diesiel.
    Silniki kompletnie bezproblemowe. Chipują się na 150KM i auto jedzie lepiej.

Jak masz wybór między 2.0 TDI a 1.9 alfy to bierz alfy.
    Wyjdzie ci to na zdrowie dla portfela.
    Generalnie w 159 nie zostało nic z "legendarnych" psujących alf. Przejedź się najlepiej oboma autami.
    Jak chcesz fajną 159 to zaglądnij do na autka.pl (TomekKRK z forum). Nie ma najtańszych na allegro ale sprzedaje sprawdzone auta.
    Wielu z forum od niego kupiło i jest zadowolonych.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Kup Audi z 2.0 TDI na pompowtryskach... Jak się zepsuje (a to więcej niż pewne) to Ci rodzina pomoże! Jak kupisz alfę to możesz liczyć "tylko" na forum. Ja często mam u siebie w garażu audi tego pokroju i żal mi ludzi, którzy krwawicę wydają na auto przeciętnie 4 lata starsze niż alfa 159 w tych samych pieniądzach a potem kupują bieżnikowane opony do samochodu za 40 tyś, bo przecież już ich rozrząd tyle kosztował a tu jeszcze turbina leje, płyn ucieka przez uszczelkę i z przodu stuka coś na pewno drogiego... Pomijam już fakt, że nawet niezbyt obszerna 159 ma się do A4, jak salon do przedpokoju.

Użytkownik Ogier Avatar artur76
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    166 V6

Domyślnie

Cytat Napisał miksell Zobacz post
    Obecnie jeżdżę audi A4 B5.Ps: Wiem, że na tym forum wszyscy napiszą "kupuj alfę"
    Słuchaj rodziny i kup ałdi.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Kup Audi z 2.0 TDI na pompowtryskach... Jak się zepsuje (a to więcej niż pewne) to Ci rodzina pomoże!

przecież w B6 nie było jeszcze tych kibli 2.0 tdi ;

generalnie mając wybór między B6 a 159 , to nawet nie będąc fanem marki wybieram młodszą konstrukcyjnie alfę - to nawet nie ma o czym mówić ( co innego jakby wybór był między B6 a 156 , to już sprawa dyskusyjna
    )
    dla mnie wybór prosty - młodsze auto , nowsza konstrukcja \ generacja i fiatowskie JTDm są nowocześniejsze i też trwałe jak 1,9 TDI
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Kup ałdi.
    zaszczują cię, jak spali ci sie jedna żarówka chociaż. Będzie "a nie mowiliśmy, alfa sie psuje". Jak ci padnie zarówka w ałdi powiedzą, "kup żarówkę, synu, żarówki się przepalają, normalka".

Serio piszę.
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    przecież w B6 nie było jeszcze tych kibli 2.0 tdi ;

generalnie mając wybór między B6 a 159 , to nawet nie będąc fanem marki wybieram młodszą konstrukcyjnie alfę - to nawet nie ma o czym mówić ( co innego jakby wybór był między B6 a 156 , to już sprawa dyskusyjna
    )
    dla mnie wybór prosty - młodsze auto , nowsza konstrukcja \ generacja i fiatowskie JTDm są nowocześniejsze i też trwałe jak 1,9 TDI
    Rzeczywiście w Europie nie było jeszcze do 2004 2.0 TDI. Sugerowałem się tym modelem, który ma kolega ale to wersja z USA. Podobnie było z Passatami B5 z rocznika 2004.

Alfista92
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    Kup ałdi.
    zaszczują cię, jak spali ci sie jedna żarówka chociaż. Będzie "a nie mowiliśmy, alfa sie psuje". Jak ci padnie zarówka w ałdi powiedzą, "kup żarówkę, synu, żarówki się przepalają, normalka".

Serio piszę.

To jest akurat prawda...
    Ja miałem Alfe z 1994r. i Audi mniej więcej z tego samego rocznika.
    Na Alfę cały czas ataki (może czasem nie bez powodu).
    Było takie gadanie... tego nie rób, to się psuje, tego się nie opłaca...
    A jak miałem audi psuło się tak samo (w sumie bardziej, bo same poważne rzeczy)
    I co było przy audi... no trzeba to zrobić, stary samochód ma prawo się psuć

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar sothis
    Mieszka w
    Pawłowice/Jastrzębie Zdr
    Auto
    była 156 1,9 JTD, teraz 159 2.0 JTDm 170KM '09r

Domyślnie

Kup Alfe aczkolwiek unikaj "igiełek" i "okazji", skorzystaj z porad przy zakupie a później rozkoszuj się zakłopotanymi i zaskoczonymi minami rodziny i całej reszty "wujków dobra rada" i innych znawców ślepo zapatrzonych w niemiecką solidność- to są spostrzeżenia wynikające z własnego doświadczenia

Użytkownik Rowerzysta Avatar bartekalfa166
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    AR 159 TI. Bianco

Domyślnie

To zależy "co Ci w duszy gra" .Ogólnie przy zakupie auta wbijam w w to co mi podpowiada rodzina czy znajomi.Audi praktyczne niemieckie auto.Alfa śliczne unikatowe cudo. Pragniesz Alfy chcesz posiadać auto nietuzinkowe ,piękne -kupuj waść....nie słuchaj co gadają inni....
    Prędkość jeszcze nikogo nie zabiła. To nagłe jej wytracenie jest niebezpieczne.