Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 119

Temat: Światała dzienne opinie

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Nie no nie przesadzaj oślepiały Cię kiedyś światła dzienne??? Nie ma takiej możliwości. W dzień nawet jadąc na długich nie da się oślepić choć to już może być drażniące. Takie ledy które są w stanie wyemitować natężenie światła choć równe halogenowi 55W kosztuje astronomiczne ceny i stać na to tylko koncerny samochodowe montujące to fabrycznie (chyba tylko audi się na to zdecydowało). A takie ledy które możesz sobie kupić w sklepie czy na necie mają kilka do kilkudziesięciu razy słabsze natężenie światła. Dla porównania żarówka halogenowa 55W emituje około 1500lm. A najlepsze jakie widziałem zestawy świateł dziennych na super ledach FLUX emitowały 350lm..... Tak więc w jaki sposób w dzień mogły Cię oślepiać??

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Nie no nie przesadzaj oślepiały Cię kiedyś światła dzienne???
    Niektóre dzienne są być mocno nieprzyjemne. Oczywiście nie oślepiają na poziomie "nic nie widzę", ale spory dyskomfort są w stanie wywołać - nie mam oczywiście na myśli tych chińskich gówienek - ich to akurat często w słoneczny dzień nie widać, ale fabryczne światła są w stanie dać po oczach. Natężenie światła oczywiście ma wpływ, tylko te 1500lm z halogenowej żarówki jest skierowane na drogę, a 500lm z dziennych w oczy kierowców jadących naprzeciwko. W nocy diodowa lampka rowerowa przeciętnej mocy oślepia, jeżeli jest skierowana prosto w oczy.

Użytkownik Romeo Avatar Mask
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Lex IS200 SC

Domyślnie

Właśnie miałem napisać to co kolega piotrpo powyżej.
    Takie dokładane dzienne światła, w zdecydowanej większości jakie widzę na drogach, są bardzo nieprzyjemne dla oka i zwyczajnie drażnią (nazwanie tego oślepianiem może nie było zbyt trafnym sformułowaniem) - zapewne dlatego, że ich strumień światła jest skierowany "gdziekolwiek" byleby świeciły, a zapewne najczęściej tak jak na tych rysunkach z aukcji. Osobiście mam bardzo wrażliwe oczy, cierpię także na migrenę i takie cuda nie ułatwiają życia

PS. Propos LEDów, to ostatnio miałem okazję zobaczyć jak świeci "latareczka" z soczewką, dokładnie ta:
    http://allegro.pl/latarka-cree-q5-zo...687422632.html
    I powiem, że byłem w nieprzeciętnym szoku. Zdjęcie, które jest na aukcji nie kłamie. Jak bym czymś takim zaświecił w oczy to bym oślepił chyba już trwale.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Mask Zobacz post
    Właśnie miałem napisać to co kolega piotrpo powyżej.
    Takie dokładane dzienne światła, w zdecydowanej większości jakie widzę na drogach, są bardzo nieprzyjemne dla oka i zwyczajnie drażnią (nazwanie tego oślepianiem może nie było zbyt trafnym sformułowaniem) - zapewne dlatego, że ich strumień światła jest skierowany "gdziekolwiek" byleby świeciły, a zapewne najczęściej tak jak na tych rysunkach z aukcji. Osobiście mam bardzo wrażliwe oczy, cierpię także na migrenę i takie cuda nie ułatwiają życia
    To już jest bardziej trafne fakt, mogą być drażniące dla kogoś. Jeżeli o mnie chodzi. To nie jest to dokuczliwe a pożądane bo auto jest lepiej widoczne np na zakręcie "za krzakami" których pełno przy naszych pięknych polskich drogach. I ja co prawda jestem bardzo wyczulony na źle ustawione światła i wynalazki nocą to w dzień raczej mi to nie przeszkadza. Jednak nie oślepiają te dostawiane bardziej niż fabryczne. A fabryczne być muszą.

A tak na marginesie mask to jak Ty w nocy jeździsz skoro nawet normalne i dobrze ustawione światła bardziej rażą w nocy niż długie czy dzienne po oczach w dzień?

Cytat Napisał Mask Zobacz post
    PS. Propos LEDów, to ostatnio miałem okazję zobaczyć jak świeci "latareczka" z soczewką, dokładnie ta:
    http://allegro.pl/latarka-cree-q5-zo...687422632.html
    I powiem, że byłem w nieprzeciętnym szoku. Zdjęcie, które jest na aukcji nie kłamie. Jak bym czymś takim zaświecił w oczy to bym oślepił chyba już trwale.
    Takich wynalazków nie biorę pod uwagę bo na auto nie homologowanych urządzeń wieszać nie można i czegoś takiego nie spotkasz. Mało to. Nawet tych najmocniejszych diód nie ma na rynku bo są za drogie. A ja ostatnio przeglądając allegro pod tym kątem to zauważyłem że dziennych bez homologacji kupić się już po prostu nie da

Użytkownik Romeo Avatar Mask
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Lex IS200 SC

Domyślnie

A tak na marginesie mask to jak Ty w nocy jeździsz skoro nawet normalne i dobrze ustawione światła bardziej rażą w nocy niż długie czy dzienne po oczach w dzień?
    W nocy nie mam żadnego problemu Tylko te ciulowe LEDy tak dają po oczach Oryginalne np. w Audi czy innych markach, nawet w Giuletcie - są jak najbardziej OK, więc to chyba jednak coś z tymi dokładanymi jest nie w porządku.

