Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 119

Temat: Światała dzienne opinie

Użytkownik Romeo Avatar Mask
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Lex IS200 SC

Domyślnie

Cytat Napisał semri Zobacz post
    Ja wtracając się w dyskusję przedstawię swoje dzienne. Model 510hp i tańszych nie polecam kupować.
    Ładnie zamontowane
    Tylko pytanie - czy ta pierwsza fotka to pokaz ich możliwości świecenia? Jeśli tak, to nie mam więcej pytań ;o

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Jeżeli chodzi o kwestię nieświecących pozycji z tyłu to ja to nie widzę problemu. Jest to logiczne. Światła dzienne są po to żeby przy wymijaniu, wyprzedzaniu dwa zbliżające się do siebie auta z prędkością 160km/h (80 każdy) zdążyły się zauważyć. Ale z tyłu? Jak jeden jedzie 80km/h to ile Ty musisz jechać żeby równie niebezpiecznie do niego się zbliżać? 240km/h???? dlatego prawo nie wymaga zapalania tylnych pozycji. Uważam to za mądre.
    Zgadza się, ale spójrz też na to z innej strony.
    Pamiętasz zapewne jeszcze czasy sprzed paru lat, gdy włączenie świateł mijania za dnia nie było obowiązkowe w warunkach normalnej przejrzystości powietrza. Niektórzy mimo wszystko jeździli z włączonymi. Przyznam się, że ja również. Przy ostrym słońcu naprawdę poprawiało to widoczność pojazdów. Zgodzisz się ze mną? Najgorsze w tym wszystkim było to, że część jeździła z włączonymi światłami, a część bez. Pojazdy bez włączonych świateł były zdecydowanie mniej widoczne. Już lepiej, jakby wszyscy mieli w sumie wyłączone. Tak samo jest teraz z pozycyjnymi z tyłu moim zdaniem. Czasem jak ostro świeci słońce, zbliżam się do jakiegoś pojazdu i się zastanawiam czy on stoi i ma wyłączone światła, czy po prostu powoli jedzie, a ma zapalone dzienne? Nie jest to jednak aż tak istotna kwestia jak ze światłami z przodu pojazdu, ale to, że u jednych coś świeci, a u innych nie dla mnie jest głupotą.
    Trochę pokręcone te tłumaczenia napisane powyżej przeze mnie, ale mam nadzieję, że jest to do zrozumienia

Ani w pugu ani w alfie nie mam zamiaru nic rzeźbić
    I chwała Ci za to
    Z tego co pamiętam to masz Puga 406 Coupe bodajże :] Ja miałem takie poprzednie auto przed Alfą

EDIT:
    Światła dzienne są po to żeby przy wymijaniu, wyprzedzaniu dwa zbliżające się do siebie auta z prędkością 160km/h (80 każdy) zdążyły się zauważyć. Ale z tyłu? Jak jeden jedzie 80km/h to ile Ty musisz jechać żeby równie niebezpiecznie do niego się zbliżać? 240km/h???? dlatego prawo nie wymaga zapalania tylnych pozycji. Uważam to za mądre
    Jeszcze taka jedna uwaga. W pierwszym wypadku - to nie jesteś z autem wymijanym na tym samym pasie ruchu (więc się wyminiesz), a w drugim najczęściej tak (więc jest ryzyko wjechanie w kufer)
    Ostatnio edytowane przez Mask ; 07-10-2012 o 10:22

Użytkownik Maniak resoraków Avatar semri
    Mieszka w
    Bydgoszczy
    Auto
    166 3.2 V6 Ti

Domyślnie

Cytat Napisał Mask Zobacz post
    Ładnie zamontowane
    Tylko pytanie - czy ta pierwsza fotka to pokaz ich możliwości świecenia? Jeśli tak, to nie mam więcej pytań ;o
    Nie, jedyne świecące zdjęcie które mam w telefonie. Jarzeniówki na myjni też są rozproszone, a wiadomo jak świecą.
    Alfa Romeo 166 V6 3.2 Ti
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20V
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm 20V 228KM 460Nm - wspomnienie

