Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Temat: Optymalne obroty 1.9 JTDM 150KM

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał Maki280 Zobacz post
    Hey koledzy ,
    Dieslem jeździ się w przedziale najwyższego momentu obr. Czyli ok. 2k obr/min
    dokładnie , jeździ się w przedziale max momentu obrotowego i max mocy , czyli 2000-4000rpm , i nie bać się czasami dać mu w piz... do tych 4tys rpm ,

poniżej tego tylko dwumasa , silnik i przeniesienie napędu dostają w dupę , no i przy takim PSJ (piz.. stylu jazdy) geometria turbiny może się zapiekać
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

UniqueSilver
    Gość

Domyślnie

Dobra, dzięki. W benzynie życie jest tak proste...

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

W dieslu też nie ma nic skomplikowanego.

Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał UniqueSilver Zobacz post
    Dobra, dzięki. W benzynie życie jest tak proste...
    tzn chodziło mi o to że nie powinno się mocno przyspieszać poniżej tych 2000rpm , jechać sobie możesz te 1500rpm ,

w benzynie też , jak masz za niskie obroty i chcesz szybko depnąć to redukujesz , w dieslu jest podobnie

Użytkownik Pirat drogowy Avatar m!ke
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR159 2.4 Q4

Domyślnie

Potwierdzam technikę Sedici. Trzeba robić przepały od 1,5k do 4k tak jak podczas hamowania auta lub wyższe oboty na odcinku trasy. Ważne by nie przesadzić to nie vtec

UniqueSilver
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał coachu Zobacz post
    W dieslu też nie ma nic skomplikowanego.
    No nie wiem nie wiem. Wcześniej jeździłem wolno ssącym 1.6 16V i nie trzeba było czekać po trasie na zgaszenie, obroty 2500-3000 optymalne i się jechało a tu te dwumasy, turbo ze zmienną geometrią itd

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

To zależy co masz na myśli mówiąc czekać po trasie.
    Jeżeli dojeżdżasz gdzieś na niskich obrotach i turbo już od jakiegoś czasu nie działa to nie ma takiej konieczności.

Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał UniqueSilver Zobacz post
    No nie wiem nie wiem. Wcześniej jeździłem wolno ssącym 1.6 16V i nie trzeba było czekać po trasie na zgaszenie, obroty 2500-3000 optymalne i się jechało a tu te dwumasy, turbo ze zmienną geometrią itd
    nie trzeba czekać na zgaszenie , tylko przed dojazdem na miejsce wystarczy nie pałować na wysokich obrotach ( nie rozkręcać na wysokie obroty turbiny) , tylko spokojnie 2000rpm , następnie parkujesz przecież praktycznie na wolnych obrotach , i po chwili normalnie gasisz , wirnik turbiny przecież spokojnie już wyhamował do wolnej prędkości - bo to tutaj się liczy , nie żadne schładzanie turbiny ,

schładzać turbinę to byś musiał po ostrej jeździe autostradowej , albo po jeździe torowej , to wtedy faktycznie trzeba z minutę dać mu pochodzić na jałowym

BTW nikt nie broni jeździć w przedziale 2500-3000rpm , ba , to nawet lepiej dla silnika wyjdzie , tylko jak wyżej napisałem , przed dojazdem już spokojnie , i praktycznie z marszu go gasisz

I jeszcze jedno , dlaczego nie kupiłeś 159 z silnikiem benzynowym ? , skoro tak źle

UniqueSilver
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    nie trzeba czekać na zgaszenie , tylko przed dojazdem na miejsce wystarczy nie pałować na wysokich obrotach ( nie rozkręcać na wysokie obroty turbiny) , tylko spokojnie 2000rpm , następnie parkujesz przecież praktycznie na wolnych obrotach , i po chwili normalnie gasisz , wirnik turbiny przecież spokojnie już wyhamował do wolnej prędkości - bo to tutaj się liczy , nie żadne schładzanie turbiny ,

schładzać turbinę to byś musiał po ostrej jeździe autostradowej , albo po jeździe torowej , to wtedy faktycznie trzeba z minutę dać mu pochodzić na jałowym

BTW nikt nie broni jeździć w przedziale 2500-3000rpm , ba , to nawet lepiej dla silnika wyjdzie , tylko jak wyżej napisałem , przed dojazdem już spokojnie , i praktycznie z marszu go gasisz

I jeszcze jedno , dlaczego nie kupiłeś 159 z silnikiem benzynowym ? , skoro tak źle
    Bo będę dużo jeździć w trasy i tak jak wymieniłeś- ostro autostradowo. Dlatego schładzam. I dlatego przesiadłem się na ON.
    Ostatnio edytowane przez UniqueSilver ; 07-10-2012 o 16:33

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

ja zawsze po trasie czekam z 5 min zeby zgasic silnik.Zaszkodzic nie zaszkodzi