Takich wynalazków nie biorę pod uwagę bo na auto nie homologowanych urządzeń wieszać nie można i czegoś takiego nie spotkasz. Mało to. Nawet tych najmocniejszych diód nie ma na rynku bo są za drogie. A ja ostatnio przeglądając allegro pod tym kątem to zauważyłem że dziennych bez homologacji kupić się już po prostu nie da
    Homologacja na urządzenie to jedno, ale homologacja na stosowanie czy montaż danego rodzaju oświetlenia to chyba jest odrębna sprawa moim zdaniem.
    Czy do Alfy mogę założyć reflektory od Kamaza i tak jeździć? Albo czy mogę założyć reflektory od anglika? Przecież też mają homologację.
    Sądzę, że stosowanie wyposażenia w aucie innego niż przewidział producent w homologacji pojazdu nie jest raczej do końca legalne. Dany reflektor na danej wysokości pod odpowiednim kątem ustawiony przy odpowiedniej szerokość/rozstawie - tak przebadany i zatwierdzony do użycia w danym modelu został przez wytwórcę i inny reflektor zawsze będzie świecił inaczej (i zapewne niekoniecznie zgodnie z normami).

Co do świateł dziennych, to jakby świeciły jeszcze pozycyjne z tyłu - byłoby zapewne lepiej i bezpieczniej. Od paru lat jednak nie ma takiego obowiązku.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 Super 3,0 V6 24v

Domyślnie

http://allegro.pl/swiatla-dzienne-ok...tml#tabsAnchor tego modelu świateł dziennych nie polecam ponieważ słabo świecą i mają barwę światła wpadającą w kolor niebieski. Poszukaj trochę droższych o odpowiedniej ilości światła.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Widziałeś jak świecą? 480lm i jeszcze słabo świecą? Masakra to te co emitują 230lm (za 20-30zł) to chyba nie świecą wcale
    Mask ma sporo racji.
    Ani w pugu ani w alfie nie mam zamiaru nic rzeźbić. I w ogóle nie znoszę kombinatorstwa ze światłami ale w przypadku kropka którym nabijam km do pracy zastanawiam się nad tym. TO jest auto nisko budżetowe gdzie nawet wymiana żarówek stanowi znaczącą część wartości auta tak więc dostawienie dziennych za kilka dyszek ma bardzo dużo zalet i jest uzasadnione. Jednak nie chcę wtopić i kupić szitu który nie będzie widoczny. Jeżeli chodzi o ustawienie to jest osobna kwestia. Ktoś kupował takie najtańsze?

Jeżeli chodzi o kwestię nieświecących pozycji z tyłu to ja to nie widzę problemu. Jest to logiczne. Światła dzienne są po to żeby przy wymijaniu, wyprzedzaniu dwa zbliżające się do siebie auta z prędkością 160km/h (80 każdy) zdążyły się zauważyć. Ale z tyłu? Jak jeden jedzie 80km/h to ile Ty musisz jechać żeby równie niebezpiecznie do niego się zbliżać? 240km/h???? dlatego prawo nie wymaga zapalania tylnych pozycji. Uważam to za mądre.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Ja nie widzę problemu. Jedni chcą to montują inni nie chcą i nie montują. Ja szczerze polecam takie jak w linku. Mam je u siebie i jestem bardzo zadowolony.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

jak Ty w nocy jeździsz skoro nawet normalne i dobrze ustawione światła bardziej rażą w nocy niż długie czy dzienne po oczach
    Ja jadąc w nocy, po prostu jestem przygotowany na to nawalanie po oczach i nie gapię się w reflektory samochodów.

Jednak nie chcę wtopić i kupić szitu który nie będzie widoczny.
    Swiatła dzienne to moim zdaniem taka sztuka dla sztuki - nie przypominam sobie, żeby jakieś DLR'y były naprawdę dobrze widoczne i jednocześnie "przyjazne". Moim skromnym zdaniem mijania spełniają swoją rolę lepiej, czyli z jednej strony widać je dobrze, z drugiej są dość przyjazne dla oczu. Jak chcesz oszczędzać na żarówkach i paru kroplach paliwa - ok, kup po prostu jakieś najtańsze z homologacją wystarczą spokojnie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar semri
    Mieszka w
    Bydgoszczy
    Auto
    166 3.2 V6 Ti

Domyślnie

Ja wtracając się w dyskusję przedstawię swoje dzienne. Model 510hp i tańszych nie polecam kupować.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	uploadfromtaptalk1349599832542.jpg
Wyświetleń:	183
Rozmiar:	127.9 KB
ID:	72249   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	uploadfromtaptalk1349599849798.jpg
Wyświetleń:	202
Rozmiar:	142.5 KB
ID:	72250   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	uploadfromtaptalk1349599883634.jpg
Wyświetleń:	202
Rozmiar:	83.5 KB
ID:	72251