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

I chwała Ci za to
    Z tego co pamiętam to masz Puga 406 Coupe bodajże :] Ja miałem takie poprzednie auto przed Alfą
    Ani alfa ani coupe nie jest do oszczędzania. I nie mam zamiaru ich szpecić. Nawet hidy usunąłem po poprzedniku choć mnóstwo ludzi z nimi jeździ (są soczewki i spryski). Ale w kropku gdy jadąc z wiatrem rozwijam żagiel a para żarówek (dobrych) jest w cenie tych dziennych i stanowi prawie 10% wartości auta więc zaczynam o tym myśleć

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Mam w swojej belli zamontowane swiatla do jazdy dziennej oczywiscie z homolagacja i jestem z nich bardzo zadowolona oszedzaja paliwo i reflektory.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

ale to, że u jednych coś świeci, a u innych nie dla mnie jest głupotą.
    Nie udało się zauważyć wpływu wprowadzenia obowiązku dziennych świateł na ilość wypadków (ani na + ani na -), a próby badania tego wpływu były przeprowadzane przez np. naszą policję. O sensowności stosowania nie ma więc sensu dyskutować. Jest obowiązek i można szukać możliwości wywiązania się z niego możliwie małym kosztem.

- - - Updated - - -

a w drugim najczęściej tak (więc jest ryzyko wjechanie w kufer)
    Ty tak serio? Uważasz, że jeżeli ktoś w środku dnia nie jest w stanie dostrzeć nieoświetlonego samochodu z odległości wystarczającej do nie najechania na niego, to powinien mieć prawo jazdy?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    a w drugim najczęściej tak (więc jest ryzyko wjechanie w kufer)
    Ty tak serio? Uważasz, że jeżeli ktoś w środku dnia nie jest w stanie dostrzeć nieoświetlonego samochodu z odległości wystarczającej do nie najechania na niego, to powinien mieć prawo jazdy?

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Calkowice zgadzam sie z piortpo jazda na swiatlach w dzien to calkowita porazka i temat zastepczy dotyczacy bezpieczenstwa.

- - - Updated - - -

Jedyne wyjscie kupic ladne i oczywiscie zgodne z przepisami swialta i zamontowac je tak jak nakazuje kodeks

Użytkownik Romeo Avatar Mask
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Lex IS200 SC

Domyślnie

Nie udało się zauważyć wpływu wprowadzenia obowiązku dziennych świateł na ilość wypadków (ani na + ani na -), a próby badania tego wpływu były przeprowadzane przez np. naszą policję.
    O ile pamiętam, to właśnie z tych samych badań wynikało, że najlepiej, gdy wszystkie auta są tak samo widoczne, czyli albo wszyscy jeżdżą na włączonych, albo wszyscy na wyłączonych.

W podanym przykładzie chciałem zwrócić jedynie uwagę na różnice w prędkościach podczas manewrów wymijania i omijania. Wymijanie przy sumie prędkości nawet 200 km/h nie jest niczym szczególnym, ale za to omijanie przeszkody w formie stojącego pojazdu na tym pasie ruchu, po którym się poruszasz przy Twojej prędkości 200 km/h chyba wymaga więcej uwagi.
    Odbiegamy jednak od tematu wątku :]

Użytkownik Romeo Avatar NightDay
    Mieszka w
    Zgorzelec/Gunzburg DE
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 119kw ROSSO

Domyślnie

Tak na marginesie po co jest szukać MEGA mocnych Ledów skoro to ma być tylko do jazdy dziennej ,do tego jeśli najtańsze mają normy RL 00 to więcej nie potrzeba.Generalnie nie kupujesz tego dla siebie tylko dla prawa.Nie polepsza to stylistyki auta i nie zobaczysz wiecej dzięki nimMa to za zadanie zaoszczędzić niby paliwo,żarówki i akumulator.Akurat to drugie i trzecie się zgadza.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Dokładnie tak. Dlatego chyba kupię najtańsze. Jednak nie chciałbym mieć takiego dziadostwa co poniektórzy że ledwie widać że to świeci. Bywają tacy.