Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Temat: UWAGA: problemy z bagnetem!

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

CZyli jak oleju ubywa ale jego stan jest uzupelniany paliwem to w jaki sposob sprawdzic jego stan miedzy wymiana?

MarekK
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał przemkoskib Zobacz post
    Po tej operacji przez jeden dzień wskazywało mi na czujniku już kreskę poniżej max, czyli OK. Od następnego dnia niestety full powrócił, pomimo, że na bagnecie niezmiennie od upuszczenia (przejechane ok. 5kkm), poziom oleju jest w połowie między min a max... Także osobiście wole od czasu do czasu sprawdzić to metodami tradycyjnymi
    Pamiętajmy, że diesel ma DPF, który "dokłada nam do poziomu" cofkę.
    I nie ma się co pastwić, nad Kolegami, których drażni pomiar na bagnecie. Jest pokręcony i taki niewyraźny. Sprawdzanie bagnetem też mnie od trzech lat mierzi... Bagnet Fiata 125 dawał wskazania jak laboratorium Discovery!
    Pomiar komputera też wiadomy jaki jest... nerówność, szaleństwa przed zgaszeniem silnika i powtórnym zapaleniem dają przedziwne wyniki.
    Najważniejsze jest kontrolować mechaników przy wymianie, żeby nie przelali, bo jak za chwilę DPF dorzuci, to jeździmy z niewiedzą o sporej nadwyżce oleju, która słyszałem jest gorsza niż niedomiar.

- - - Updated - - -

I malutki dodatek.
    Czy Koledzy z benzyniakami pod maską mają DPF?
    Bo jeżeli nie mają tego filtra to zażarcie wyśmiewajac się z innych, z tych co mają diesla sami są lekko śmieszni...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

a skad maja miec dpf jak to tylko przy dieslach jest montowane

MarekK
    Gość

Domyślnie

to takie pytanie retoryczne...mające na celu uspokojenie "sapiących"...

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał MarekK Zobacz post
    Czy Koledzy z benzyniakami pod maską mają DPF?
    Takie ekopierdoły tylko w dieslach, żeby stokrotki mogły rosnąć na łąkach :/

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    Takie ekopierdoły tylko w dieslach, żeby stokrotki mogły rosnąć na łąkach :/
    No niestety, sam napisałeś "pierdołę" ! Aż żal czytać takie wypociny.

Stokrotkom nie przeszkadza zawarta w spalinach dieslowskich sadza, która jest jest związkiem wysoce kancerogennym (łopatologicznie: rakotwórczym), natomiast ludziom - już tak.

PS: żeby było jasne - też nie nie podoba mi się ułomne rozwiązanie, jakie zaserwowali nam producenci, a które nazwali DPF - ale lepsze już coś takiego niż nic.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

A kolega to ma problem z takimi terminami jak sarkazm czy ironia ;P

MarekK
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    A kolega to ma problem z takimi terminami jak sarkazm czy ironia ;P
    No właśnie Kolega, lub jak woli "kolega" ma problem z czytaniem ironicznycznych postów...
    Szkoda dalszych gadek w takim poziomie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

mnie tez sie oberwalo, a merytoryki za wiele w tym nie było więc nie widziałem sensu dalej polemizować.
    Pozdrawiam.
    - Rafal

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

MarekK
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    mnie tez sie oberwalo, a merytoryki za wiele w tym nie było więc nie widziałem sensu dalej polemizować.
    Pozdrawiam.
    - Rafal
    Cześć Rafale,
    Wiadome jest, że nie każdy z nas jest inżynierem serwisowym. Po to jest dział techniczny, żebyśmy wymieniali się własnymi doświadczeniami, nawet wrażeniami.
    Ewidentne brednie, które moga zaszkodzić innym forumowczom trzeba stopować. Mozna to jednak robić z należytą kulturą i poszanowaniem. Bo przecież my chcemy być lepsi, chcemy się na drodze pozdrawiać, wprowadzać ramki czy emblematy klubowe.
    Analizując ten temat jakoś nie zauważyłem ewidentnego przekłamania, bowiem pomiar bagnetem w Alfie jest problematyczny. A jestem kierowcą od początku lat 90tych. Zwolennicy sprawdzeń bagnetem niech to robią dalej! Ci co ufają wskazaniom komputera niech uważają, jednak pewnie nie zniszczą w 2 dni samochodu...
    Widać niektórzy koledzy, zwłaszcza z beznzynką we kwri są jacyś narowiści. Powiem tak, jeśli chcemy z kogoś podrwić, to może lepiej w dziale "randki",, bo dla jaj, lub odpalmy nowy temat nowy - "ustawki"... Wtedy zainteresowani będą mogli bez uzasadnień forsować własne tezy... Czy ktoś już jest chętny?
    Dlatego pozdrawiam wyluzowanych Forumowiczów!
    Marek