Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: Ginące światła pozycyjne - tył

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

trzeba było wymienić wszystkie, przewody mogą być uszkodzone w środku, roboty na 30 min dłużej, a spokój na długi czas
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD '99r

Domyślnie

A czy miał ktoś już problem ze światłami wstecznymi?? Raz na jakiś czas świecą się mi światła wsteczne podczas jazdy. Czy to też może być wiązka czy raczej czujnik wstecznego biegu w skrzyni? Ostatnio nawet jakieś jełopy którzy jechali za mną robili mi zdjęcia telefonem (widocznie takie to śmieszne było) żal mi niektórych ludzi.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar lucek
    Mieszka w
    Suwałki
    Auto
    166-2.4 JTD-99r

Domyślnie

Witam, nie zakładam nowego tematu,bo mam podobny problem. Do rzeczy:
    Wczoraj umyłem porządnie samochód, możliwe że gdzieś dostała się woda,chociaż to tylko przypuszczenie. Nie działają mi światła pozycyjne z tyłu. Światła wstecznego, kierunkowskazy,przeciwmgłowe i STOP działają jak należy.Nie świecą mi 4 żarówki - 2 w klapie, 2 w "błotniku". Światła z przodu w porządku , z wyjątkiem postojówek.
    Pozycyjne z tyłu świecą tylko i wyłącznie ,gdy przekręcę włącznik w lewą stronę na literkę P. Włączam zapłon, światła mijania świecą,a z tyłu pozycyjne nie świecą,postojówki z przodu też nie. reszta ok. Na desce nie pali się zielona kontrolka po prawej stronie od pozycyjnych. Dodam jeszcze że w ubiegłym roku naprawiałem wiązkę biegnącą od klapy bagażnika,bo się przetarła.jednak w tym momencie ją chyba eliminuję, bo wszystko działa na wyłączonym zapłonie i przełączniku w lewo na pozycji P. Bezpieczniki raczej w porządku, bo jeżeli działają na pozycyjnych ,to powinny również na postojowych i na odwrót.

EDIT

Doszedłem do wniosku, że uszkodzony może być moduł/sterownik świateł. W grę wchodzi używany,sprawny z allegro. Przeszukując oferty natrafiłem na dwa rodzaje tych modułów. Jeden z nich to czarna skrzynka z bezpiecznikami pod maską, obok pompy ABSu, natomiast druga, to zielona skrzynka, która jest chyba obok bezpieczników pod kierownicą. Podejrzewam że właśnie ten zielony moduł szwankuje, chociaż nie jestem pewien.
    Czy problem, który wcześniej opisałem dotyczy się uszkodzonego modułu, jeżeli wszystkie światła działają , oprócz pozycyjnych z tyłu ?
    Ostatnio edytowane przez lucek ; 11-06-2012 o 19:53

Mieszka w
    Suwałki
    Auto
    166-2.4 JTD-99r

Domyślnie

Podbijam, bo temat pozostał bez odpowiedzi, a mój problem nadal nie rozwiązany. Wiązka sprawna,dodatkowo ją sprawdziłem i ponownie zabezpieczyłem. jednak tył nie świeci, działają tylko kierunkowskazy, stop i wsteczny. Nie działają również halogeny/przeciwmgłowe z przodu i z tyłu.bezpieczniki raczej w porządku. Obstawiam omawiany moduł,sterownik świateł.
    Proszę o porady

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

jeśli jesteś pewny bezpieczników to stawiałbym na moduł, jego da się chyba otworzyć, albo poszukaj w okolicy kogoś z alfą i podmień moduł

- - - Updated - - -

prawdopodobnie cały przyszły tydzień spędzę w delegacji w Suwałkach, mam taki moduł, jak chcesz to mogę go zabrać to sobie podmienisz, jak coś to pw
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Mieszka w
    Suwałki
    Auto
    166-2.4 JTD-99r

Domyślnie

Niestety, w okolicy raczej nie ma nikogo kto posiadałby 166,tym bardziej o podmienieniu modułu nie ma mowy. Moduł ten wybrałem, otworzyłem (4śrubki) i nic nie da się zrobić bo jest tam masa układów scalonych.
    Tak czy inaczej pozostaje mi kupno nowego, czyli używanego sterownika. Jeżeli problem nie zniknie to będę szukał dalej.
    Jeszcze jedna sprawa. Na allegro istnieje dość duża rozbieżność cenowa za taki sam, używany moduł (80-240 zł). Co oznacza taka różnica w cenie ?

Mieszka w
    Suwałki
    Auto
    166-2.4 JTD-99r

Domyślnie

Problem rozwiązany. Okazało się że to przełącznik świateł. Wyeliminowałem go gdy szukałem usterki, gdyż do tej pory nie stwarzał problemów. Jednak podczas tego wszystkiego troszkę mi się te pokrętło podłamało,zacząłem je dociskać i zauważyłem że światła wracają jak odpowiednio go przycisnę. Wybrałem go w całości, podkleiłem, postukałem, dokręciłem i wszystko działa jak należy Na jak długo zobaczymy Koledze kubicze serdeczne podziękowania za chęć pomocy !

Użytkownik Świeżak Avatar NeroVolcano
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie - Dolnośląśkie.
    Auto
    Była AR 166 2.4 JTD Nero Volcano '00,Jest AR 166 2.5 V6 Nero Volcano '00 i Fiat Bravo 1.4 Nero '00

Domyślnie

Kolego LUCEK,miałam ten sam problem z naszą AR166. Nagle ,po wymianie żarówki od światła mijania,przestało świecić jedno światło pozycyjne,a na drugi dzień :

- zniknęła kontrolka sygnalizująca zaciągnięcie hamulca ręcznego,na desce roździelczej
    - padła kontrolka sygnalizująca włączenie świateł pozycyjnych na desce roździelczej
    - przestały świecić się światła przeciwmgielne,nie zapalały się diody pod ICS,które oznaczały ich włączenie
    - brak oświetlenia w obu "daszkach przeciwsłonecznych" i w schowku
    - nie włączało się podgrzewanie tylnej szyby
    - brak oświetlenia tablicy rejestracyjnej,zniknęły wszystkie światła pozycyjne z przodu/tyłu

Przyczyną był niesprawny moduł sterowania świateł,czyli zielona skrzynka pod kierownicą,obok umiejscowienia bezpieczników.
    Po wymianie modułu na inny,o tym samym numerze problem zniknął i jazda samochodem ponownie stała się bezpieczniejsza.

Objawy padającego modułu? Zgasły nam pierwsze światła z tyłu,na bagażniku (został jeden pasek po każdej stronie na błotniku,gdy podczas przełączenia włącznika świateł do pozycji "P",świeciły się wszystkie),a także paliło się jedno światło przeciwmgłowe z tyłu.

Nasza Alfa Romeo 166 2.5V6 24V '00 Nero Volcano -bez LPG