Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Przepływomierz a sprzęgło???

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie Przepływomierz a sprzęgło???

Mam taką sprawę, po wymianie sprzęgła, dwumasy drżał mi pedał sprzęgła. Szukając dalej wymieniłem wysprzęglik, przejrzałem sam pedał, 2 poduszki silnika były słabe więc też wymiana. I nic z przyrostem gazu przy wbiciu kolejnego biegu pedał drżał coraz bardziej. Aż do dziś, bo autko zaczęło mi poddymiać odpiąłem przepływkę przejechałem się i zauważyłem że drgania ustały do zera, nawet na wolnych przy powolnym wciskaniu sprzęgła. O co tu chodzi i co tu jest wspólnego bo nie kumam wogóle.

Auto

Domyślnie

Nikt nie wie jak to ugryźć ??

Numberuno
    Gość

Domyślnie

A kiedy zaczyna Ci łapać sprzęgło, przy samej podłodze czy może trochę wyżej (powinno być wyżej). Chodzi mi o to, że może przy montażu sprzęgła łapa która odciąga docisk złapała tylko za jedno ucho łożyska wyciskowego. Mi drżał pedał sprzęgła właśnie wtedy kiedy urwało się jedno ucho na łożysku.

Auto

Domyślnie

Łapie mi troszkę wyżej, powiedzmy zaczyna brać 3-4 cm od max. Sprzęgło wymienione z kołem dw. 2 miesiące temu u pabla, więc błąd w sztuce odpada. Sprzęgło przestało drżeć po odpięciu przepływki, mało tego nawet jak zapnę 2-gi bieg 4000obr/min potem 3-ci, nic pedał spokojnie się wciska bez wibracji a wcześniej czułem drgania przy miednicy, rozumiesz mnie.... . I dlatego zastanawia mnie fakt jak się ma przepływomierz do sprzęgła. Czy walnięty wprowadza auto w jakieś wibracje( z silnikiem) gdyż źle miesza paliwo do powietrza nie wiem. D

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Błąd w sztuce zdarza się każdemu kto coś robi. Ostatnio poprawiałem ostatnio źle wpięty w układ czujnik temperatury wody W GTV który pokazywał max 50 stopni. Powiedzieli poprzedniemu właścicielowi, że to wina tego iż czujnik nie jest bezpośrednio przy termostacie. Auto było robione właśnie u pabla i ten błąd jest też zdaje się ich autorstwa.
    A czy po wpięciu wtyczki spowrotem problem wibracji powraca?

Auto

Domyślnie

Dokładnie tak, kiedy jest wtyczka wpięta pedał wibruje. Dodam że przepływkę mam walniętą i czekam na drugą.

yattaman
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jacek83 Zobacz post
    Dokładnie tak, kiedy jest wtyczka wpięta pedał wibruje. Dodam że przepływkę mam walniętą i czekam na drugą.
    W moim przypadku jak przepływka była walnięta to silnik miał lekkie wibracje, ale na pedale sprzęgła zbytnio nie było czuć.
    Po wymianie przepływomierza, dużo lepsza reakcja na pedał gazu i stabilniejsza praca silnika.
    A jeśli kupujesz przepływkę to tylko BOSCH.

Auto

Domyślnie

Tylko bosch i na taką czekam. I o te wibracje mi chodzi przy odpiętym przepływomierzu silnik się uspokoił że tak powiem na max.